Hirdetés
Hirdetés

A legjobb görög gyrosok Budapesten

SZERZŐ: DiningGuide
2015. május 24.
a TOP100 rovat
támogatója

Olyan ez, mint egy akciófilm: gyors vágások, remegő kamerakezelés, pár szavas dialógusok és üldözés a nyílt utcán. Ha az életünkkel nem is, de a gyomrunkkal játszunk, miközben Budapest legjobb gyrosát keressük; annak ellenére, hogy talán a legnépszerűbb hazai, utcai gyorsételről van szó, meglepően szakadozik ez a film. Hangalámondásos, késéssel csattannak a pofonok és alufóliából készültek a díszletek. Az elszomorító összképet egy-két kósza szuperhős árnyalja csak, értük viszont megérte forgatni.

Hirdetés

A Hunyadi téri piac szomszédságában, kissé megkopott, eklektikus ételbárban a város legjobb gyrosát adják. A görög felmenőkkel rendelkező tulajdonos-üzletvezetők éjjel-nappal jelen vannak, „összenőttek” a tavernával. Roppant szívélyesek, míg várakozunk, szóval tartanak, kóstoltatnak. Gyrosuk vastag pitában lassan sült, saját fűszerezésű csirkehússal. Kiváló, sűrű tzatziki, füstölt sajtos répasaláta, enyhén csípős tirokafterivel. Mindig kígyózó sorok, nagy törzsközönség, ennek ellenére gyors kiszolgálás.

15 éve hivatkozási pont. A III. kerületi alapegység sikere pesti testvérétteremért kiáltott (Gyradiko Estia). Régi családi receptek, figyelmes alapanyag-választás, hosszú utat tesznek meg Magyarországig. Az egyik legjobban fűszerezett (sok) sertéshús (!), ruganyos pitában, mély és nem szétázott, folyékony tzatzikivel, paradicsommal, görög hagymával és hasábburgonyával. A kalauz megjelenése előtti hónapokban a pesti egység többszöri tesztelése során előfordult túlkészült és elsózott hús, olajos pita.

Hirdetés

A központtól szintén távolabb, Aquincumhoz közel, egy panel aljában ismét csak autentikus görög gyros. Egyszerűen berendezett, kicsiny helyiség. A hangsúly megint csak az ételeken. Az előzőkhöz hasonlóan Görögországból importált, a „körúti” verziókhoz képest vaskosabb pita, ropogósra, de nem szárazra készítve. Nagy gonddal válogatott és vágott csirkehús. Végeredmény forró, krémes, szaftos gyros jó arányokkal.

A centrumtól messze, azt Üllői út XIX. kerületi részén apró büfé. Első tesztelésünkkor vegyes érzelmek. Vastag, de ízetlen pita, túlságosan zsíros hús, a zöldség-hús arány az utóbbi javára billen – de nagyon. A legutóbbi két alkalommal mintha kicserélték volna a helyet. Ugyanaz a „filozófia” és megvalósítás, mint a Kerkyrában. Hamisítatlan görög gyros, tömör, megfelelően átsütött pita, édes csirkehús. Nem fullasztó és agyonfokhagymázott tzatziki, joghurtos, reszelt répasaláta, fetakrém.

Gyradiko - fotó: Nagy Balázs

Gyradiko - fotó: Nagy Balázs


Kyros Gyros
Gyorsan kinőtték a kb. két ember kényelmes befogadására alkalmas Hegedüs Gyula utca 32.-t, odébb mentek egy lépéssel, a 34-es szám alá. Itt már galéria is van. Apai ágon görög származású tulajdonoshölgy a pult mögött. Mintha szerecsendiót, római köményt és fahéjat is kiéreznénk a harmonikusan fűszerezett húsban (csirkemell és bőrös comb), mely a toplista első helyezettjéhez képest puhább pitába, zsebes pitába és tortillába kerülhet. Friss zöldségek, krémes öntet. A listában szereplők többségéhez képest egy árnyalatnyival csípősebb gyros.

A ’Big’ franchise-nevet levedlették, de ezen túl minden maradt a régiben. Pestszentlőrincig, a Nefelejcs utcáig kell érte utazni, áltimpanon alatt lépünk be az ételbárba. Majdnem minden alapanyag Görögországból érkezik, a kötelezőkön (paradicsom, hagyma stb.) túl jó joghurtok, grillezett pita, merészen fűszerezett csirkehús, többek között répás és háromsajtos saláta.

Jellegzetes görög kék-fehér házakat imitáló étterem kellemes terasszal a Belgrád rakparton. Már az 1990-es évek elején turistakedvenc, ez az évek során semmit sem változott. A tavernába belépve mű-Görögország, de a pincérek részéről őszinte mosoly. Tányéron szép textúrájú pita, nyársról vagdalt, jól fűszerezett, szaftos csirkehús ropogós uborkával kísért tzatzikivel. Sok egyéb kiemelkedőbb tétel a hosszú étlapon. A gyros ára több mint 2700 Ft.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram