2014-ben alapították meg a Foundation Louis Vuitton névre hallgató művészetpártoló alapítványt, mely azóta a műtárgypiac és művészeti szcéna megkerülhetetlen szereplőjévé nőtte ki magát. Kétévente megrendezésre kerülő kiállításaik, kortárs művészekkel együttműködésben létrehozott kollaborációik és egyedi termékeik tovább szélesítik a márka által képviselt értékhorizontot.
E növekedés hamar elérte a gasztronómia világát is. 2020-ban nyílt meg a márka első egysége, az Oszakában található kávézó, a Le Café V. Az exkluzív egységet csak meghívással látogathatja egy zártkörű, elit vendégcsoport, de a japán kávézót hamarosan követte több izgalmas nyitás is. Saint Tropez-ban a márka első étterme, Dohában a párizsi Pavillon Ledoyen-t is jegyző Yannick Alléno nevével fémjelzett Lounge, Szingapúrban, ahogyan arról a Dining Guide is beszámolt, exkluzív cukrászda és csokoládébolt nyílt meg.

2024 ősze pedig elhozta a márka első angliai vendéglátóegységének megnyitását is amely nem landolt máshol, mint a londoni Heathrow repülőtér kettes termináljában. Műfaját tekintve ez az egység is kávézóként aposztrofálható, azonban megvalósításban egy igazán egyedinek mondható. A New Yorkban székelő világhírű építésziroda, a THEVERYMANY alapítója, Marc Fornes által tervezett pavilon a tizenhetes kapu környékén kapott helyet. A tervek készítésekor az inspirációt az utazás és annak jövője jelentette.

Ennek köszönhető az exteriőrben és a belső térben egyaránt visszaköszönő aerodinamikus vonalvezetés, a repülés hőskorának luxusát jövőköntösbe csomagoló design, amit mélyvörös kárpitok, arany és bőr bútorkiegészítők koronáznak tökéletesre. A reptéri, utazásváró hangulatot a kiegészítő dekorációk, például az egyedi formatervezésű Objets Nomades kollekcióba tartozó, mennyezetet díszítő, madárrajt formázó szoborcsoport is erősíti.
A formatervezés mellett természetesen az egység gasztronómiai koncepciója is figyelemre méltó. Kávézónak nevezik, de a forró ital és kísérősüteményei mellett azért sokkal komolyabb menüsor várja az ide látogató vendégeket. Az ételek megálmodója sem akárki: a Louis Vuitton a világhírű francia séf, Cyril Lignac vízióját hozta Londonba. Lignac a tervezője a Londonban és Párizsban is megtalálható, Michelin-ajánlott Bar des Prés láncnak is, de világszerte több éttermét méltatta már a Vörös Kalauz. A sztárséf otthonosan mozog a kortárs, olasz és francia hagyományokban gyökerező konyhaművészetben. A londoni projektre az utóbbiból merített ihletet, és a fogásokhoz a márka ikonikus mintázatával dízsített tányérok, csészék adják a tökéletes hátteret.

Mondanunk sem kell, az ételsor messze túlszárnyalja a reptéren megszokott ételminőséget. A nap minden órájában nyitva tartó és működő konyha elegáns, kifinomult, francia konyhai hagyományokon alapuló ételkülönlegességeket kínál vendégeinek. A választék a frissen sütött croissant-tól a ráksalátáig, Eggs Royal névre hallgató tojásvariációkon át croque monsiuer szendvicsekig és válogatott Louis Vuitton édességekig terjed. A választékot természetesen egyéb LV-termékek is kiegészítik, hiszen a kávézó terében egy bolt is helyet kapott, ahol az utazóközönség felszerelheti magát a brand világhírű táskáival, ruháival és kiegészítőivel, miután végigkóstolták a brand legújabb gasztroegységének kínálatát. Azok számára, akik luxusban szeretnék megkezdeni utazásukat, ez a tökéletes hely a repülés előtti feltöltődéshez. Az idén októberben megnyitott egységgel immár több mint húsz helyen várja vendégeit a Louis Vuitton vendégszeretete.
Forrás: louisvuitton.com | cntraveler.com
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.