Hirdetés
Hirdetés

A legolcsóbb Michelin-csillagosok: 5+1 éttermet ajánlunk Belgiumtól Budapestig

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2022. január 5.
A többszörösen túlárazott, apró falatokból álló fogások világa rég egy asszociációs körbe került a Michelin-csillagos éttermekével. Íme, az ellenpéldák, avagy Michelin-csillagos élmények 30 ezer forint alatt Belgiumtól Francia-, Spanyol- és Olaszországon át a magyar fővárosig.
Hirdetés

A színvonalas vendéglátásnak nem kell feltétlenül luxusszámba mennie, hiszen a legegyszerűbb alapanyagokból készült fogásokat épp úgy el lehet készíteni és fel lehet szolgálni kimagasló minőségben, mint az egzotikus vagy különlegesebb hozzávalókból készülteket. Ennek ellenére leggyakrabban mégis azzal szembesülünk, hogy egy kifinomult étteremben nem csak az előbbieket fizetjük meg, hanem magát a „márkát” is, amit az étterem vagy akár az elismert séfje neve jelent a szakmán belül.

A sokszorosan túlárazott apró fogások világa egy asszociációs körbe került a Michelin-csillagos éttermek neveivel. A jelenség természetesen érthető: az elhivatottság és a pihenést nem ismerő kitartó munka, ami egy-egy ilyen menüsor mögött van megérdemli az elismerést és a komoly éttermek világában a Michelin- csillag számít a legnagyobbnak. A csillagos helyeket nem csak a szakmán belül tartják számon, de a világ bármely tájáról szívesen látogatnak ide a vendégek is. Ahogy ez a Michelin kalauz alapvető célja is volt mindig: hiszen azok az éttermek kapnak csillagot, amelyekhez utazásunk során megéri betérni, vagy akár egy külön kirándulást is megérdemelnek. A kalauzba bekerülő éttermeknek exponenciálisan megnő a forgalmuk is egyúttal, ami feltehetően növeli a helyek bevételét, ennek ellenére sok tulajdonos úgy dönt, hogy a Michelin-csillag jó apropó lehet az áremelésre. Ez azonban nem törvényszerű: a fine-dining nem csak a felső tízezerhez szól. Az árak tekintetében nem mindenki rugaszkodik el a realitástól, sok étterem ismerte fel, hogy azoknak a vendégeknek épp úgy érdemes helyet szorítani az eseti vacsoraszerviznél, akik nem akarnak több száz eurót fizetni egyetlen étkezésért, mint azoknak a szerencséseknek, akiknek ez nem okoz problémát.

Hirdetés

Ázsia, már csak a méreteit tekintve is nagyon megosztó hely e tekintetben, hiszen itt találhatjuk a világ legdrágább Michelin-csillagos éttermei közül épp úgy a legtöbbet, mint a legolcsóbbak közül. A tíz legolcsóbb Michelin-csillagos étterem közül nyolc található Kelet- és Délkelet-Ázsiában. Néhánynál a menü ára kevesebb, mint ezer forint. Bár hasonlóan alacsony áron itthon még egy gyorsétteremben is éhen maradnánk, ha próbáljuk az európai árfolyamokhoz közelíteni az elképzeléseinket, akkor kiderül, hogy nem kell Ázsiáig utaznunk, hogy jó áron vacsorázhassunk egy csillagos helyen. Ázsia után ugyanis Európa vezeti a mezőnyt a kedvező árréssel operáló Michelin-csillagos éttermek listáján. Ha szeretne takarékosan étkezni, most bemutatunk a legolcsóbb európai Michelin-csillagos éttermek közül 5+1-et, amelyeket érdemes lehet meglátogatni akárcsak egy hosszú hétvége alkalmával is, ha különleges vacsora lehetőségre éhezünk.

Ahány étterem, annyi fajta menü ajánlattal találkozhatunk az a’la carte-tól, amikor az étlapról választva van lehetőségünk ízlés szerint összeállítani a rendelésünket, a három fogásos degusztációs menükön keresztül a tizenöt fogásosokig. Vannak olyan csillagos éttermek, amelyek ebéd ajánlattal is szolgálnak a vacsora mellett és ezt jellemzően jutányosabb áron teszik. A jelen listán kifejezetten olyan éttermek szerepelnek, amelyek fix menüsorral operálnak, hogy ezzel is átláthatóbbá tegyük a választást, és kifejezetten a vacsorák alkalmával szervírozott menüsorra fektettük a hangsúlyt. Az árak kapcsán pedig ne feledjük, hogy Európában a csillagos éttermek nem utcai bódék és kifőzdék: bár néhány helyen az ár eleve tartalmazza, de érdemes számolni a komoly szervizdíjakkal, valamint az étkezés mellé fogyasztott italaink árával, amelyek esetlegesen feltornázzák a számla végösszegét.

Trivio (Cuenca, Spanyolország)

Jelenleg a világ egyik legdrágbb csillagos étterme a spanyol Sublimotion Ibizán, így talán méltó a leggazdaságosabb Michelin-csillagos éttermek sorát szintén egy spanyol hellyel felvezetni. A Trivio egy Michelin-csillagos és Sol Repsol-díjas étterem, amely egyedülálló és innovatív szárazföldi konyhával működik. Váratlan gasztronómiai utazásra invitál elfeledett helyi alapanyagok segítségével, valamint ősi technikákon és ízeken keresztül, amelyek ugyanakkor reflektálnak a modern konyhaművészetre is. Az étterem 2015-ös megnyitása óta Jesús Segura a séf, aki 2018-ban szerezte meg a csillagot az étteremnek. Ilyen színvonalon ritkán találkozhatunk 9 fogásos menüvel (50 €-ért) húszezer forint alatt.

Cím: Colón 25, Cuenca, 16002, Spanyolország

Nyitvatartás: K-Szo: 13:30-15:30 és 20:30-22:30 V: 13:30-15:30 H: zárva

Degusztációs menük:

9 fogás: Trivio (50 €) 18 390 Ft

15 fogás: Tasting (70 €) 25 740 Ft

Az étterem honlapja

Le Pousse-Pied (La Tranche-sur-Mer, Franciaország)

A Le Pousse-Pied 2013 óta működik egész évben Vendé tenegerpartján Anthony Lumet séf vezetésével, aki korábban a La Table d'Élise konyhájában dolgozott. Itt minimalista ételeket készít, amelyek autentikusak, és összhangban vannak az évszakokkal és a piaci kínálattal. Ennek megfelelően a menü van, hogy naponta új inspirációkkal bővül. Az első osztályú alapanyagok, és a hibátlan kulináris technika kedvéért azonban nem kell bankot robbantanunk: rendkívül kedvező árakkal találkozhatunk az étlapon. Itt tényleg kihasználjak a helyi adottságokat, hiszen az étterem kizárólag a tengeri fogásokra és a szezonális alapanyagokra támaszkodik.

Cím: 84 boulevard des Vendéens, La Tranche-sur-Mer, 85360, Franciaország

Nyitvatartás: Cs-V: 12.00-23.00 H-Sze: zárva (szezonálisan változik)

Degusztációs menü:

4 fogásos menü: (50 €) 18 390 Ft

5 fogásos menü: (63 €) 23 170 Ft

6 fogásos menü: (75 €) 27 580 Ft

Az étterem honlapja

Le Pousse-Pied (La Tranche-sur-Mer, Franciaország) / Fotó: www.lepoussepied.fr

Vintage 1997 (Torino, Olaszország)

A budoárok hangulatát is idéző étterem vörös lámpaernyőivel, kárpitjaival és faburkolataival igazán elegáns összhatást kelt, amihez párosul a kiváló szakácsokból álló konyha szakértelme. A Vintage 1997-nek két lelke van: a minőségi ételek és a nagyszerű borok. A borkultúra melletti elhivatottságról tanúskodik az étterem neve, és a degusztációs menüik is, melyek a nyugodt élet, a szépségre, a jóra való különös odafigyelés jegyében születtek meg. A helyi alapanyagok közül is kiemelkednek a tengeri fogások, melyek mindegyik menüsorban kitüntetett helyet kapnak. A hat és hét fogásos Territorio és Mediterraneo menüik már (60 €-ért) 22065 Ft-ért elérhetőek, de a Luna Park névre hallgató legkiterjettebb kínálatuk is csak (120 €-ba) 44130 Ft-ba kerül.

Cím: Piazza Solferino 16/h, Torino, 10121, Olaszország

Nyitvatartás: H-P: 12.30-14.30 és 19.30-22.30 Szo:19.30-22.30

Degusztációs menük:

6 fogás: Territorio (60 €) 22065 Ft

7 fogás: Mediterraneo (60 €) 22065 Ft

9 fogás: Punt e mes (90 €) 33100 Ft

12 fogás: Luna Park (120 €) 44130 Ft

Az étterem honlapja

Vintage 1997 (Torino, Olaszország) / Fotó: www.vintage1997.com

Restaurant Natali – Hostellerie la Montagne (Colombey-les-Deux-Églises, Franciaország)

Ebben az eldugott, kedves étteremben a francia gasztronómia kortárs felfogásával találkozhatunk, amit egyáltalán nem roncsol, hogy keveredik egy jó adag vidéki nosztalgiával. A különleges gonddal megtervezett menüsorokban dominálnak az erdő ízei, a különböző gombák, szárított gyümölcsök és francia sajtok mellett pedig tengeri fogások jellennek meg. Az étterem séfje, Jean-Baptiste Natali mindössze 27 éves volt, mikor elnyerte első Michelin-csillagját, a Hostellerie la Montagne-t feleségével közösen vezetik. A degusztációs menüsorok mellett szerdától péntekig lehetőség van egy három fogásos a’ la carte menü fogyasztására is potom (25 €-ért) 9195 Ft-ért.

Cím: 10 rue Pisseloup, Colombey-les-Deux-Églises, 52330, Franciaország

Nyitvatartás: Sze-V: 9.00-22.00 H-K: zárva

Degusztációs menü:

4 fogás: Je vous ai compris (70 €) 25 740 Ft

7 fogás: Zen Chef (95 €) 34 940 Ft

Az étterem honlapja

Restaurant Natali – Hostellerie la Montagne (Colombey-les-Deux-Églises, Franciaország) / Fotó: hostellerielamontagne.com

Restaurant Vol-Ver (Marke, Belgium)

Az étterem tulajdonos házaspárnak nagy álma volt, hogy a vendéglátásban szerzett tapasztalataikat egy saját étteremben kamatoztassák. Így találtak egy kis vidéki villára, ez a Vol-Ver, a belgiumi Marke városkájában. A rusztikus fagerendákkal díszített belső teret megtartották és korszerűsítették. A részben nyitott konyha barátságos hangulatot kölcsönöz, ahol friss, helyi termékek felhasználásával finom, a bisztró konyha és a fine-dining adottságaival is jól operáló ételeket készítenek. Az Északi-tenger ajándékai, sajtkülönlegességek és ez esetben borpárosítás helyett ízletes belga sörök színesítik a választékot. A séf merész receptek egyedi kombinációját mutatja be, elegánsan klasszikus fordulatokkal.

Cím: Watervalstraat 23, Marke, 8510, Belgium

Nyitvatartás: Cs-V: 12.00 - 20.00 H-Sze: zárva

Degusztációs menü:

4 fogásos menü: (70 €) 25 740 Ft

5 fogásos menü: (85 €) 31 260 Ft

Az étterem honlapja

SALT (Budapest, Magyarország)

Végül, de nem utolsó sorban pedig ne feledkezzünk meg róla, hogy itthon is van egy olyan éttermünk, mely a csillag ellenére se emelete radikálisan az árait. Sőt, nyitása óta szinte azonos áron kínálja 15 fogásos menüsorát. A friss Michelin-csillagos éttermet, már 2019-es nyitását követően a Dining Guide a 2020-as Étteremkalauz TOP10-es mezőnyébe sorolta. A gasztronómiai koncepció a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő skandináv vonalat követi Tóth Szilárd séf iránymutatásával. Az innovatív éttermi stílus jellemzője, hogy képviselői újító módon nyúlnak a nemzeti és régiós konyhák klasszikus alapanyagaihoz, ételeihez. Az étterem egy épületben található a Hotel Rummal, így működésük is összefonódik.

Cím: 1054 Budapest, Királyi Pál utca 4.

Nyitvatartás: Sze-Szo: 18.00-23.00 V-K: zárva

Degusztációs menü:

15 fogás: 29 000 Ft

Az étterem honlapja

Feketeribizli ágfagylalt, csörögefánk / Fotó: Fekete Antonio Designfood / So Good Magazine

Források: 1, 2

 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram