Hirdetés
Hirdetés

A legjobb pastéis de nata nyomában Lisszabonban: a titkos recept, a kolostori és a nagypolgári

SZERZŐ: DiningGuide
2022. április 27.
Portugáliában keresve sem találni olyan kávézót vagy cukrászdát, ahol ne kóstolhatnánk a portugálok kedvenc süteményét, a vaníliás krémmel töltött kosárkát, vagyis a pastéis de natát. A portugál fővárosban járva az okozhat inkább gondot, hogy az olykor végtelennek tűnő süteményáradatból kifogjuk a legfinomabbakat. Következő összeállításunkból kiderül, hogy Lisszabonban sétálva merre érdemes kanyarodnunk, ha a város legjobb pastéis de natáit keressük.
Hirdetés

Az eredeti és utánozhatatlan: Antiga Confeitaria de Belém

Az 1837-ben alapított cukrászda Lisszabon látnivalókkal telizsúfolt Belém nevű negyedében található. Mivel több mint 180 évvel ezelőtt a sütemény innen indult hódító útjára, ez a cukrászda az eredeti pastéis de natát pastéis de Belémnek nevezi. Mondanunk sem kell, hogy a pastéis de Belém eredeti receptjét titok fedi, aminek jelenleg mindössze hatan vannak a birtokában.

Forrás: pasteisdebelem.pt

Ne riasszon el bennünket a cukrászda előtt kígyózó embertömeg, az elviteles pult előtti sor ugyanis viszonylag gyorsan szokott haladni. Ha viszont a belső termek valamelyikében szeretnénk leülni, némileg hosszabb várakozási idővel számoljunk. Ha mindenképp el akarjuk kerülni a sorban állást, akkor érdemes a kora reggeli órákban érkeznünk, vagy hétfőre tervezni a látogatásunkat, amikor a közeli Jeromos-rendi kolostor (Mosteiro dos Jerónimos) zárva tart.

A titkos cukrászműhely / Forrás: pasteisdebelem.pt

Elérhetőség.

A modern zarándokhely: Manteigaria

Míg a belémi cukrászdában zárt ajtók mögött készülnek a tejkrémes kosárkák, addig a Manteigaria látványsütödéjében testközelből láthatjuk ezt a folyamatot, amelynek eredménye egy sűrű, nem túl édes krémmel töltött, könnyű, ropogós tésztával készülő kosárka. A sikerük titka abban rejlik, hogy süteményeik tartósítószerek nélkül, Franciaországból importált vajjal, illetve házon belül készült cukorral sülnek.

https://www.instagram.com/p/Cbm8otSsaIJ/

A Manteigaria a portugál főváros bulinegyede, a Bairro Alto szélén, egy régi vajárusító üzlet helyén nyílt. Ne hagyományos cukrászdára számítsunk, a hely mindössze egyetlen pultból, illetve egy konyhából áll, ahol a friss adag pastéis de nata elkészültéről stílusosan kolompolás ad hírt. A Manteigaria reggel nyolctól egészen éjfélig nyitva tart, így a vacsora utáni kötelező lisszaboni korzózás után is nyugodtan betérhetünk még ide. Az aprócska belvárosi üzlet mellett időközben a folyóparton található gourmet piacon, a Time Out Marketen (az egykori Mercado da Ribeira helyén) is nyitottak még egy helyet.

Elérhetőség.

Süteményért kolostorba: Alcôa

A Lisszabontól bő száz kilométerrel északra található Alcobaça városa leginkább kolostoráról, illetve az itteni apácák által készített édességeiről híres. A városban 1957 óta üzemelő Alcôa cukrászda néhány éve a legjobb pastéis de natának járó díjat is elvitte, amely korábban csak lisszaboni cukrászdáknak sikerült. A szakmai sikeren felbuzdulva 2017-ben Lisszabon Chiado nevű elegáns bevásárlónegyedében is nyitottak egy üzletet.

Az Alcôa lisszaboni üzlete @Pastelaria Alcôa Facebook

Az egykori szivarbolt helyén nyílt cukrászdában a pastéis de nata mellett több más finomságot is kóstolhatunk, amelyek a portugál kolostorok hagyományai szerint készültek. A sütemények nevei sokszor nem csupán a kolostor lakóinak buzgó vallásosságáról, hanem bizony

az apácák édességekhez fűződő kissé ellentmondásos viszonyáról is tanúskodnak.

Ilyen elnevezés például az isteni torkosság (divina gula), a mennyei szalonna vagy mennyei töpörtyű (toucinho do céu és torresmo do céu), valamint az apáca hasa (barriga de freira).

Az Alcôa egy másik díjnyertes finomsága: az apátnő koronája (coroa de abadessa) @Pastelaria Alcôa Facebook

Elérhetőség.

A nagypolgári: Confeitaria Nacional

A tenger hullámzását idéző, fekete-fehér kövezetéről híres Rossio tér közelében találjuk Portugália egyik legrégebbi cukrászdáját. Az 1829-ben nyílt Confeitaria Nacional korábban még a királyi család beszállítója is volt. A mennyezetet borító tükrök, a márványpultok és az aranyozott faborítás mind a 19. századi nagypolgári élet mementói.

@Confeitaria Nacional Facebook

Bár a cukrászda elsősorban nem a pastéis de natára szakosodott, ha erre járunk, mindenképp kóstoljuk meg a sűrű, édes krémmel töltött kosárkáikat, és persze gyönyörködjük ki magunkat.

Az emeleti teaházhoz vezető lepcső @Confeitaria Nacional Facebook

Elérhetőség.

A nem turistás: Aloma

Lisszabon Campo de Ourique nevű negyede viszonylag távol esik a turisták által fényesre koptatott, belvárosi macskaköves utcáktól. Az itt található aprócska Aloma cukrászda 1943 óta működik. Az üzlet már háromszor elnyerte a legjobb pastéis de natának járó díjat, amiről még a New York Times, valamint a CNN is tudósított. A sikeren felbuzdulva időközben több üzletet is nyitottak városszerte, sőt már a lisszaboni reptéren is megtaláljuk őket.

https://www.instagram.com/p/Bjj6G-EHOfw/

Elérhetőség.

Itt az idő, hogy behatóbban megismerkedjen a pastéis de belémmel!

Források: 1, 2

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram