Hirdetés

Tücsök ciripel, sündisznó menetel, vendég visszatér – Zugló kedvence, a Kert Bisztró (Szerethető éttermek)

SZERZŐ: diningguide
2021. június 4.
Nem sok olyan budapesti kerthelyiséget ismerünk, ahová hétfőtől vasárnapig ki kell tenni az udvarias figyelmeztető táblát: asztal sajnos nem maradt estére. A zuglói A Kert Bisztróban ez hétről hétre megismétlődik. Kár lenne a véletlen művének nevezni: értenek ahhoz, amit csinálnak, mindemellett nem húzzák túl sem a gasztronómiájukat, sem a brandépítést. Megbízható, érthető és igazán szerethető étterem, törzshelygyanús már első látogatás után is. Pláne, ha elmasírozik a lábunknál Don, a Kert házi sündisznója.
Hirdetés

Legutóbbi látogatásunk egy csütörtöki nap estéjére esett: a hangos Thököly út már elcsendesedik ekkorra, de van egy kert, illetve A Kert, ami ilyenkor él csak igazán. Kanalak kopognak a leveses tányérok alján, és szürkületnél a tücskök sem zavartatják magukat, megkezdik a koncertet.

A zuglói bisztróban teltház van, de túlterheltségnek nyoma sincs: az asztaltól figyelve teljesen szokásosnak tűnik a koreográfia, elemében van a pálya. Pattogósan érkeznek a fogások, nincsen malmozó asztaltársaság. Öröm ezt látni, a környék általunk persze meg nem élt, de sok anekdotájából ismert hajdani aranykora lehetett ilyen. Nagypolgári vacsorák a Stefánián, a Thökölyn kártyapartikkal, szivarfüstben. Nevesül a Borházban is, amely több mint 70 éve üzemelt a mai Kert Bisztró helyén.

A Kert Bisztró történetének kezdete 2015-re nyúlik vissza: egy többek között ingatlanokkal is foglalkozó házaspár B-terve valósulhatott meg a szerintük is szebb sorsot érdemlő épületben és kicsinosított kertjében. A névadás egyértelmű, mert bár abszolút kellemes a belső tér is, mégis a zöldben tapasztalható meg igazán a karakter, az, hogy itt a név kötelez. Indulásukhoz képest szinte rá sem lehet ismerni a hatalmas lombos fás és smaragdszín, szépen gondozott füves udvarra. Minden évben fejlesztettek kicsit: egyszer új és korszerűbb napvitorlák, később grillkonyha, aztán koktélbár, rózsalugas adódott a képlethez, mígnem egy abszolút marasztaló, minden korosztálynak ideális kert nem született. Minél "kintebb", a kertmozis vászon felé ülünk, annál inkább az az érzet, hogy egy jó barát kertjében időzünk épp. Mondjuk, receptre írnánk fel ezt a barátot.

Fotó: Kert Bisztró

A lampionokkal megvilágított vendégtérben nyugodtan és a vendégek minden óhajára odafigyelve mozognak a felszolgálók, felesleges jófejkedés és túlzott távolságtartás sincs, olyan jó értelemben vett régi vágású szerviz jellemző rájuk, amiből több kéne a városba. Látszik a csapaton, hogy szeretik a munkahelyüket, büszkék rá, hogy itt dolgozhatnak, mert ugyanolyan jól hangzik most a zuglói munkahely említése, mint ahogy elismerően bólintottunk anno a robinsonos vagy a gundeles munka hallatán.

Fotó: Kert Bisztró

A profizmus és a harmónia megtartásában kiemelt szerepe van Kapitány Balázsnak, aki már az első percben hitt A Kertben, és üzletvezetőként menedzseli a zuglói oázis mindennapjait. Rendezvényt szervez, motivál, de ha kell, akár a konyhába is beáll emberhiány esetén. Érdekes kérdéskör a "házigazdáé", mert vannak ezen a területen inkább háttérbe húzódó, észrevétlen vezetők, de sokszor közelebb érezzük magunkat egy-egy helyhez, ha konkrét arcot tudunk kötni hozzá. Szerethető éttermek rovatunk többek között ezért is kapta ezt a címet: egy igazán személyes élményeket nyújtó étterem egyik fontos ismérve a házigazda jelenléte. Balázs pedig fontos arca a helynek.

