Hirdetés
Hirdetés

A legendás magyar cukrásztól, Bergmann Ernőtől búcsúzunk

SZERZŐ: DiningGuide
2020. október 13.
"Egy sütemény receptje olyan, mint a kotta. Mindenki számára elérhető, de egyáltalán nem mindegy, ki játszik abból a kottából." (Bergmann Ernő)
Hirdetés

Az ország egyik legnevesebb és méltán becsült cukrásza 2020. október 9-én hunyt el, hosszú betegség után. Neve, emléke, tudása tovább él tanítványai tevékenységében és a családi vállalkozásként működtetett cukrászdáiban, amelyet leszármazottai visznek tovább. A vendégek és a szakma által egyaránt szeretett és tisztelt mester híres volt a szakmája iránti végtelen alázatáról, közvetlenségéről és jó kedélyéről.

2019-ben a legendás Bergmann-féle krémest a Balatonfüred Városi Értéktár Bizottság városi értéknek választotta az alábbi méltatással:

"A Bergmann Cukrászda békebeli hangulatával, polgári, családias eleganciájával, kifinomult süteményeivel vonzza a városba a vendégeket. A krémesük, nemcsak egy sütemény, hanem megtestesíti a múltat, a jelent és a jövőt, hiszen a Bergmann családban generációról generációra száll a cukrászmesterség."

A legendás krémes gesztenyés változata / Kép: Bergmann Cukrászda

A tavalyi tortatesztünkön így hangzott a szakmai zsűri méltatása a Bergmann Cukrászda Levendula-mandulatortája kóstolása után:

„Az egyik legszebb tortaszeletet Bergmann Ernő levendulás tortája adta. Esztétikus színek, szép arányok, lágyan egymásba fonódó ízek jellemezték ezt a tortát, nem tolakodó, nem kilógó ízekkel. A sokakat zavaró, sokak által 'szappanosnak' érzett levendulaíz is selymes, virágos. Az egyik legmegbízhatóbb, legkiegyensúlyozottabb ízvilágú torta."

Balatonfüreden az Arany Csillag ház épületében, a Zsigmond utcában és a Petőfi Sándor utcában működnek továbbra is az országos népszerűségnek örvendő Bergmann Cukrászdák, éltetve a nagy cukrász emlékét, ízeit, receptjeit és hitvallását.

Hamarosan egy hosszabb megemlékezéssel is jelentkezünk.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram