Hirdetés
Hirdetés

A Michelin-csillagos Babel egy (relatíve) elérhetőbb árú degusztációs menüt is bevezet

2022. április 4.
Kinek mit jelent az a bizonyos lélektanári határ egy vacsoráért kifizetett összegért.
Hirdetés

"Szívügyünk, hogy különlegessé tegyük a nálunk töltött pillanatokat, és valóra váltsuk vendégeink álmait. Teret engedve a tudatos, de mégis szívből jövő konyhaművészetnek, a Kárpát-medence gasztronómiai és kulturális terület hagyományaiból táplálkoztunk fogásaink megálmodásakor és megvalósításakor." (Babel Budaoest, 2022)

Egy hagyományos Michelin-csillagos éttermi étkezés a maga teatralitásával és élményelemeivel soha nem tartozott az olcsó kategóriába – ebben a formájában nem is tartozhat (ha nem az ázsiai Michelin-csillagos sütödékre gondolunk ugyebár).

Speciális menükkel azonban olyan vendégeket is megszólíthatnak ezek az éttermek, akik kíváncsiak a "nagyelőadás" rövidebb és szerényebb árazású verziójára. Ez lehet egy üzleti ebéd menü vagy a pre-theatre, avagy early dinner koncepció is. Ez utóbbival jelentkezett be most a Babel Budapest is.

A közel két év csend után Daniel Berlin séfkonzultánssal és friss csapattal újranyitott Babel nemzetközi színvonalú Michelin-csillagos vacsoraélményt nyújt (habár a Michelin Guide még nem értékelte a megújult Babelt, hiszen nemrég nyitott újra).

A Babel csapata, 2022 / Fotó: Boldog Attila

Az éttermi élmény ezen típusától senki sem várhatja el az "akciós" árszabást, ahogyan a pre-theatre menük sem olcsók. A későbbi időpontban kezdődő vacsoráknál azonban megfizethetőbb árúak, ezért sok érdeklődő számára ez jelenthet bepillantást a minden ízében és mozdulatában összehangolt, Michelin-csillagos éttermi világba.

Külföldi gourmet, valamint fine dining éttermekben bevett szokás az úgynevezett pre-theatre, azaz színház előtti menü. Ez rendszerint az esti nagymenü egy rövidített verziója, amely kevesebb fogásból áll, nem jelent többórányi vacsoraidőt, és értelemszerűen visszafogottabb az árszabása is.

Babel 2022 / Fotó: Boldog Attila

A gourmet éttermekben leggyakrabban 3 fogásban van fixálva egy pre-theatre étkezés ára, míg a fine dining helyeken ennél több felvonást foglal magában. A korai vacsorák általában délután 5 óra körül kezdődnek, hogy az este 7-8 órás kezdetű asztalfoglalásokkal ne ütközzenek.
Magyarországon Rácz Jenő vezetett be sikerrel pre-theatre menüt a Rumourban, amely 2020-as megnyitása óta két "turnusban" szolgálja ki a vendégeket. Ő a Rumour korábbi vacsoráján 6 fogást kínál, míg a később kezdődő nagymenü 11 fogásból áll.

A Michelin-csillagos Babel teljes lendületével tért vissza 2022-ben. A Csipkerózsika-álmából ébredt étterem nemzetközi csapattal és nem titkolt kétcsillagos ambíciókkal kezdett új fejezetbe a neves svéd Daniel Berlin séf szakmai irányítása alatt, Hlatky-Schlichter Hubert vezetésével.

Nem szerény összegbe kerül egy degusztációs menü az új Babelben: a 14 fogásos vacsora árát 65.000 forintban szabták meg.

A Babel Early Dinnerre 17:30-ra lehet foglalni, és a pre-theatre menükkel ellentétben jóval több felvonásból áll, ennek megfelelően hosszabb időt is vesz igénybe. A Babel esetében ez nem kevesebb, mint 10 fogást és 2,5 órás vacsoraidőt jelent, 39.500 forintért.

Borsort 15.000, juice-párosítást 9500 forintért lehet kérni a kóstolómenü mellé.

Ha valaki számára ez már lélektani határ alatti összeg, nincs többé akadály a Babel-adta élmény előtt.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram