Hirdetés
Hirdetés

A Louis Roederer Cristal Champagne története -Az orosz cár udvarából az amerikai rapvideókig

SZERZŐ: Király Márton
2022. november 14.
A Roederer Cristal népszerűsége napjainkra tovább növekedett, sőt kirobbanthatatlan szereplője minden komoly borszaküzlet felső polcának. Ikonikus csomagolásában már nem csak a cári udvarokban ragyog, hanem megtalálható az elkötelezett borrajongó gyűjteményében is.
Hirdetés

A Louis Roederer látványos megjelenésű Cristal pezsgője egyaránt a borrajongók, a kritikusok és a popsztárok kedvence. A csillagászati árcédula mögötti titok a Champagne-ház híres örökségében, a szőlő minőségében, a mesteri borkészítésben rejlik. Mitől olyan keresett a Louis Roederer Cristal pezsgő? Miért zuhant a magasságokból a mélységekbe a Roederer az amerikai hip-hop művészek szemében? Miért burkolják aranycelofánba a különleges alakú palackokat? És hogyan kapcsolódik a pezsgőrajongó II. Sándor orosz cár paranoiája a Cristal történetéhez?

Fotó: facebook.com/Roederer

Jellemzők:

A Házat 1776-ban alapították a franciaországi Champagne régióban Dubois Perre & Fils néven. A birtokot 1833-ban nevezték át, amikor Louis Roederer megörökölte azt nagybátyjától.  Ma ez a legnagyobb családi tulajdonban lévő pezsgőház a világon. A Cristal a híres pezsgőház zászlóshajó cuvée-je, jellemzően 40% chardonnay és 60%  pinot noir szőlőből készülő házasítás. A Cristal mindig vintage, azaz évjáratos pezsgő, és csak a legjobb évjáratokban készül. A 2010-es években például csak a 2006-os, 2007-es és 2009-es évjáratokat adták ki.

Fotó: facebook.com / Roederer

Cristal Champagne

A Louis Roederer pezsgőház négy különböző Cristal név alatt forgalomba kerülő pezsgőt készít:

Cristal: Ez az első Cuvee de Prestige (Prestige Cuvée) Champagne, amelyet 1876-ban Roederer készített az orosz cár számára. Ahogyan az első évjárat, úgy a mai napig is a Prestige Cuvee 60% pinot noir és 40%-ban chardonnay borokból áll össze. A tételek 32%-a érik tölgyfahordóban.

Cristal Rose: A Cristal Rose egy 55% pinot noir és 45% chardonnay szőlőkből alkotott házasítás, amelyet hat évig érlelnek a pincékben.

Cristal Vinotheque: A Cristal Vinothèque palackokat "sur lattes" (vízszintesen egymásra helyezve) érlelik, körülbelül tíz évig a piacra kerülés előtt.

Cristal Rose Vinotheque: A Cristal Rose Vinotheque 70% pinot noir és 30% chardonnay borból készül. Húsz évig érlelik - 10 évig seprőn és 10 évig a degorzsálás után.

Fotó: facebook.com / Roederer

Miért olyan drága a Cristal Champagne?

A legtöbb más befektetési borhoz hasonlóan a Cristal Champagne is úgynevezett Veblen-árunak számít, ami azt jelenti, hogy az iránta való kereslet az árral együtt emelkedik, exkluzivitása és státuszszimbólum-vonzereje miatt. A luxuspezsgő minőségének titka a champagnei-i Grand Cru és Premier Cru dűlőkből származó, kézzel szüretelt szőlő és a kiváló minőségű kézműves munka. Emellett a Cristal pezsgő legalább 20 évig érlelhető a palackban anélkül, hogy elveszítené jellegzetes karakterét és frissességét. A 2002-es évjárat 2009-ben tökéletes 100 pontot kapott a Wine & Spirits magazinban, a egy palack 2002-es Cristal pedig a mai napon is megállná a helyét bármilyen kóstoló során.

A Cristal palackot aranyfóliába csomagolják, amely megvédi a palack tartalmát az UV-károsodástól - ezzel segítve a hosszabb élettartamot. A fólia nem mellesleg extravagáns külsőt is biztosít az italnak, ez a csomagolás legalább olyan ikonikus, mint a Dom Pérignon fekete doboza.

Kiváló szőlőültetvények és gondos borkészítés

Ez a kiváló pezsgő a Louis Roederer 240 hektáros szőlőültetvényén termesztett idős (25-60 éves) tőkék szőlőjéből készül, Jean Baptiste Lécaillon pincemester gondos felügyelete alatt. A szőlőtőkék Champagne legjobb termőhelyein, a Cote des Blanc, Montagne de Reims és a Vallée de la Marne Grand Cru és Premier Cru minősítésű területein találhatók. A meszes talaj a chardonnay és pinot noir szőlőnek kiváló termőhelyet biztosít, amely kristályos savasságot kölcsönöz a boroknak. A pincészet biodinamikus gazdálkodási technikákat alkalmaz - természetes és organikus termékeket használ a kivételes minőségű termés előállításához.

Fotó: facebook.com / Roederer

Szőlészet és borászat:

A Grand Cru birtokon lévő szőlőtőkék idősebbek és alacsony terméshozamúak, és koncentrált gyümölcsöt teremnek. A talajt hagyományos módszerekkel, például lovakkal szántva művelik. Minden egyes parcella termését külön erjesztik, a borász az erjedés után dönt a végső házasításról. A Rose Cristal arányaiban több pinot noir-t tartalmaz. Színezőanyagát azonban nem kékszőlő héjából, hanem az abból külön kierjesztett vörösborból nyeri, amit a chardonnay fehérborával elegyítenek (ezt nevezik saignée-módszernek).

Fotó: facebook.com / Roederer

A pezsgőház éves termelése 300 000-400 000 palack közé tehető.

A Cristal pezsgő története

A champagne az 1850-es években az orosz nemesség körében élénk népszerűségnek örvendett. 1867-ben Roederer első "kézműves" Cristalját húszéves borkülönlegességként szolgálták fel egy olyan nagyszabású párizsi vacsorán, amelyen II. Sándor orosz cár is részt vett. A pezsgőt, mely a 1847-es évjáratból származó szőlőből készült, átlátszó, lapos fenekű kristályüveg palackokban mutatták be, hogy gyönyörű aranyszínű árnyalata, és a az apró buborékok látványa megfelelően érvényesüljön. II. Sándor cár imádta, és helyben „palotaborának” választotta Roederer különleges pezsgőjét. A cári udvar igényeinek kielégítésére 1876-ra a pezsgőház komoly termelésbe kezdett.

Fotó: facebook.com / Roederer

Az orosz politikai helyzet instabilitása miatt a cár folyamatosan merényletektől tartott, és elrendelte, hogy a Louis Roederer pezsgőt átlátszó üvegben vagy kristály dekanterben kell bemutatni, hogy láthassa a buborékokat, és megbizonyosodhasson arról, hogy az italban nincs méreg, a palack alján pedig rejtett robbanóanyag. Ennek érdekében a Louis Roederer megbízott egy holland üvegművészt, hogy készítsen egy különleges, átlátszó ólomüvegből készülő, lapos aljú kristálypalackot, ami megfelelően prezentálja a nemes italt, és a cári paranoia tüneteire is megnyugvást hoz.

Így született meg a Cristal pezsgő, amely végül 1945-ben került kereskedelmi forgalomba, ekkor vált elérhetővé mindenki számára. A 2000-es évek elejére a pezsgőmárka több popművész, rocksztár körében is híressé vált. Elsősorban azonban az amerikai rap-szcénában lett a Cristalból szimbólum, dalszövegekben rendszeresen említett életstílus-ital. (Tupac Shakur például koktélt is alkotott belőle; a „Thug Passion” elnevezésű ital összetevői a Cristal Champagne és az Alizé Gold Passion likőr.)

Fotó: facebook.com / Roederer

A hip-hop közösség és a Champagne-ház között azonban elmérgesedtek a dolgok, amikor Frédéric Rouzard, a Louis Roederer ügyvezető igazgatója egy 2006-os interjúban kellemetlennek nevezte a Cristal fent nevezett fogyasztóinak rajongását. Így fogalmazott: "Mit tehetnénk? Nem tilthatjuk meg az embereknek (a hip-hop művészeknek), hogy megvásárolják. Biztos vagyok benne, hogy a Dom Pérignon vagy a Krug örülne az üzletüknek". A nyilatkozatra Jay-Z rapper külön állásfoglalásban reagált, amiben kijelentette, hogy a Champagne-ház rasszista kijelentései miatt aNew York-i klubjának, a 40/40 Clubnka az itallapjáról is leveszi a pezsgőt, és megfogadta, hogy soha többé nem iszik belőle. (A rapper a bojkott dacára sem maradt pezsgő nélkül, 2017-ben megvásárolta az Armand de Brignac Champagne-házat.)

A Roederer Cristal népszerűsége napjainkra azonban tovább növekedett, sőt kirobbanthatatlan szereplője minden komoly borszaküzlet felső polcának. Ikonikus csomagolásában már nem csak a cári udvarokban ragyog, hanem megtalálható az elkötelezett borrajongó gyűjteményében is, aki az egyedi formájú, átlátszó üvegnek köszönhetően ma is meggyőződhet róla, hogy bombát nem, mindössze kirobbanó buborékokat rejt Champagne legendás palackja.

Forrásunk volt:

1

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram