Hirdetés
Hirdetés

A Kollázsban egy pimaszul bátornak számító „igazi” ételt, a borjúbecsináltat is megkóstolhatjuk

SZERZŐ: diningguide
2022. október 20.
A Lánchíd lábánál fekvő, lenyűgöző panorámájú luxushotel a Four Seasons Hotel Gresham Palace, Kollázs Brasserie éttermének koncepcióját „felfrissítő” új egysége a napokban megnyílt Kollázs Marché, amely a francia charcuterie (csemegebolt) és a fromagerie (sajtbolt) hangulatát ötvözi.
Hirdetés

Kínálatát magas minőségű francia és magyar sajtokkal, felvágott választékkal, kaviárral, osztrigával, pástétomokkal erősíti.

“Azt szerettük volna, hogyha valaki innen választ, akkor egy kicsit Franciaországban is érezze magát, természetesen nem elfelejtve, hogy ez az étterem a budapesti belvárosban található. Ennek mentén a francia kulináris különlegességek mellett például a magyar mangalica sonkát is megkóstolhatják a kínálatból.” - magyarázta Győrffy Árpád, aki a Marché kínálatának bemutatása kapcsán elmondta, hogy vannak már olyan hazai alapanyagok, amelyre méltán lehetünk büszkék. 

A séf a hosszú távú terveiről is beszélt, amelyek között szerepel, hogy a Marché kínálatába saját készítésű felvágottak is bekerüljenek, ehhez még keresik azokat a partnereket, akikkel a minőségi elvárásaiknak megfelelő színvonalon tudnak együttműködni.

A budapesti belvárosból egy francia csemegeüzletbe...

A Kollázs Brasserie Zrínyi utcáról nyíló bejárata és egyben a fogadótere szolgál helyéül az étterem új koncepció elemének, a Marché-nak. Ahogy már említettük, a felvágottak és sajtok nagy része Franciaországból érkezik, de a prémium kategóriájú hazai termékek is a kínálat részét képezik. Megtalálható például az ikonikus Molnár János féle faszenes kecskesajt, vagy egy magas minőségi kategóriát képviselő érlelt hazai mangalica sonka. A műfajnak megfelelően magas presztízsű ételeket is választhatunk, többek között friss osztrigát, „Oscietra” kaviárt, füstölt, pácolt lazacot, vagy francia libamájpástétomot. 

Győrffy Árpád elmondta, hogy az új egység kialakítását a párizsi és lyoni utak, piaclátogatások ihlették, a Marché ezt a hangulatot is szeretné visszaidézni. 

“Nagyon megfogott a sajtboltok, csemegeüzletek és a hentesüzletek varázsa és franciás eleganciája, ahogy berendeznek akár csak egy polcot, vagy hűtőt egy egyszerű utcai piacon is.”

A Kollázsba természetesen nem csak a Marché miatt érdemes betérni. A Brasserie új őszi/téli étlappal és megújult kínálattal várja a vendégeit. Az évek óta sikeresen működő vasárnapi brunch kínálata is átalakult, az egyik főszerepet mostantól a Kollázs Marché termékeire épített válogatás játssza. Többek között a már említett „Fine de Claire” osztrigát, „Oscietra” kaviárt, szardellát, 18 hónapig érlelt mangalica sonkát, marhahús carpacciot vagy libamáj terrine-t választhatnak az étlapról a vendégek, akik nyugodtan kérdezhetnek a kiszolgáló személyzettől, találkozhatnak az alapanyagokkal és a tárolás mozzanataival is. 

A bűvös hét év és a megújulás 

A Kollázs Brasserie and Bar Győrffy Árpád executive chef irányításával, a hetedik évében nagy megújuláson ment keresztül, a Marché és az új koncepció dinamikát, frissességet hozott az étterem életébe. Az új működési modell szerint a Marché (látványkonyhaként) biztosítja az étterem teljes hidegkonyhai kínálatát. A grill húsok és halak a továbbiakban is az étlap szerves részét adják, ez a „comfort food” szekció továbbra is nagyon fontos szerepet töltött be a Brasserie filozófiájában. Az étlap grill szekciójának kínálatát a steakhause-okra jellemző módon, kedve szerint állítja össze a vendég, az elkészíttetni kívánt grillezett húshoz vagy halhoz szabadon választhat köretet és mártást. Természetesen a séf „épített” tányérjai továbbra is megmaradtak, amelyek a brasserie-k hagyományaira támaszkodva, egy picit “kollázsosítva” idomulnak a contemporary étterem hangulatához. 

Bele is kóstoltunk

Elsők között kóstoltuk a megújult kínálat ételeit, köztük a Marché termékeit, amelyeket mi sharing koncepcióban ajánlunk kipróbálásra. A Kollázs legújabb menüje az aktuális, friss gasztronómiai trendeknek megfelelően nagyon sok irányba mozog. A kínálat a fine dining irányába is kacsintgat, de szerethető és érthető modern gondolkodású konyhát kedvelőkhöz is biztos utat talál majd. Az étlap felhozatala nagyjából 20 százalékban vegetáriánus fogásokkal operál, ebből mi a Burgundi módra készített gombát kóstoltuk, amelyet vegán burgonyapürével és gyökérzöldségekkel tálaltak. A tányért a nagy francia klasszikusnak számító Bœuf Bourguignon ihlette, húsmentes változatban, ezt kimondottan erősnek találtuk. 

Burgundi módra készített gomba

Kóstoltunk még egy manapság már pimaszul bátornak számító „igazi” ételt, egy Borjúbecsináltat (blanquette de veau), amely ma szinte elérhetetlen fogásnak számít a hazai éttermek kínálatában.

Az biztosan állítható, hogy mára a Kollázs konyhájának kortárs gasztronómiai gondolkodásmódja, az elsőrendű alapanyagok használata, az ételek minősége és a hely atmoszférája nagyon erős szimbiózisban van egymással.

Tovább olvasok:

 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram