Hirdetés
Hirdetés

Amerikában már teraszokon és éttermekben is lehet vacsorázni

SZERZŐ: diningguide
2021. február 1.
Hétvégén kedvező híreket kaptunk Olaszországról, a sorba pedig beáll az Egyesült Államok is — Kalifornia államban például pénteken feloldották az éttermek, kávézók korlátozását, és immár kinyithatnak a teraszok. New York még tovább merészkedik: az amerikaiak szeretett Valentin-napján már 25%-on üzemelhetnek majd az éttermek — nem csak a teraszok.
Hirdetés

Nagyban eltérő korlátozások vonatkoznak a USA egyes tagállamaira, így nem térnénk ki mind az 50-re, de a három legnépesebbet (Kalifornia, Texas és New York) azért megvizsgáljuk a hatályos járványügyi intézkedések tekintetében. Ha a Worldometers adataira támaszkodunk, akkor az Egyesült Államokban követelte a legtöbb életet a koronavírus-járvány, jelenleg közel 27 millió megbetegedést, 16 millió gyógyultat és 452 ezer elhunytat jegyeznek az országban.

Nyitások New York államban

2020 tavaszán Kína, Olaszország és Spanyolország mellett New York államról kaptuk a leglesújtóbb híreket, a kórházak hamar kapacitásaik végén jártak, kiürült a Times Square, a metropolisz legnyüzsgőbb utcái egyszerre apokaliptikus képet festettek. A nyár náluk is kisebb enyhülést hozott, de érezhetően megváltozott a pulzáló város aurája — akár a 2001-es szeptember 11-i terrortámadások után.

New York City, SoHo, naplemente

Az állhatatos Nagy Alma azonban nem adta magát, kreatív megoldásokkal, összefogással küzdött, hogy a nehéz időkben is visszanyerhesse kisugárzását. Ősszel mi is megmutattuk, hogy milyen hangulat uralkodott New York város utcáin, és szerencsére a leleményesség utat tört télen is. Hiába fedte/fedi vastag hótakaró, a kitelepülések, fedett teraszok, hőgombás udvarok folytathatták a működést. Külön gyűjtőoldalak, Instagram profilok alakultak, melyeken összegyűjtik a jól befűtött teraszokat, különleges ajánlatokat.

Covid_Date_Spots Instagram

Mi több, jelen helyzetben is megtartották, sőt, meghosszabbították a NYC Restaurant Week nevű rendezvényt, ahol 20 dollár 21 centért lehet majdnem 600 étteremből rendelni, hazavinni, teraszon fogyasztani. Ezzel is segítvén az éttermeket a túlélésben. Még két hétig nem nyithatnak ki ugyan, de február 14-én hivatalosan is megindulhatnak a visszafogott létszámú, de éttermen belüli ebédek, vacsorák is. Az egységek 25%-os telítettséggel üzemelhetnek, de ez is több a semminél, így akik inkább nem a hőgombák árnyékában randevúznának, hanem egy romantikus étteremben, hamarosan megtehetik. Természetesen azért vannak zúgolódások a 25%-os vendégfogadással kapcsolatban, de egyelőre csak ilyen módon indulhatnak újra.

Covid_Date_Sports Instagram
Texas államban csak az ünnepekre szigorítottak

Texas államban olyan nagyvárosokat találunk, mit Houston, Austin vagy éppen Dallas. Ugyan az év végén nem engedték el a gyeplőt és a biztonság érdekében egy napra korlátozást vezettek be, januárban már nem kellett számolni ezekkel. Jelenleg az éttermek, hotelek, kávézók 50%-os telítettséggel működhetnek benti kiszolgálásra is, azonban a bárok, sörözők, borbárok még nem nyithattak meg.

Kalifornia fellélegezhet

Január 29-én pénteken lépett érvénybe az új irányelv: Kalifornia állam legtöbb városában újranyithatnak az éttermek és kávézók teraszai, ezzel mostantól lehetőség nyílik az éttermezésre, nem csak a házhoz szállításra és az elvitelre. A vendéglősöket arra kérik, maximum 50%-os kapacitáson üzemeljenek, ami a látogatók számát illeti, és az asztalok között tartsák meg a 2,5 méteres távolságot. Már ez az opció is sokat jelent, a klíma miatt ugyanis eleve többen teraszoznak, mint akik odabent ennének.

Fotó: Julia's Vegetarian Restaurant, San Francisco

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6,

 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram