A Náncsi az elmúlt majdnem négy évtizedben fogalom lett: a kedves nagyi, aki szívvel-lélekkel főzött. Persze ezt igazából nem tudhatjuk, hiszen Náncsi sosem járt a róla elnevezett vendéglőben, amit unokája, Schädler Frigyes nyitott.

Azóta is a család üzemelteti a helyet, és kortalan sármját az is erősíti, hogy a különböző generációk nemcsak az asztaloknál, hanem a személyzet soraiban is jelen vannak. A „megszokott” pincéreink fogadnak minket a bejáratnál, szemlátomást a vendégek egy része is ismeri egymást – ha máshonnan nem, innen biztosan. Olyan, mintha egy nagyobb familiáris ünnepre érkeznénk, ahol a távoli rokonok is megjelennek, pedig csak annyi történik, hogy szombat ebédidőben betérünk a kertbe.

Biztos, hogy hétköznap is sokan jönnek, de hétvégenként mindig teltház van, ami azt jelenti, hogy legalább száz ember ül egyszerre a gesztenyefák és tölgyek alatt, a piros-fehér kockás abroszok mellett. Persze ma már a kockás terítő nélkülözhetetlen lett a trattoriáktól a belvárosi bisztrókig, de
Náncsiéknál ez már akkor a stílus része volt, amikor az ötödik kerület még nem fedezte fel a házias jelleg báját.
Szóval ez a rusztikus, tágas, sok férőhelyes kert a jolly joker, ez jelentős vonzerő, de kell ide a nosztalgikus konyha is, hogy úgy érezhessük, akár egy nagymamacsapat is állhatna a serpenyők mellett. A múltidézés pedig egyszerű, hiszen az étlap csak néhány elemében változott az évek során, de a kiegészítő séfajánlat a szezont is követi.

Sokféle fogás közül választhatunk, csak levesből 7-8 különböző klasszikust kóstolhatunk a vasárnapi tyúkhúslevestől a halászlén át a gulyásig és bablevesig, bevált íz az anyukám zöldborsólevese, de jól tud esni egy hideg besztercei szilvaleves is.

Ha túljutunk a leves-dilemmán, az igazi fejtörést a főételek jelentik, mert egyrészt ki ne szeretne előtte tunkolni, amit lehet saját zsírjában pirított kacsamáj darabkákkal vagy kislábosban kispörkölttel, másrészt viszont ezzel már jól is laknánk. És akkor el kéne dönteni, maradjunk-e a séfajánlatnál, és ha igen, lecsó, rókagombapaprikás vagy rántott csirke legyen-e.

De akkor mi lesz a kacsacombbal és a ropogós malaccsülökkel? Nem könnyű dűlőre jutnunk itt étel ügyben, ha tisztességesen végigeszünk három fogást, a pukkra lakás garantált, ugyanakkor biztosan tudhatjuk, hogy ha legközelebb visszajövünk, a kihagyott fogásunk jó eséllyel étlapon marad. Így azért egyszerűbb elengedni azt a bácskai rizses húst, amit még kisadagban kikértünk volna...

Bármennyit is töprengünk a választáson, a felszolgálók türelmesek és segítőkészek, ráadásul teltházban is gyors a szerviz. Érződik az összehangolt munka, nincs csend-rend-fegyelem hangulat a levegőben, annál sokkal lazább a hely, de mégis hibátlanul működik a rendszer.
Az ételek pedig tényleg emlékeztetnek a mama főztjére,
és bár sok helyen zavaró, ha a házias romantikát piros lábosok hivatottak megteremteni (miközben otthon azért általában tányérból eszünk), de Náncsiéknak jól áll ez a szett. Azt kapjuk, amire számítunk, csak sokkal kellemesebb, hogy most mások főznek ránk, és klassz érzés gátlástalanul tunkolni egy nyilvános helyen. Közben pedig nagyszerűen elmozizhatunk azon, ahogy az életélés zajlik a kertben, a gyerekeknek külön sarok van berendezve, érkeznek huszonévesek éppúgy, mint nyugdíjas társaságok, a csendes II/A kerületi utcában igazi találkozóhely ez sokak számára.

A Náncsi néni úgy képes állandó pontja lenni napjaink gasztrozsizsegésének, hogy ezért nem kell újragondolnia a konyháját, amit egyébként éveken keresztül – itthon akkoriban egyedüliként – Bib Gourmand-minősítéssel díjazott a Michelin-kalauz. És tény, a BG már a múlté, a népszerűség viszont jelenleg is töretlen, és ősztől tavaszig is folyamatosan érkeznek az egykori tanyaházba a házias kosztra vágyók, karácsonykor pedig hatalmas a tolongás az elvihető ünnepi menüért. Érthető, hiszen a nagymamáknak is könnyebb, ha néha Náncsiék alkotnak helyettük.
Közönségkedvenc ételek: az egész kínálat közönségkedvencekre épül, ami viszont kiemelésre érdemes, a kedvesen-szellemesen megírt étlap
Árak: hideg-meleg előételek 280-4250 forint; levesek 1250-3950 forint; főételek 1250-5650 forint; ajánlat gyerekeknek: 1250-2280 Ft; desszertek 980-1950 forint
Náncsi néni vendéglője
Cím: Budapest II. kerület, Ördögárok u. 80.
Nyitvatartás: H-V: 12:00–23:00
Az étterem weboldala
Az étterem Facebook-oldala
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.