A Michelin-csillagos séf rave bulik ihlette döner kebabjáért egyszer kötelező elugrani Manchesterbe

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2022. május 10.
a Lounge rovat
támogatója a
Prémium döner kebabot mindenkinek!
Hirdetés

Brad Carter, a Michelin-csillagos Carters of Moseley séfje az angliai Birminghamben. A gasztronómia világában magasan jegyzett étterem 14 fogásos degusztációs menüjét 125 fontért, azaz 55 ezer forintos összegért kínálja. „A degusztációs menü ambiciózus és kreatív modern ételeket kínál, a fogásokat pedig borok organikus és biodinamikus natúrborok kísérik” – ajánlja a Michelin Guide a csillagos éttermet.

Carter úgy döntött, hogy egy sokkal lezserebb stílusú vendéglátást is megpróbál a csillago(so)k közé emelni. A gondolatot tett követte, és egy kebabos (itthon giroszosnak mondanánk) food truckkal jelent meg a manchesteri Freight Islanden, ahol már csupán 4400 forint körüli összegért, egész pontosan 10 fontért megkóstolhatjuk az elismert séf utcai fogyasztásra komponált ételeit a One Star Döner Barban.

Persze ne a megszokott „hagymával, csípőssel, pitában” élményre számítsunk, ha Manchesterbe vetne a jó sorsunk, és kipróbálnánk Brad Carter valamely street food alkotását. A One Star Döner Barban ugyanis a tucatélelmiszer-alapanyagok helyett ugyanolyan kiváló minőségű hozzávalókat használ, mint ami alapvetésnek számít a Michelin-csillagos fine dining éttermében.

https://www.instagram.com/p/CcqXxW8ILce/

A Carters of Moseley után szabadon

Brad Carter teljesen autodidakta módon tanult bele a séfszakmába. Ahogy később másban sem, úgy már a kezdetekor sem nem a szokásos utat választotta, amelyet más sikeres szakácsok követtek: nem volt mentora, aki fogta volna a kezét, vagy irányt mutatott volna számára a fine dining világához. Carter először egy kocsma konyháján kezdett dolgozni, majd az egyetem után két évig Spanyolországban helyezkedett el. 2010-ben nyitotta meg első éttermét, a Carters of Moseley-t partnerével, Holly Jacksonnal, amely már 2015 szeptemberében számos díjat és elismerést nyert, köztük a Michelin-csillagot is.

A csillag megszerzése megváltoztatta az étterem életét, sokkal nagyobb elvárással és érdeklődéssel fordultak hozzájuk a vendégeik, hiszen sokan úgy élik meg ezt, mintha a vendéglátás Oscar-díját vennék át. Az étterem ezután bekerült a Sunday Times Top 100-ba, a National Restaurant Awards Top 100-ba, és 2019-ben elnyerte az OpenTable Diners' Choice „Fit for Foodies” díjat. Emellett 3 AA rozettával is rendelkezik. Most pedig ugyanezzel a szellemiséggel vágott bele a One Star Döner Bar indításába: az ételek fegyelmet és kreativitást sugároznak, jóllehet, ezt elsőre senki nem feltételezné egy kebabról.

https://www.instagram.com/p/Cc8KrzgosRY/

Degusztációs menü helyett utcai ételek

A food truck ötlete nem egyik pillanatról a másikra született meg, és fel is mérték a piaci igényeket egy teszt jelleggel működtetett egységgel. Az új vállalkozás ötlete ugyanis a pandémia időszakában, a téli bezárások hónapjai alatt született, amikor a séf a kiszállíthatatlan fine dining helyett elkezdett elvitelre kebabot sütni.

Feltűnő volt, hogy már az első öt percben (!) tetemes mennyiség fogyott a közel-keleti eredetű street foodból, Carter pedig valóban rátapintott valami lényegesre. Amellett, hogy egyben tartotta konyhai csapatát, és új formában való működésével támogathatta a beszállítókat, egy teljesen új közönséget tudott megszólítani.

A sokak számára elérhetetlen fine dinig világát sikerült nem csak árazásában, de formailag is olyan közérthető stílusba öltöztetnie, amire széles körben harapnak az emberek. Öt hónap elteltével már biztos volt benne, hogy egy virágzó üzleti vállalkozás ötletét eredményezte a kényszer. Ez tehát a One Star Döner Bar eredettörténete.

https://www.instagram.com/p/CbACLrHI4xd/

Prémium junk foodot mindenkinek!

Egy átbulizott éjszakát szívesen fojt le az ember egy kellőképpen zsíros és szénhidráttal teli kajával. Silány hozzávalókból márpedig a junk food sem az igazi. Ha már bűnözünk, azt tegyük tisztességgel – ezzel a gondolattal Brad Carter is mélyen egyetért.

Döner kebab placcának ízeit és kínálatát az ínyencek igényeihez emelte, a 10 fontos, azaz 4440 forintos ár pedig bár magasabb a kommersz versenytársakénál, a megfizethető kategórián belül áll meg a számla.

Egy egész szakácscsapat dolgozik azon, hogy megőrizzék a One Star-féle döner kebab konzisztens minőségét, ahol az év eleji nyitás óta hatalmas sikert arattak: egy nap alatt azonnal 560 darabot adtak el belőle. A kebab bar étlapját Carter Berlinben töltött napjai ihlették, ahol belevetette magát a rave partik forgatagába, így dönerezőjét is a berlini rave-ekhez címezte (“Rave inspired”), nem elfeledve persze a német főváros Curry Wursttal vetekedő döner kebab kultúrájáról.

A dönerek mindegyike egy manchesteri török ​​pékségből származó, úgynevezett pide laposkenyérbe kerül, és Carter különösen nagy hangsúlyt fektet az oly sok helyen kényes húskérdésre, dönerei a legjobb brit húsokból készülnek. A cornwalli bárány, a Tamworth mortadella és Cotswold White szabadtartású csirke variációk közül választhatunk.

Az étlapon két shawarma található: a Mortadöner, amelybe mortadellát, felaprított káposztát, cavolo nero-t és csípős margarita szószt raknak, és a Bonedöner csirkehússal, salátával, ecetes chilipaprikával és sült fokhagymás majonézzel. Emellett rendelhetünk bárány dönert, amelyben a zamatos hús mellett salátával, füstölt chili szósszal, joghurttal és grillezett erős paprikával találkozhatunk.

Füstölt Scotch Bonnet szószokat használnak, amelyek nevében szintén visszaköszönnek a berlini éjszakák, ugyanis a techno különböző műfajairól nevezte el a séf őket. Így„house”, „acid house” és „hardcore” névre keresztelt szószai, valamint az élénk sárga „techno slaw” amelyet kurkumával és shiitake gomba ízesítettek tisztelegnek a rave bulik kultúrája előtt.

Az étlapon emellett megtalálható a Carter kézjegyévé vált jellegzetes Smiley face fries azaz a mosolygós chips arcok, amelyek a gyermekkor nosztalgiáját hordozzák a Carterrel egyidős brit korosztály számára. Egy kis csavarral azonban ez a fogás is beszivárgott a fine dining világába és nem csak a One Star Döner Barban, de a Carters of Moseley-ben is rendelhetnek belőle a vendégek, jóllehet ott kaviárral tálalják.

Irány Manchester.

Források:

https://www.euronews.com/culture/2021/10/13/prima-doner-meet-the-michelin-star-chef-making-kebabs-in-manchester

https://ilovemanchester.com/michelin-star-chef-launches-kebabs-manchester

https://www.manchestereveningnews.co.uk/whats-on/food-drink-news/michelin-one-star-doner-manchester-21763835

 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram