Hirdetés
Hirdetés

A közösség íze - finnországi beszámoló a Restaurant Day-ről

SZERZŐ: Tompa Irma
2013. május 28.
Hozzávalók: 1701 étterem, 30 ország és 206 város, lelkes amatőrök és profik, akik szeretnek sütni-főzni, valamint az érdeklődök nyitottsága és mindenre elszántsága, hogy valami újjal ajándékozzák meg magukat a gasztronómia területén. A Restaurant Day ötlete Finnországból jön, így mi odamentünk. Egy magyar résztvevő beszámolója Helsinkiből.
Hirdetés

Hozzávalók: 1701 étterem, 30 ország és 206 város, lelkes amatőrök és profik, akik szeretnek sütni-főzni, valamint az érdeklődök nyitottsága és mindenre elszántsága, hogy valami újjal ajándékozzák meg magukat a gasztronómia területén. A Restaurant Day ötlete Finnországból jön, így mi odamentünk. Egy magyar résztvevő beszámolója Helsinkiből.
Történelmi „kóstoló”
A Restaurant Day egy „alulról” jövő civil kezdeményezés, ami idén májusban ünnepelte második születésnapját. Ezúton is „hyvää syntymäpäivää” – ahogy azt finn rokonaink mondanák. Finnországban első alkalommal 40 lelkes gasztrofun vett részt rajta, akik pop-up éttermeket nyitottak egy napra, idén pedig már közel 1700-an követték példájukat. A cél nem túl bonyolult: egy foodfest keretein belül közösségépítés az egyik legegyszerűbb eszközzel, az étellel.Hiszen mindenki eszik, és általában mindenki valami mást. Helsinki jó példa arra, hogy megízleljük a nemzetköziséget, szinte minden népcsoport felvonultatta a saját kínálatát: brazil, thai, orosz, indiai, amerikai, nepáli és természetesen mi, magyarok is. Az egész város ennek lázában égett, főleg a frekventáltabb helyeken, de voltak, aki a város szélén is bevállalták, hogy megnyitják saját éttermüket.
Csak néhány lépés az árvácskától a csirkeszívig
 
Az ételkarnevál alkalmával - azon túl, hogy cupcake-ek áradatával találtuk szembe magunkat - szemet szúrt az immáron egyre trendibb árvácska dekoráció is, ami vitathatatlanul az év meghatározó stílusjegye. Nagyon mutatós és emellett ehető is, így nem veszett kárba az a tömérdek virág, amit leszedtek, hogy feldíszítsék vele az apró süteményeket. Utunk során egymást követték a szusik, tavaszi tekercsek és pizzák végtelen sora, egy-egy thai, vagy nepáli vendéglővel megspékelve. A szinte már-már monotonnak tűnő sort egy-egy BBQ pult szakította meg, ahol kígyózó sorok bizonyították, itt jó biznisz a „grill üzletágba” pénzt fektetni mivel a grillata, azaz grillezés össznemzeti program, aki igazi finn, az a hétvégét ezzel tölti.A brazil BBQ stand tehát rekordhosszúságú volt, faszénen grilleztek picanhat, csirke drummete-t, csirkeszívet, illetve volt még linguiça, és farofa is (pirított maniókalisztből vajjal és fokhagymával) és ecetes saláta köretnek.
Hétköznapok a finn konyhában
Érdemes egy kis kitérőt tenni a desszertek világába, jó felkészítés, mire is számíthatnak, akik Helsinkiben hosszabb ideig tervezik maradni. Mielőtt azt hinnék, majd jól „besütiznek”, amikor csak kedvük tartja, nos, jöjjön a kiábrándító valóság. Népszerű kombináció volt a „kahvi ja pulla”, azaz kávé és „briós” (a pullát leginkább így lehet magyarra fordítani azzal a különös ismertető jeggyel, hogy garantáltan tartalmaz kardamomt).
Északi rokonaink hatalmas cukorka és fagylaltfogyasztók, és nem tudnak élni salmiakki nélkül, ami nem más, mint egy fekete színű ammónium-kloriddal ízesített likőr – ami leginkább tömény só ízt eredményez.Ebből aztán készítenek cukrot, rágót, csokoládét, fagylaltot, röviditalt, így nem meglepő, hogy ők jól megvannak a pullával és nem vágynak mondjuk egy jó Esterházy szeletre, se más, igazán édes és habos süteményre. És, hogy tovább lombozzam a kedélyeket, a bonbonkínálat is hervasztó, van egy-egy nagyobb üzlet, ahol lehet szemezgetni, de sajnos nem jellemző, hogy igazán finom édességre bukkanjunk csak úgy, jártunkban-keltünkben.
A koffeinrajongóknak hasznos információ: a helyiek kávéból is hatalmas mennyiséget képesek elfogyasztani. Az ízvilágok minősítését most nem vállalom, aki Olaszországban edzette ízlelőbimbóit, az itt, Finnországban inkább igyon teát, ne tegye ki magát semmilyen megpróbáltatásnak egy kávézóban!
Miért jó saját pop-up éttermet nyitni?
 
A Restaurant Day során sokféle finomságot megkóstolhatunk, az itteni viszonylatokhoz képest alacsony áron, de van valami, ami miatt érdemes venni a fáradtságot és megmutatni a világnak, mi mire vagyunk képesek.
Átlagolva közel egy éve élünk Helsinkiben, és amikor eldöntöttük, mi legyen a kínálatunk, magától értetődő volt: gulyásleves és palacsinta. Nem volt más dolgunk, mint kiválasztani a helyszínt és kigondolni, mivel tudnánk egyedivé tenni. A megoldás könnyen jött: az ételek mellé - a „híres” magyar vendéglátáson túl - kaptak magyar verseket finnre fordítva. A vendégeink egy része célirányosan jött hozzánk: gulyáslevest akartak enni, és közben kicsit megismerni „minket”. Volt, aki már járt Magyarországon, és volt, aki csak tervezte. Aki már járt, az lelkesen számolt be a marhapörkölt és a Gundel-palacsinta által szerzett gasztronómiai örömökről, illetve a magyar táj szépségéről, a romkocsmákról és még sorolhatnám.
Voltak magyar vendégeink, akik itt élnek, és mi másra vágytak volna, mint egy kis hazai ízre. A japánok természetesen lefotóztak mindent, minden szögből, legyen szó palacsintáról, rotyogó levesről a minigrillen, illetve az asztaltársaságukat élvező finnekről.
Új ízek, emberek, benyomások, tapasztalások, barátságok. Talán így tudom legjobban összefoglalni a RD sava-borsát.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram