Hirdetés
Hirdetés

"A megszokott órabérek nem elegendők ahhoz, hogy visszacsábítsák a munkavállalókat a konyhába"

SZERZŐ: DiningGuide
2021. július 28.
"A megszokott, 7-8 dolláros órabérek borravalóval nem elegendők ahhoz, hogy visszacsábítsák a munkavállalókat a konyhába" – jelentette ki Joe Biden.
Hirdetés

Joe Biden amerikai elnök egyértelmű állásfoglalást tett az Egyesült Államokat is sújtó munkaerőhiányra a vendéglátásban. A kialakult szotuáció köztudottan nem csak a tengerentúlt sújtja, a világjárvány eddigi három hulláma munkavállalók tömegeit győzte meg arról, hogy más területeken keressenek biztosabb megélhetést.

Komoly országon belüli elvándorlást is okozott Amerikában 2020 tavasza óta a nagyvárosok vendéglátásának bedőlése. Sokan úgy döntöttek, a turizmus-vendéglátás és a kapcsolódó szektorok pangása idején nem éri meg fizetni a nagyvárosok csillagászati árú albérleteit, az ideiglenes megoldások pedig végül hosszú távon is más pályára irányította a HoReCa-szektor korábbi dolgozóinak jelentős hányadát.

Hirdetés

A helyzet ismerős, de jelentős különbség az Egyesült Államok és Magyarország között, hogy Amerikában a kiutalt szociális juttatások sem sarkallják gyors visszatérésre a munkavállalókat. Már az előző elnök, Donald Trump idején is napirendi pont volt, most pedig a januárban beiktatott Joe Biden tett egyértelmű kijelentést, miszerint

a 7-8 dolláros, azaz ~2100-2400 forint per órás munkabérek (borravaló nélkül) is indokolhatják a pályaelhagyást.

Most, a negyedik hullám küszöbén ismét tömegek számára kérdőjeleződik meg a vendéglátás biztos megélhetési forrásként.

Bourbon St, New Orleans, Louisiana, USA

Forrás.

 

 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram