Hirdetés
Hirdetés

A legendák legendája, az El Bulli valóban újranyit, de kiknek is pontosan?

SZERZŐ: DiningGuide
2021. szeptember 30.
A várva várt étteremlegenda, az El Bulli visszatér. A kiváltságosok örömére.
Hirdetés

A gasztrovilág visszatapsolta a történelmet írt katalán éttermet, a molekuláris gasztronómia egykori fellegvárát – az El Bulli viszont nem úgy tér vissza, hogy érdemes legyen terveznünk vele.

Az El Bulli régóta várt újranyitásának tervezett időpontja 2020 februárja volt. Ferran Adrià tervez, isten végez, a Covid-19 átírta a naptárat Katalóniában is.

Az El Bulli 1846 Alapítvány a pazar látvánnyal bíró kirándulóhelyen, Cala Montjoiban található. 7 kilométeres távolságra tőle, ugyancsak tengerpartközelben, Roses városában működött az egykori étteremlegenda, az eredeti El Bulli, amely sokkal inkább volt nevezhető műintézményének, mint hagyományos értelemben vett étterem. Ferran Adrià gasztroszentélyét a maga idejében a World's 50 Best Restaurants nem kevesebb, mint 5 alkalommal választotta a világ legjobb éttermének.

Mit jelöl az 1846?

A projekt nevében szereplő 1846-os szám elsősorban az El Bulliban megalkotott ételek számára utal. Az 1846 mindemellett a gasztronómiában emblematikus évszámnak is számít, ugyanis ebben az évben született a modern konyhaművészet atyja, Auguste Escoffier. Az egykori El Bulli fogásairól vezetett online katalógusban az 1846. fogás éppen egy Melba desszert, amelyet maga Escoffier alkotott meg a londoni Savoy Hotelben a 19. század végén.

Hirdetés

Szkepszistől az áhítatig: Anthony Bourdain Ferran Adriànál az El Bulliban


Az elBulli is bekerült a gasztronómia „hall of fame”-jébe

A 28 év után, 2011-ben végleg bezárt el Bulli a mai napig rekordtartónak számít a fine dining éttermek körében. A világ legjobb éttermeit rangsoroló World’s 50 Best Restaurants listáján ugyanis ötször végzett az első helyen. A lista összeállítói 2019-től több lényeges változtatást is életbe léptettek: a ranglista élére egyszer már felkerült csúcséttermek, teret engedve más éttermeknek is, a továbbiakban már nem az ötvenes (valójában százas) mezőnyben, hanem a tavalyelőtt létrehozott, úgynevezett Best of the Best kategóriában kapnak majd helyet.

El Bulli 2022

Akinek a bakancslistáján szerepel a modern éttermi világ legendájának meglátogatása, annak egyelőre hervasztó hírekkel szolgálhatunk, ugyanis a 2022-es nyitáskor végül nem tervezik a széleskörű közönség számára elérhetővé tenni.

Ferran Adrià öccse, a cukrász végzettségű restaurateur, Albert Adrià egyik legfrissebb interjújában úgy fogalmazott, hogy „exkluzív csoportok" számára nyitja meg kapuit a XXI. századra adaptált El Bulli.

Az étterem kizárólag céges vendégek és az alapítványhoz közeli emberek számára lesz elérhető, „mezei" foglalásra nem lesz lehetőség.

Azon szakmabelieknek van esélye leülni az El Bulli asztalaihoz, akiknek működő kapcsolata van – vagy sikerül ilyet kialakítaniuk – az elBullifoundationnel.

Albert Adrià 2022 őszére jelentette be az újranyitást, egyértelműsítve, hogy étteremként fog visszatérni – ám mindössze egy hónapig erejéig. A megnyitására olyan nagy erőkkel fognak koncentrálni, hogy az időre bezárják a barcelonai Enigmát is, és mindnyájan Rosesben, a felélesztett El Bulliban fognak feladatot vállalni.

A terveket és határidőket már több ízben módosították, úgyhogy bízunk benne, hogy a későbbiekben olyan formában is megmutatja birodalmát a gasztrorajongóknak Ferran Adrià, hogy közvetlen, személyes élményünk is lehessen arról, miért is vált eposzi jelzőjévé a „katalán zseni".

Addig is itt vannak a nagyközönség számára a Bullipedia folyamatosan megjelenő kötetei.

Tovább olvasok:

 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram