Artigiana Gelati
31 éve töretlen a Csaba utcai Artigiana Gelati lelkesedése, melyről a közelmúltban mesélt nekünk a tulajdonos. Az egykor óvodás kislányok, akik csoki fagyit kértek, ma már babakocsival érkeznek és így rendelik a kedvenceket. A vállalkozás ugyanígy generációkon átívelő, hagyományos, olasz tradíciók alapján készítik a klasszikusabb és a fantáziafagylaltokat.
Ajánlott ízek: Opera, Csaba utcai specialitás, tojáslikőr
Fragola
Szerencsére amegannyi ponton elérhető a Fragola, Tihanyi Eszter és Török Balázs elsőként kizárólag fagylalttal foglakozó márkája, mely mára már sokkal szélesebb palettát mutat, bisztrós-pizzériás fejlesztésekkel. Összesen 120-féle ízt variálnak, melyekből vegán és mentes változatok is készülnek.
Ajánlott ízek: krémpisztácia, Nutella, sorrentói citrom, mangó
Minus11
Németh Ágnes immár két fagylaltműhellyel is büszkélkedhet: Hűvösvölgyben és a Római-parton. Abszolút egyedi ízekkel, precízen, szenvedéllyel dolgozik, ez pedig az összes fagylaltján meglátszik. A Minus11 konzisztens és gondos fagylaltokat jelent, melyek kilógnak a sorból. A tulajdonos éppen ezért mondja, hogy ez egy rétegfagyizó. Szeretjük ezt a réteget!
Ajánlott ízek: tejkaramell, karibi cucc, bergamottos fehércsoki, muscovado
Fazekas Cukrászda
A fővárosi 16. kerületben, valamint Rétságon találjuk a családi működtetésű cukrászdákat, de több vidéki pontra is szállítanak ízgazdag fagylaltjaikból. Ha úgy van, kürtőskalácsban is kérhetjük a nyalánkságot, és úgynevezett soft serve, vagyis csavaros fagyikat is készítenek, természetes alapanyagokból. Az összes gyümölcsös verzió olyan, mintha magát a gyümölcsöt harapnánk.
Ajánlott ízek: frutta di pistacchio, málnás brownie, málna, francia krémes
Cioccolatte Fagylaltozó
A 2021-es nyár meglepetése, hogy a Pozsonyi úton megismert Cioccolatte már a 11. kerületben is megtalálható. A kézműves olasz fagylaltozóban megvannak a fix kedvencek, de mindig előrukkolnak valami újítással is. Nem idegenkednek a "retro" fagyiktól sem, remek alapanyagokkal és szaktudással hozzák ki belőlük a maximumot.
Ajánlott ízek: mogyorós csoki, sós pisztácia, mangó, citrom
Mihályi Patisserie, Vác
A legendás váci cukrászműhely francia stílusú, művészi monodesszertjei mellett a nyári szezonban természetesen fagylalttal is készül. A kreációk íze, állaga, krémessége, minősége ugyanolyan csúcskategóriás, ahogy ezt megszokhattuk a sütemények esetében is. Mihályi László tévedhetetlen, ha desszertekről van szó, fagylaltjainál ne keressük az émelyítő cukrosságot, mert a legnaturálisabb módon készülnek. A Zip's Beer-rel együttműködve idén nyáron a mályi plázson is megtaláljuk a Mihályi fagyikat.
Ajánlott ízek: szicíliai pisztácia, passion, kardamom, szilva
Erdős és Fiai Cukrászda
2012-ben lépett be a budapesti cukrászdakínálatba Erdős Norbert újbudai helye, ami hamar fontos süteményezővé és fagylaltponttá vált. Nyáron nem túlzás, hogy sorok állnak a szinte megszámlálhatatlan ízben készített fagylaltok pultjai előtt. Sőt, az sem kizárt, hogy valaki kétszer is rendel Erdősék fagyijaiból. Fontos, hogy náluk egész évben elérhető a hűvös desszert, szezonon kívül persze kicsit szűkebb kínálattal.
Ajánlott ízek: kamilla, Erdős, vanília rózsaborssal, maracuja, sült szilva kardamommal
Málna The Pastry Shop
Kolonics Zoltán és Varga Ágnes Kolosy téri desszertszalonjában már tavasz végétől elérhető a fagylaltkínálat is, a gyönyörű francia desszertkollekció mellett. A Málna egy barátságos hely, ahol szívesen mesélnek nekünk az alapanyagokról, technológiákról is, de a fagyikat is örömmel ajánlják, a napi választék alapján.
Ajánlott ízek: pisztácia, mangó, málna, sós karamella
Stella Cukrászda, Paks
1992 óta létezik a paksi Stella Cukrászda, ami az utóbbi években tapasztalható fejlődésen ment keresztül. Süteménykínálatuk mellett a szezonálisan készített fagylaltjaik is értéket képviselnek, egyedi összeállításokra törekszenek néhány klasszikus mellett. Retró fém fagylaltospultból mérik a gombócokat.
Ajánlott ízek: karamellás keksz, levendulás őszibarack, birsalmás dió, ananász-kókusz
Kő fagyi? Budapesten és Mindszentkállán
Mindszentkálláról, a Káli-medencéből indult a sikertörténet, ami mára már a Bartók Béla úton is igazi kedvenccé vált. A vidékről a fővárosba is bekacsintó családias koncepció szerethető és minőségi fagyikról szól, és 2021-es jó hírrel is szolgálnak: a 12. kerületi Sütim is tartja már a Kő fagyi? kínálatának egy részét.
Ajánlott ízek: füge, mák, sós karamell, ribizli