Bár a répatorta sokak számára elsőre megosztó lehet – hiszen zöldséget kevesen társítanak édességgel –, valójában semmi köze a klasszikus „répaízhez”. A reszelt sárgarépa elsősorban a textúrát és a szaftosságot adja, míg az ízvilágot a fűszerek, a diófélék és a krémes mascarponés-habos réteg határozzák meg. Illatos, gazdag, mégis könnyed desszert, aki egyszer megkóstolja, általában meglepődik, mennyire finom, és biztosan a kedvencek listájára kerül.
A sütemény a Bazsalikoms Kert húsvéti kínálatában is elérhető, azonban a receptet megosztotta velünk a pékség cukrásza, Zápor Viktória.
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 150 g reszelt sárgarépa
- 100 g egész tojás
- 75 g cukor
- 50 g olaj
- 87,5 g tönkölyliszt
- 30 g búzaliszt
- 6 g sütőpor
- 2 g fahéj (0,5 tk)
- 1 g kardamom (késhegynyi)
- 1 g gyömbér (késhegynyi)
- 35 g durva dió
Fehércsokis ganache:
- 150g tejszín
- 125g fehércsoki
- ¼ vaníliarúd (5g)
Elkészítés:
Tészta:
A tojást a cukorral habosítjuk, majd a száraz anyagokat összekeverjük. A kihabosított tojáshoz hozzáadjuk a reszelt répát, olajat és végül a szárazanyagot. Formába töltjük, majd 180°C légkeverésen 25-30 percig sütjük.
Ganache:
A tejszínt a vaníliával forráspontig melegítjük, majd ráöntjük a csokira, homogenizáljuk, fóliázva egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap a ganache-t habverő géppel felverjük, majd a teljesen kihűlt süteményre nyomózsákból rányomjuk a krémet, ezt követően aprított olajos magokkal megszórjuk.
A répatorta 3 napig eltartható, tárolásra hűtőben ajánlott.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.