Hirdetés
Hirdetés

A Michelin-baba is megnyalja a száját: Ebéd a Petrusban

2019. július 17.
Nem tobzódik Magyarország a Bib Gourmand éttermekben. Pedig ezt az ajánlást éppen a szélesebb rétegek által sokkal elérhetőbb helyek érdemlik ki: minőségi, de nem túlgondolt konyha, megfizethető áron – ezt tudják a szája szélét megnyaló Michelin-baba jelezte éttermek.
Hirdetés

Itthon mindössze három étterem birtokolja minősítést: a mindig-remek, VII. kerületi Fricska Gasztropub és a Szulló Tamás-Széll Szabina pároshoz kötődő, a megnyitás után az ajánlást rögtön kiérdemelt Stand25 a Belvárosi Piacon. A Petrus tartja itthon a legrégebb óta ezt a nemzetközileg is jegyzett minősítést. És ezt értsük jól: sok utazó keresi fel kifejezetten ezeket az éttermeket, mintegy biztos minőségjelzőként egy város éttermeinek sokaságában, amelyek mégsem a csillagos magasságokat képviselik. A Bib Gourmand-nak tehát nagyon fontos értéke, hogy felrakja az éttermeket a nemzetközi gourmet térképre. Ide, a IX. kerület rehabilitált részére sem vetődne el a turisták legtöbbje. Habár az egyetemeknek köszönhetően külföldi egyetemistákkal tele van a környék, a turistaútvonalak szempontjából ez egy kieső rész. Gondoljunk csak a centrumhoz képest jóval beljebb lévő Ráday utcára, ahol szintén erre panaszkodnak. A Petrust azonban megtalálja a közönsége: gyakorlatilag a 2013-as megnyitás óta büszkélkedhet megbízható, hűséges vendégkörrel.

A hazai Bib Gourmand-éttermek 2019-ben:
• Petrus – 2015 óta
• Fricska Gasztropub – 2017 óta
• Stand25 – 2018 óta

Ellátogattunk hát egy ebédre a Feke Zoltán vezette étterembe, ahol a tulajdonos és a séf megegyezik, ami általában csak jót tesz egy helynek. Ezt persze talán gyakran éppen az elcsigázott vezető nem érzi így, akinek egyszerre kell játszania több hangszeren, de az biztos, hogy az étterem személyességének és a folyamatos szakmai motiváltságnak jót tesz ez az idehaza sajnos még mindig viszonylag ritka együttállás.

Petrus-pult

Apropó, csiga. A magyar főváros – és az ország – némileg alulreprezentált francia éttermekben. Ezért is érdekes kitérő a Ferenc tér, ahol olyan természetes és állandó szereplő a csiga az étlapon, mint máshol a Cézár-saláta. Nem kevesebb, mint hétféle módon készítik, de a szarvasgombával és libamájjal kínált ínyencség csak egy szekció az étlapon. A Petrus továbbra is jó érzékkel játssza a saját francia-magyar barátságos mérkőzését. Az ízek erősek, hangsúlyosak, nincs túlfinomkodás, és itt a gourmet éttermek állandó szitokszava sem hangozhat el, miszerint kevés lenne az étel.

Friss lecsó, chorizo

Ha Petrus-klasszikusra vágyunk, ki ne hagyjuk a két különösen izmos, bár legkevésbé sem kánikulai fogást az étlapon: a Boeuf Bourgignon és a polippal, valamint préselt malaccsászárral kínált "paprikás krumplit". A francia és baszk eredetű ételek a magyar ízléshez olyannyira jól illeszkednek, akárcsak a Petrus maga.

A "mi rántott húsunk": Fledermaus
Konfitált malaccsülök, nyári cukkini, kovászos uborka brunoise

Az a fajta, meleg, már-már túlzsúfolt otthont idéző hangulat, ami a párizsi bisztrók mintájára született, ma nem éppen mondható divatosnak. És ez igazán nagy felüdülést okoz. Egyre-másra nyitnak az egymásra megejtően hasonlító helyek, és amennyire tetszetős volt kezdetben a bársony bútorok, rézbetétek és a filodendron mintája egymás mellett, annyira lett egyendizájn az utóbbi években.

A Petrus különböző korokat és helyszíneket megidéző berendezési tárgyai, a mérleg, az almárium, az étterem belterében parkoló Citroën "Kacsa"... Az egész egy kicsit sűrű és sok, és ezzel együtt nagyon otthonos. Talán Feke Zoltán séf-tulajdonos sem sértődik meg, ha azt mondjuk, ő is egy picit sok. Éppen abban az értelemben, ahogyan az ízekkel és szenvedéllyel teli fogásai is azok. Pörög, nevet, mérges, intézkedik és főz.

Jó időben különösen jó szívvel ajánljuk a kiülős asztalokat.

Kilátás a Ferenc térre

Petrus Étterem
Budapest IX. kerület, Ferenc tér 2-3.
www.petrusrestaurant.hu

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram