Elsősorban az étteremválasztáskor, házhoz rendeléskor vagy elvitel esetén merülnek fel választásként a nemzetek konyhái: ugorjunk be egy friss tésztáért a thaiba, rendeljük megint olaszt vagy inkább indiait? A döntést az ízlésünkön túl több tényező befolyásolhatja, míg az olasz és a kínai (tömeg)ételek hagyományosan elérhető árúak, addig egy étkezés egy indiai vagy japán étkezdéből az előbbiek többszöröse is lehet. Most azonban lássuk a kalóriákat.
A kutatás megrendelője a GolfSupport sportruházat-kereskedő volt, a munkához pedig a SEMRush SEO digitális marketingeszközt használták. A világszerte tíz legnépszerűbb konyhát Google-analitika alapján, a vizsgált ételek kalóriatartalmát a BBC GoodFood magazin receptjeiben közöltek alapján állapították meg. Egy-egy ételből is átlagot vontak (hiszen kétféle pizza vagy kétféle taco is két különböző energiabevitelt jelent), majd a három legnépszerűbb nemzeti ételből összátlagot vontak.
Az alább hivatkozott elhízásprognózis az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) kimutatásai alapján készült, az elérhető legfrissebb, 2020-as World Population Review-ra támaszkodva.
Kalóriatrónon az olasz konyha
Az osztás-szorzás eredményeképpen a csúcson tehát az olasz konyha az egy fogásra jutó bevitt energiamennyiséget illetően. A statisztika szerint egy adag olasz étel "átlagosan" 743 kalóriát tartalmaz (a kcal valójában kilokalóriát jelöl, a köznyelvben azonban kalóriaként hivatkozunk rá). Nincs mit csodálkozni, Olaszország maga a szénhidrátmámor, a finomított fehér liszt mellett a finomított fehér cukor adta élvezetekért sem kell kiugraniuk a szomszédba.
A lista 2. helyén végzett a szaftos húsokkal, kukoricaalapú ételekkel versenyző Mexikó, a dobogó harmadik fokán pedig egy meglepő szereplő végzett, a japán konyha. Ez hogy lehet? A válasz egyszerű: míg a japánok zsírfogyasztása rendkívül alacsony, az ételeik sok cukrot – gyakran rejtett formában – tartalmaznak. Erről még később szó lesz.
Az egyes ételek kalória-megmérettetésében szintén egy meglepetés: egy thai versenyző került ki a legnagyobb energiabevitellel, az átlagosan 1004 kalóriával számolt Pad Thai bizonyult a leghizlalóbbnak, ami talán meghökkentő lehet a cuppogós lasagnékra és chorizo kolbászokra gondolva, de mivel a három nemzetközileg legnépszerűbb ételt versenyeztették – amelyekkel a legnagyobb eséllyel találkozunk az étkezdék étlapjain is –, ezért egy-egy nemzet konyhájából nem feltétlenül a legkalóriadúsabb ételek kerültek ki.
Egy példával élve: ha a spanyol(-baszk-katalán) konyhát történetesen zsírban és szénhidrátokban gazdag ételek soráért kedveli a nagyvilág, de a három legnépszerűbb ételük közül az egyik a könnyed, frissítő gazpacho, ez a statisztika értelemszerűen erre fog hivatkozni.
Elhízáselőrejelzések a nagyvilágból
Az első asszociációnk az Egyesült Államok lehet (és mi, magyarok is jól szereplünk e kimutatásokban), de most a tíz legnépszerűbb nemzeti konyha van górcső alatt. A WHO prognózisa szerint Mexikó a legveszélyeztetettebb ország közülük, a legfrissebb, 2020-as elhízásadatok alapján. A kalóriatoplistán is a mexikói konyha végzett a második helyen, az összefüggés tehát adja magát.
A világszervezet megállapítása szerint jelenleg a mexikói lakosság 28,9%-a veszélyeztetett elhízás terén. Ne feledjük, hogy az elhízás különböző fokozatai mellett az elhízás előszobájának tekinthető túlsúly is probléma. A mexikói lakosságnak már 2010-ben is mintegy 70%-a számított túlsúlyosnak vagy elhízottnak.
E negatív toplisán Görögország a második helyezett 24,9%-kal, Spanyolországban pedig közel ugyanilyen arányban, a lakosság 23,8%-a egészsége veszélyeztetett a túlsúlyosságot meghaladó elhízással.
Itt kapcsolódunk vissza Japánhoz: míg a toplista alapján, dobogósként a japán az egyik legkalóriadúsabb konyha, az ázsiai szigetország elhízási rátája mégis az egyik legalacsonyabb az egész Földön. A japán lakosság minössze 4,3%-át, azaz 100 emberből mindössze kb. négyet fenyeget a probléma. Ahogyan azt a kutatás készítői is megjegyzik: a „mindent mértékkel” bölcsesség érvényesül a japán adatokban.
Egy-egy esti-későesti ételrendelés, étteremválasztás esetén talán befolyásoló tényező lehet átgondolni, hány ezer avagy csak néhány száz kalória mellett döntünk.
A GolfSupport kutatásából született részletes táblázat a tápanyagértékeket is tartalmazza, íme:
Research conducted by GolfSupport.com
|
|||||||
TOP 10 CUISINES | SEM RUSH VOLS | TOP 5 CALORIFIC DISHES | CALORIES | TOP 5 LOW CALORIE DISHES | CALORIES | ||
CHINESE | 2.5M | PAD THAI | 1004 | TOM YUM GOONG | 90 | ||
MEXICAN | 855.8K | MINCED BEEF TACOS | 792 | GAZPACHO | 126 | ||
THAI | 529.9K | GELATO | 780 | BAKLAVA | 224 | ||
INDIAN | 511.3K | SPAGHETTI CARBONARA | 757 | RATATOUILLE | 261 | ||
JAPANESE | 273.3K | TON-KATSU CURRY | 743 | KUNG PO | 308 | ||
KOREAN | 264.7K | ||||||
ITALIAN | 233.6K | ||||||
GREEK | 189.8K | ||||||
SPANISH | 142.5K | ||||||
FRENCH | 126.5K | ||||||
AVERAGE CALORIES* |
AVERAGE FAT CONTENT*
|
AVERAGE SUGAR CONTENT*
|
|||||
ITALIAN | 743 | ITALIAN | 43g | KOREAN | 26.3g | ||
MEXICAN | 586 | THAI | 28.6g | JAPANESE | 13g | ||
JAPANESE | 576 | MEXICAN | 27.6g | CHINESE | 13g | ||
KOREAN | 558 | KOREAN | 25.6g | ITALIAN | 12.6g | ||
THAI | 535 | INDIAN | 18.6g | THAI | 11.6g | ||
CHINESE | 408 | CHINESE | 18g | GREEK | 9.3g | ||
FRENCH | 393 | GREEK | 17.3g | SPANISH | 9g | ||
GREEK | 364 | JAPANESE | 16.6g | FRENCH | 8.5g | ||
SPANISH | 364 | FRENCH | 16g | MEXICAN | 7.6g | ||
INDIAN | 357 | SPANISH | 14.6g | INDIAN | 7.3g | ||
*Top 3 dish calories (each cuisine respectively) mean average
|
|||||||
DISH* | CALORIES | FAT (g) | SUGAR (g) | ||||
CHICKEN PAD THAI | 1004 | 45 | 24 | OBESITY VS DIET* | 2021 PROJECTION | ||
MINCED BEEF TACOS | 792 | 44 | 8 | CUISINE | COUNTRY OBESITY % | ||
GELATO | 780 | 69 | 32 | MEXICAN | 28,9 | ||
SPAGHETTI CARBONARA | 757 | 42 | 2 | GREEK | 24,9 | ||
TON-KATSU CURRY | 743 | 35 | 14 | SPANISH | 23,8 | ||
BULGOGI | 694 | 36 | 36 | FRENCH | 21,6 | ||
MARGARITA PIZZA | 693 | 18 | 4 | ITALIAN | 19,9 | ||
RAMEN BOWL | 629 | 12 | 7 | THAI | 10 | ||
PAELLA | 563 | 16 | 5 | CHINESE | 6,2 | ||
SWEET & SOUR CHICKEN | 518 | 18 | 30 | KOREAN | 4,7 | ||
MOUSSAKA | 516 | 31 | 9 | JAPANESE | 4,3 | ||
THAI GREEN CURRY | 510 | 40 | 10 | INDIAN | 3,9 | ||
BEOUF BOURGUIGNON | 497 | 20 | 7 | ||||
BIBIMBAP | 494 | 17 | 8 | ||||
KOREAN FRIED CHICKEN | 487 | 24 | 35 |
*2021 Projection based on statistics pulled from WHO
|
|||
CHICKEN ENCHILADAS | 484 | 12 | 14 | ||||
NACHOS | 483 | 27 | 1 | ||||
COQ AU VIN | 420 | 13,2 | 1,7 | ||||
SPANISH TORTILLA | 404 | 27 | 4 | ||||
CHICKEN CHOW MEIN | 399 | 18 | 3 | ||||
BUTTER CHICKEN | 367 | 18 | 10 | ||||
VINDALOO | 358 | 19 | 2 | ||||
SUSHI (6PIECES) | 354 | 6 | 18 | ||||
CHICKEN GYROS | 352 | 9 | 6 | ||||
CHICKEN TIKKA MASALA | 345 | 19 | 10 | ||||
KUNG PO | 308 | 18 | 6 | ||||
RATATOUILLE | 261 | 15 | 17 | ||||
BAKLAVA | 224 | 12 | 13 | ||||
GAZPACHO | 126 | 1 | 18 | ||||
TOM YUM GOONG | 90 | 1 | 1 | ||||
*Nutritional information collated from BBCGoodFood.com 3/2021
|
|||||||