Hirdetés
Hirdetés

A húsvét legédesebb összetevője: répatorta recept a Bazsalikomos Kerttől

2025. április 15.
A répatorta egyszerre könnyed, fűszeres és minden alkalomhoz illik – húsvétra, vendégváráshoz vagy csak egy délutáni kávé mellé. Ezúttal a kecskeméti Bazsalikomos Kert cukrásza osztotta meg velünk receptjét: egy illatos répatortáét, amely a húsvéti asztal kedvence lehet.
Hirdetés

Bár a répatorta sokak számára elsőre megosztó lehet – hiszen zöldséget kevesen társítanak édességgel –, valójában semmi köze a klasszikus „répaízhez”. A reszelt sárgarépa elsősorban a textúrát és a szaftosságot adja, míg az ízvilágot a fűszerek, a diófélék és a krémes mascarponés-habos réteg határozzák meg. Illatos, gazdag, mégis könnyed desszert, aki egyszer megkóstolja, általában meglepődik, mennyire finom, és biztosan a kedvencek listájára kerül. 

A sütemény a Bazsalikoms Kert húsvéti kínálatában is elérhető, azonban a receptet megosztotta velünk a pékség cukrásza, Zápor Viktória.

Hozzávalók:

Hozzávalók:

  • 150 g reszelt sárgarépa
  • 100 g egész tojás
  • 75 g cukor
  • 50 g olaj
  • 87,5 g tönkölyliszt
  • 30 g búzaliszt
  • 6 g sütőpor
  • 2 g fahéj (0,5 tk)
  • 1 g kardamom (késhegynyi)
  • 1 g gyömbér (késhegynyi)
  • 35 g durva dió

Fehércsokis ganache:

  • 150g tejszín
  • 125g fehércsoki
  • ¼ vaníliarúd (5g)

Elkészítés:

Tészta:

A tojást a cukorral habosítjuk, majd a száraz anyagokat összekeverjük. A kihabosított tojáshoz hozzáadjuk a reszelt répát, olajat és végül a szárazanyagot. Formába töltjük, majd 180°C légkeverésen 25-30 percig sütjük.

Ganache:

A tejszínt a vaníliával forráspontig melegítjük, majd ráöntjük a csokira, homogenizáljuk, fóliázva egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap a ganache-t habverő géppel felverjük, majd a teljesen kihűlt süteményre nyomózsákból rányomjuk a krémet, ezt követően aprított olajos magokkal megszórjuk. 

A répatorta 3 napig eltartható, tárolásra hűtőben ajánlott. 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram