Az eredeti és utánozhatatlan: Antiga Confeitaria de Belém
Az 1837-ben alapított cukrászda Lisszabon látnivalókkal telizsúfolt Belém nevű negyedében található. Mivel több mint 180 évvel ezelőtt a sütemény innen indult hódító útjára, ez a cukrászda az eredeti pastéis de natát pastéis de Belémnek nevezi. Mondanunk sem kell, hogy a pastéis de Belém eredeti receptjét titok fedi, aminek jelenleg mindössze hatan vannak a birtokában.

Ne riasszon el bennünket a cukrászda előtt kígyózó embertömeg, az elviteles pult előtti sor ugyanis viszonylag gyorsan szokott haladni. Ha viszont a belső termek valamelyikében szeretnénk leülni, némileg hosszabb várakozási idővel számoljunk. Ha mindenképp el akarjuk kerülni a sorban állást, akkor érdemes a kora reggeli órákban érkeznünk, vagy hétfőre tervezni a látogatásunkat, amikor a közeli Jeromos-rendi kolostor (Mosteiro dos Jerónimos) zárva tart.

A modern zarándokhely: Manteigaria
Míg a belémi cukrászdában zárt ajtók mögött készülnek a tejkrémes kosárkák, addig a Manteigaria látványsütödéjében testközelből láthatjuk ezt a folyamatot, amelynek eredménye egy sűrű, nem túl édes krémmel töltött, könnyű, ropogós tésztával készülő kosárka. A sikerük titka abban rejlik, hogy süteményeik tartósítószerek nélkül, Franciaországból importált vajjal, illetve házon belül készült cukorral sülnek.
A Manteigaria a portugál főváros bulinegyede, a Bairro Alto szélén, egy régi vajárusító üzlet helyén nyílt. Ne hagyományos cukrászdára számítsunk, a hely mindössze egyetlen pultból, illetve egy konyhából áll, ahol a friss adag pastéis de nata elkészültéről stílusosan kolompolás ad hírt. A Manteigaria reggel nyolctól egészen éjfélig nyitva tart, így a vacsora utáni kötelező lisszaboni korzózás után is nyugodtan betérhetünk még ide. Az aprócska belvárosi üzlet mellett időközben a folyóparton található gourmet piacon, a Time Out Marketen (az egykori Mercado da Ribeira helyén) is nyitottak még egy helyet.
Süteményért kolostorba: Alcôa
A Lisszabontól bő száz kilométerrel északra található Alcobaça városa leginkább kolostoráról, illetve az itteni apácák által készített édességeiről híres. A városban 1957 óta üzemelő Alcôa cukrászda néhány éve a legjobb pastéis de natának járó díjat is elvitte, amely korábban csak lisszaboni cukrászdáknak sikerült. A szakmai sikeren felbuzdulva 2017-ben Lisszabon Chiado nevű elegáns bevásárlónegyedében is nyitottak egy üzletet.

Az egykori szivarbolt helyén nyílt cukrászdában a pastéis de nata mellett több más finomságot is kóstolhatunk, amelyek a portugál kolostorok hagyományai szerint készültek. A sütemények nevei sokszor nem csupán a kolostor lakóinak buzgó vallásosságáról, hanem bizony
az apácák édességekhez fűződő kissé ellentmondásos viszonyáról is tanúskodnak.
Ilyen elnevezés például az isteni torkosság (divina gula), a mennyei szalonna vagy mennyei töpörtyű (toucinho do céu és torresmo do céu), valamint az apáca hasa (barriga de freira).

A nagypolgári: Confeitaria Nacional
A tenger hullámzását idéző, fekete-fehér kövezetéről híres Rossio tér közelében találjuk Portugália egyik legrégebbi cukrászdáját. Az 1829-ben nyílt Confeitaria Nacional korábban még a királyi család beszállítója is volt. A mennyezetet borító tükrök, a márványpultok és az aranyozott faborítás mind a 19. századi nagypolgári élet mementói.

Bár a cukrászda elsősorban nem a pastéis de natára szakosodott, ha erre járunk, mindenképp kóstoljuk meg a sűrű, édes krémmel töltött kosárkáikat, és persze gyönyörködjük ki magunkat.

A nem turistás: Aloma
Lisszabon Campo de Ourique nevű negyede viszonylag távol esik a turisták által fényesre koptatott, belvárosi macskaköves utcáktól. Az itt található aprócska Aloma cukrászda 1943 óta működik. Az üzlet már háromszor elnyerte a legjobb pastéis de natának járó díjat, amiről még a New York Times, valamint a CNN is tudósított. A sikeren felbuzdulva időközben több üzletet is nyitottak városszerte, sőt már a lisszaboni reptéren is megtaláljuk őket.
Itt az idő, hogy behatóbban megismerkedjen a pastéis de belémmel!
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2023-ban.