Fotó: Kert Bisztró

Neki köszönhetően celeb spotting szempontjából is jelentős a Thököly úti étterem, hiszen sok művész, televíziós személyiség jár hozzájuk. Azt hinnénk, hogy az ilyen jellegű szociális háló a jelen médiahangsúlyának szülötte, de az említett Stefánia aranykorában is borítékolható volt, hogy melyik étteremben melyik színész, zenész, ismert figura rendel rántott borjúlábat, vagy ultizik hajnalig.

Évek óta állandó sztárja is van a bisztrónak: A Kert cserjéi között lakik egy süncsalád, bátor családfővel, aki merészen kimegy a vendégek közé, és ha még szellősebb a helyzet, nap végi megbeszélésen még bökdösi is a személyzetet.

Ami a hely gasztronómiáját illeti, a nemzetközi bisztrókonyha lehet a legjobb kategorizálás. Szerencsére a kozmopolita vonalat viszik, nem érzünk disszonanciát, jól megfér egymás mellett a klasszikus bélszín tatár, a roston libamáj, a gyöngytyúk consommé, valamint a hummusz, a poliprizottó, a közel-keleti ihletésű báránygombóc, a steakek és a grillkonyhán készülő grill- és BBQ ételek, szendvicsek

Hummusz harissával, olívabogyókkal, lepénykenyérrel / Fotó: A Kert Bisztró

Figyelnek a szezonalitásra, de tudják jól, hogy A Kert nem a túlgondolós ételek helye, ezért fontos, hogy mindig csak annyi extra rafináltság legyen egy-egy tányéron, ami a család bármely tagjának izgalmas és érthető lehet.
Pisztrángfilé olívás törtburgonyával, nápolyi vajas mártással / Fotó: A Kert Bisztró

Aktuális spárgakrémlevesüknél például különleges eszközzel szelt Tête de Moine sajt köré öntik a selymes levest, a libamáj terrine-hez felszolgált péksütemény egy karakteresen borsos kalács, de a bundázott csirkemell is kap egy kis mediterrán felhangot. Steakválasztékuk és grillkonyhájuk miatt extra köretekben is erősek, nem állnak meg a burgonyapüré-basmati rizs vonalon: szarvasgombás tejföllel öntött édesburgonyát, vagy blansírozott-pirított brokkolit is kínálnak, mandulával hintve.

Báránygombóc joghurtos padlizsánnal, fűszeres joghurttal, friss korianderrel / Fotó: A Kert Bisztró

Változatos a borkínálat, és az említett kültéri koktélpultnak köszönhetően akkor sem tudjuk zavarba hozni őket, ha a legkülönfélébb spritzekről álmodunk.

Mindenre van megoldás, együtt mozdulnak a vendéggel, ez pedig kulcsfontosságú volt mindig, de az annyi mindent nélkülöző 2020-2021-es években talán méginkább felértékelődött. Szavazhatunk bizalmat egy adott étteremnek, de az lesz a döntő, hogy újra és újra megtesszük-e? A Kert Bisztró életében lényegi, hogy sok a visszatérő vendég, a hozzájuk készülőket pedig arra buzdítanánk, hogy foglaljanak asztalt, mert ez a kert majdnem mindig teltházas!

Maracuja bavaroise, sós-karamell mousse / Fotó: A Kert Bisztró
Közönségkedvenc ételek: klasszikus bélszíntatár, tokaji boros hízott libamájterrine rebarbara chutney-val és borsos kaláccsal; hummusz harissával; lazacfilé snidlinges kaviármártással; dry-aged Angus rib-eye; citrus-fehércsokoládé mousse bomba; Opera-szelet

Árak: előételek 1950-3990 Ft, levesek 1550-1990 Ft, főételek 2850-9900 Ft, desszertek 1690-1890 Ft

A Kert Bisztró

Cím: 1146 Budapest, Thököly út 57/b
Nyitvatartás: H-Szo: 11:30-23:00 V: 11:30-22:00
Az étterem weboldala
Az étterem Facebook-oldala

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram