Hirdetés
Hirdetés

A márciusban meg nem jelent Michelin Guide margójára...

SZERZŐ: Herczeg Zoltán
2020. április 14.
Sokaknak mára a megélhetése is veszélybe került a világjárvány miatt, így jogosan merülhet fel a kérdés a Michelin Guide – vagy akár a Dining Guide Étteremkalauz – aktualitásával kapcsolatban. Egészen eddig ezek a kiadványok jelentős gazdasági szereppel bírtak, hiszen a vendégek választását segítették, irányították az ajánlásaikkal és ranglistáikkal.
Hirdetés

Több budapesti étterem, séf keresett meg minket, hogy mit tudunk a Michelin Guide Main Cities of Europe 2020 étteremkalauz megjelenésével kapcsolatban, amelynek időzítése minden év márciusában várható. A kiadvány fontos szerepet tölt be a budapesti éttermek életében, hiszen ebből a kötetből, a Michelin Guide európai nagyvárosok éttermeit listázó kalauzából tájékozódhatnának a fővárosunkba érkező külföldiek. A kalauz rendszerében az éttermek háromféle értékeléssel szerepelnek: Michelin-ajánlással, az ennél magasabb fokú Bib Gourmand-minősítéssel, valamint a legjobb éttermeknek Michelin-csillagokat osztanak ki.

A kiadvány a jelenlegi helyzetben érthetően nem jelent meg a várt időpontban, a Michelin Guide pedig egyelőre hivatalosan nem közöl semmit a kötet kapcsán. Ennek oka valószínűsíthetően az, hogy egyelőre ők sem látják, hogyan alakul az éttermek helyzete a járvány következtében az eljövendő hónapokban. 

Hirdetés

Az európai nagyvárosok éttermeit ajánló kalauz visszatartásának fő oka az lehet, hogy nincs kinek megjelentetni a kiadványt, hiszen mára kijelenthetjük, hogy nincs a világon utazó, nincsenek külföldről érkező vendégek, akik számára ez a kalauz elsősorban készül, a fogyasztók (avagy éttermi vendégek) értő és megbízható eligazítása érdekében.

Mára a szállodai és éttermi vendégek jóformán eltűntek, a szállodák és az éttermek gyakorlatilag felfüggesztették a működésüket Európa jelentős részén.

Étterem / Montepulciano, Olaszország

A Michelin Guide eddigi gyakorlata szerint mindig az adott év szeptemberétől kezdi el megjelentetni a következő évre érvényes kalauzait. A 2021. évre érvényes kiadványok 2020. szeptemberétől érhetőek el, amelyek tesztelési munkálatai Ázsiában, Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Portugáliában, Olaszországban már júliusban befejeződnek…

Ha a Michelin nem változtat a kiadványainak eddig megszokott megjelentetésének időpontján, akkor nagy veszélyben lehetnek egyes európai országok és Ázsia Michelin-kiadványainak megjelentetése is, hiszen a teszteléseknek jelenleg kellene zajlania. A bezárt, illetve korlátozottan működő, vagy ételkiszállítással próbálkozó éttermek természetesen nem tesztelhetők, így a Michelin Guide-nak minden bizonnyal változtatnia kell az eddigi ütemezésén.

Bár az idei kiadvány megjelenése is kérdéses, mindez értelemszerűen érintheti a Main Cities of Europe következő, 2021-es kötetét is. Hiszen ha később tesztelnek az inspektorok a saját országaikban (pl. Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Olaszországban), ők nyilvánvalóan hozzánk is később érkezhetnének el a tesztelésekre. 

Hirdetés

Az biztos, hogy a nemzetközi kalauzok, amelyek az országok közötti vendégforgalomra építve, a turistáknak és utazó üzletembereknek nyújtanak útmutatást, nincsenek és sokáig nem is lesznek könnyű helyzetben, hiszen a külföldi turizmus várhatóan sokáig akadályoztatva lesz. 

A nemzetközi turizmus feltételezhetően csak nagyon-nagyon lassan fog újraindulni, és éveken át összehasonlíthatatlan lesz majd az elmúlt évtizedben megszokott aktivitással.

A turizmus-vendéglátás ágazat szereplői közül sokan még mindig nem látják – vagy nem akarják tudomásul venni –, hogy a mostani, súlyos helyzet még hosszú időre meg fogja határozni az életünket. Többen ma is azt feltételezik, hogy nyárra megoldódik a helyzet, és szép lassan minden visszatér a régi kerékvágásba. Ez legnagyobb sajnálatunkra elképzelhetetlennek látszik.

A jelenlegi híradások, a tudományos álláspontok értelmében a jövő viszonylag egyszerűen értelmezhető. A COVID-19 okozta korlátozások a vendéglátást érintő igazi feloldására addig nem látszik lehetőség, amíg a világ lakosságának 60%-a át nem esett a fertőzésen, vagy a vakcinák, illetve más vírusellenes gyógyszerek mindenki számára elérhetőek nem lesznek. 

Ma az Egészségügyi Világszervezet, a WHO adatai szerint a világ közel 8 milliárdos lakosságából kb. 2 millió ember fertőződött meg az újfajta koronavírussal. Ha – tegyük fel –, ennek a számnak a százszorosa az igazság, az akkor is "csak" 200 millió ember, úgyhogy nagyon messze járunk még a járvány lecsengésének végétől.

Ha igaz a fenti okfejtés, és a nemzetek a mostani protokolljaikat követik, azzal csak a járvány terjedést lassítják, de meg nem szüntetik, és ahogy a korlátozásokat idővel részlegesen elkezdik feloldani, úgy számíthatunk rá, hogy a járvány rövid időn belül újra és újra fel fog erősödni, hiszen semmi sincs, ami az útját állná. Így kialakulhat egy csiki-csuki játék, a korlátozások, majd azok részleges feloldása, ami addig megy, amíg “át nem fertőződünk”, vagy pedig a gyógymód és vírus elleni vakcina meg nem születik. 

A korlátázások részleges feloldása biztosan segíti majd valamelyest az országok gazdasági stabilizálóját, de a turizmus-vendéglátás ágazatban ez igazából láthatatlannak is bizonyulhat, hiszen a kötelező maszkhasználattal és távolságtartással gyakorlatilag nem lehetséges étterembe járni.

Ha egyszer végre eljutunk oda, hogy ennek a szürreális helyzetnek vége lesz, akkor fognak begyűrűzni az addigra kialakult járulékos gazdasági problémák, csak egy ezek közül, hpgy a légitársaságok nagy része csődközelbe juthat, vagy csődöt is jelenthet. A légiközlekedésből mára óriási részt kiharapó olcsó repülési lehetőségek biztosan eltűnnek egy jó időre, úgyhogy a nemzetközi turizmus, az utazások lassan fognak újraindulni, és nagy valószínűséggel az utazni vágyó emberek anyagi lehetősége is korlátozottabb lesz. 

Alapvetően minden ország, így mi is jobban tesszük, hogy elsősorban a belföldi turistákra koncentrálunk majd, ez az egyetlen esély a vendéglátás-turizmus ágazat életben tartására, legalábbis az első időkben biztosan.

Két komoly esemény megrendezése, illetve annak az átprogramozása is erre világít rá. A 2020-as Dubai Expót, a világ eddigi leggrandiózusabb világkiállítását a házigazda ország eltolta egy évvel, és 2020. októbere helyett 2021. októberében nyitja meg. Az expóra megépített külön város gyakorlatilag elkészült, technikai akadálya nem volna a megvalósításnak – hacsak nem az, hogy a vendégek hiányoznak a világkiállításról.

Dubai a hivatalos kommunikáció szerint abban reménykedik, hogy a 2021-es év tavaszára valamelyest újraindulhat a turizmusa. Az Egyesült Arab Emirátusok a világ egyik legfejlettebb turistadesztinációja, felkészültségük ezen a téren megkérdőjelezhetetlen, ezért is érdemes odafigyelni rájuk.

Ugyanez a helyzet a 2020-as tokiói olimpiával kapcsolatban. A szervező Nemzetközi Olimpia Bizottság sokáig még a nyári olimpiai játékok 2021. nyarára való áthelyezését sem látta teljesen biztonságosan kivitelezhetőnek, felmerült még a 2022-es év is az időpontváltozás kapcsán.

E két gigantikus tömegrendezvényt azért hoztuk fel példának, hogy láttassuk a helyzet komolyságát. Tapasztaljuk mi is, hogy vendéglátói és vendégoldalról is már most óriási az igény, és megindult a hetek, napok visszaszámlálása, míg újranyithatnak a helyek az újjáéledő vendéglátás reményében. Mi is ezt kívánjuk az ágazat szereplőinek, az élet ugyanakkor más forgatókönyveket is írhat.

Olvassa el korábbi hírünket is a témában!

 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram