Hirdetés
Hirdetés

Hello, Costes Downtown – Az 50 legolcsóbb Michelin-csillagos ebéd és vacsora

2018. augusztus 24.
A Finedininglovers magazin tett közzé egy ötvenes listát arról, hogy hol találjuk a legolcsóbb Michelin-csillagos fogásokat kínáló éttermeket. Az összeállítás remekül érzékelteti, hogy ár tekintetében mekkora különbségek lehetnek csillag és csillag között világszerte: az első helyen álló étteremben mindössze hétszáz forintból jóllakhatunk, az ötvenedik helyen pedig már több mint harmincezer forintot kérnek egy vacsoramenüért.  
Hirdetés

Nem érhet nagy meglepetésként, hogy a lista első nyolc helyét ázsiai étterem foglalja el, hiszen

Távol-Keleten a Michelin-kalauz csillaggal díjaz olyan kiváló ár-érték arányú, szélesebb rétegek számára is elérhető helyeket, amelyek Európában valószínűleg inkább csak Bib Gourmand-t kapnának.

Azon sem lepődhetünk meg különösebben, hogy a listát skandináv éttermek zárják: Finnországban, Dániában, Svédországban, Norvégiában, valamint Izlandon kell a legmélyebben a zsebébe nyúlnia annak, aki Michelin-csillagos élményre vágyik.
Olvasta már korábbi cikkünket a Michelin-csillagokat érő ázsiai street food-szcénáról? Őszintén meglepett csillagosok: Michelin és a street food Ázsiában

Ázsiai street food-csillagok

Az abszolút csúcstartó továbbra is a szingapúri Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle, ahol már kb. hétszáz forintnak megfelelő összegért kaphatunk egy Michelin-csillagos fogást. Ahogyan arra a hely nevéből is következtethetünk:

szójaszószos sült csirkét rizzsel vagy tésztával.

A második helyezett a Hong Kong-i, klasszikus dim sum fogásokra specializálódott Tim Ho Wan, amely mára a világ tíz országában jelen lévő franchise-ként működik. Hong Kong-i éttermükben már kb. ezer forintból jól lakhatunk.
https://www.instagram.com/p/BEX5AUwAMmY/?taken-by=timhowan_hk

Japán étterem kantoni konyhával

Az élbolyban találunk még egy oszakai éttermet, amely meglepő módon kínai kantoni konyhát visz, valamint a hetvenes éveiben járó, legendás bangkoki szakácsnő, Raan Jay Fai étkezdéjét is. Itt megjegyeznénk, hogy a lista nem a legdrágább fogást emeli ki, vagyis a bangkoki street food viszonylatban igencsak borsosnak számító rákos omlettet, ami kb. 8000 forint, hanem a garnélás sült tésztát, ami átszámolva kb. 3000 forint.

Hirdetés

A 9. helyen jelentkezik be Európa

A lista első európai szereplője, a kilencedik helyen található katalán L’Antic Molí, amely egy régi malom épületében található, és ahol már kb. ötezer forintért megebédelhetünk. A 14. helyen pedig egy igazi kuriózummal van dolgunk,

a São Paolo-i Tuju ugyanis két Michelin-csillaggal büszkélkedhet, mégis hatezer forintnak megfelelő összegért kínálják az őshonos brazil alapanyagokra épülő menüjüket.

Olvasta már korábbi cikkünket? Nem a csillagok száma, az alapanyagok izgalmasak – itt a latin-amerikai Michelin-kalauz

Magyar étterem a 24. helyen

Az összeállításból ki kell emelnünk az egyetlen magyar szereplőt! A Costes Downtown Budapest belvárosában, a Prestige Hotel épületében működik, Tiago Sabarigo irányítása alatt. A 2016 óta 1 Michelin-csillaggal büszélkedhető étterem az 50-es lista 24. helyén szerepel a maga 7900 forintos business lunch menüjével. Az üzleti ebéd 3 fogást tartalmaz ezért az összegért, és ár-érték arányban úgy is kifejezetten jutányosnak mondható, hogy italt nem tartalmaz, és rászámolják a 12%-os szervizdíjat.

A madártej az üzleti ebédmenüben is fel szokott tűnni - Fotó: Costes Downtown


Az utazási portál listájához még annyit fűznénk hozzá, hogy a rangsort az éttermek által kínált ebéd- vagy vacsoramenük árai alapján állították össze, illetve ahol csak à la carte árak álltak rendelkezésre, ott a legdrágább főfogás árával számoltak a lista készítői.
A listán minden egyes ország szerepel, ahol jelen van a Michelin Guide. Azokban az országokban pedig, ahol a legolcsóbb étterem nem a fővárosban található, ott a főváros is felkerült a listára. Japán és az Egyesült Államok pedig az összes Michelin által lefedett várossal szerepel a rangsorban (azaz Tokió, Oszaka, Kiotó, valamint New York, Washington D.C., San Francisco és Chicago).
A Finedininglovers által közzétett lista ezen az utazási oldalon jelent meg, a teljes lista pedig itt elérhető.
Forrás.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram