Hirdetés

A kert, ahol a mama is szívesen ebédel, Náncsi néni – Szerethető étterem a lugasban

SZERZŐ: DiningGuide
2019. szeptember 19.
Hányszor jut eszünkbe tavasztól őszig, hogy olyan jó volna kiülni egy kerthelyiségbe, ahol nincsen semmi fakszni, viszont rendes ételt kapunk, azt ehetjük, amit otthon is a családi ebédekkor, és elvihetjük akár a szüleinket is, kényelmesen érzik majd magukat. A szóba jöhető étteremlistánk elején ilyenkor biztosan szerepel a Náncsi néni, mert ugyan lehet, hogy gyerekként minket vittek oda, de hagyományos budai kertvendéglő kategóriában azóta sem találunk szerethetőbbet.   
Hirdetés

A Náncsi az elmúlt majdnem négy évtizedben fogalom lett: a kedves nagyi, aki szívvel-lélekkel főzött. Persze ezt igazából nem tudhatjuk, hiszen Náncsi sosem járt a róla elnevezett vendéglőben, amit unokája, Schädler Frigyes nyitott.

@Náncsi néni vendéglője Facebook

Azóta is a család üzemelteti a helyet, és kortalan sármját az is erősíti, hogy a különböző generációk nemcsak az asztaloknál, hanem a személyzet soraiban is jelen vannak. A „megszokott” pincéreink fogadnak minket a bejáratnál, szemlátomást a vendégek egy része is ismeri egymást – ha máshonnan nem, innen biztosan. Olyan, mintha egy nagyobb familiáris ünnepre érkeznénk, ahol a távoli rokonok is megjelennek, pedig csak annyi történik, hogy szombat ebédidőben betérünk a kertbe.

@Náncsi néni vendéglője Facebook

Biztos, hogy hétköznap is sokan jönnek, de hétvégenként mindig teltház van, ami azt jelenti, hogy legalább száz ember ül egyszerre a gesztenyefák és tölgyek alatt, a piros-fehér kockás abroszok mellett. Persze ma már a kockás terítő nélkülözhetetlen lett a trattoriáktól a belvárosi bisztrókig, de

Náncsiéknál ez már akkor a stílus része volt, amikor az ötödik kerület még nem fedezte fel a házias jelleg báját. 

Szóval ez a rusztikus, tágas, sok férőhelyes kert a jolly joker, ez jelentős vonzerő, de kell ide a nosztalgikus konyha is, hogy úgy érezhessük, akár egy nagymamacsapat is állhatna a serpenyők mellett. A múltidézés pedig egyszerű, hiszen az étlap csak néhány elemében változott az évek során, de a kiegészítő séfajánlat a szezont is követi.

Hortobágyi húsos palacsinta @Náncsi néni vendéglője Facebook

Sokféle fogás közül választhatunk, csak levesből 7-8 különböző klasszikust kóstolhatunk a vasárnapi tyúkhúslevestől a halászlén át a gulyásig és bablevesig, bevált íz az anyukám zöldborsólevese, de jól tud esni egy hideg besztercei szilvaleves is.

Csirke frikassé @Náncsi néni vendéglője Facebook

Ha túljutunk a leves-dilemmán, az igazi fejtörést a főételek jelentik, mert egyrészt ki ne szeretne előtte tunkolni, amit lehet saját zsírjában pirított kacsamáj darabkákkal vagy kislábosban kispörkölttel, másrészt viszont ezzel már jól is laknánk. És akkor el kéne dönteni, maradjunk-e a séfajánlatnál, és ha igen, lecsó, rókagombapaprikás vagy rántott csirke legyen-e.

Rókagombapaprikás tojásosnokedlivel @Náncsi néni vendéglője Facebook

De akkor mi lesz a kacsacombbal és a ropogós malaccsülökkel? Nem könnyű dűlőre jutnunk itt étel ügyben, ha tisztességesen végigeszünk három fogást, a pukkra lakás garantált, ugyanakkor biztosan tudhatjuk, hogy ha legközelebb visszajövünk, a kihagyott fogásunk jó eséllyel étlapon marad. Így azért egyszerűbb elengedni azt a bácskai rizses húst, amit még kisadagban kikértünk volna...

Báránybordák ropogós bundában, burgonya gratin-nel és Tete de moins, svájci apátsági hegyi sajtmártással @Náncsi néni vendéglője Facebook

Bármennyit is töprengünk a választáson, a felszolgálók türelmesek és segítőkészek, ráadásul teltházban is gyors a szerviz. Érződik az összehangolt munka, nincs csend-rend-fegyelem hangulat a levegőben, annál sokkal lazább a hely, de mégis hibátlanul működik a rendszer.

Az ételek pedig tényleg emlékeztetnek a mama főztjére,

és bár sok helyen zavaró, ha a házias romantikát piros lábosok hivatottak megteremteni (miközben otthon azért általában tányérból eszünk), de Náncsiéknak jól áll ez a szett. Azt kapjuk, amire számítunk, csak sokkal kellemesebb, hogy most mások főznek ránk, és klassz érzés gátlástalanul tunkolni egy nyilvános helyen. Közben pedig nagyszerűen elmozizhatunk azon, ahogy az életélés zajlik a kertben, a gyerekeknek külön sarok van berendezve, érkeznek huszonévesek éppúgy, mint nyugdíjas társaságok, a csendes II/A kerületi utcában igazi találkozóhely ez sokak számára.

Császármorzsa baracklekvárral @Náncsi néni vendéglője Facebook

A Náncsi néni úgy képes állandó pontja lenni napjaink gasztrozsizsegésének, hogy ezért nem kell újragondolnia a konyháját, amit egyébként éveken keresztül – itthon akkoriban egyedüliként – Bib Gourmand-minősítéssel díjazott a Michelin-kalauz. És tény, a BG már a múlté, a népszerűség viszont jelenleg is töretlen, és ősztől tavaszig is folyamatosan érkeznek az egykori tanyaházba a házias kosztra vágyók, karácsonykor pedig hatalmas a tolongás az elvihető ünnepi menüért. Érthető, hiszen a nagymamáknak is könnyebb, ha néha Náncsiék alkotnak helyettük.

Közönségkedvenc ételek: az egész kínálat közönségkedvencekre épül, ami viszont kiemelésre érdemes, a kedvesen-szellemesen megírt étlap

Árak: hideg-meleg előételek 280-4250 forint; levesek 1250-3950 forint; főételek 1250-5650 forint; ajánlat gyerekeknek: 1250-2280 Ft; desszertek 980-1950 forint

Náncsi néni vendéglője

Cím: Budapest II. kerület, Ördögárok u. 80.
Nyitvatartás: H-V: 12:00–23:00
Az étterem weboldala
Az étterem Facebook-oldala

Hirdetés
Tovább olvasok
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram