Hirdetés
Hirdetés

A hétköznapokból a csillagok közé: Megnyitott az Étoile Champagne Bar a Párisi Udvarban

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2022. május 5.
Buborékok hátán felpezsegni a mai hétköznapok pörgéséből Budapest imádott századeleji hangulatába.
Hirdetés

A Párisi Passage szakmai csapata nem pihen, és mindent megtesz azért, hogy a Ferenciek tere történelmi jelentőségű épületegyüttesébe becsábítsa a vendégeket. Mostantól a hétköznapok szürkeségéből szerda estétől vasárnapig az Étoile Champagne Bar csillogása ragadhatja magával ennek az egyedülálló italok szerelmeseit.

Fotó: Gündüz Attila

Fotó: Gündüz Attila

Izgalmas kezdeményezést valósítottak meg az Étoile Champagne Bar létrehozásával. A Párisi Passagae Ferenciek tere felőli bejáratán belépve csöppenhetünk a Budapesten egyelőre vetélytárs nélkül üzemelő, kizárólag champagne-okat kínáló bárba. Az Étoile neve franciául csillagot jelent, ezzel pedig nem csak a champagne természetes ragyogására utalnak, de az ital eredetéhez kapcsolódó legendára is.

Fotó: Gündüz Attila

A champagne egy olyan ital, amelynek fogyasztására a legtöbben nem mindennapi alkalmat választanak. Az Étoile-ban éppen ezen szeretnének változtatni, közvetlenebbé tenni e pezsgőkülönlegesség fogyasztásának élményét. A kínált tételek gyűjtőnevét is adó, a franciaországi Champagne régióból származó italokat komoly szabályozás szerint állítják elő, hogy megfelelhessenek ennek a kategóriának. Készítésükre pedig nem véletlenül mondják, hogy a házasítás művészete. Végtelen beszélgetéseket lehet folytatni a champagne mítoszáról.

Fotó: Gündüz Attila

A vezető gyártók erőfeszítése nyomán, akik törekedtek arra, hogy minél szélesebb réteg számára népszerűsítsék ezt az italt, a champagne fogyasztását a 17. századtól kezdték a királyi, az előkelő nemesi szokásokkal társítani. A reklámozás révén, így a feltörekvő középosztály körében is népszerűvé vált.

Fotó: Gündüz Attila

Valószínűleg ennek a ravasz transzparenciának a része az is, hogy Dom Pierre Perignon, a champagne állítólagos feltalálója, „a csillagok ízének” nevezte az italt. A legendával és a közhiedelemmel ellentétben azonban nem a 15. században élet szerzetes találta fel a champagne-t, de az igaz, hogy jelentős mértékben hozzájárult az előállításához és minőségének fejlesztéséhez.

Fotó: Gündüz Attila

A buborékos ital népszerűsége a hozzáfűződő történetekkel ellentétben megkérdőjelezhetetlen: a francia champagne-t máig mindenki az eleganciával, a kifinomultsággal és könnyed játékossággal társítja. Az Étoile Champagne Bar pedig szintén ebben a szellemiségben várja vendégeit.

Fotó: Gündüz Attila

Így amellett, hogy több mint 50 különböző francia champagne-t kínál, amelyek közül több igazi vintage champagne-különlegesség, kortárs koktélkreációkat is kóstolhatnak az erre nyitottak. Az Étoile legexklúzívabb tétel egyértelműen a francia Bollinger champagne-ház több mint egymillió forintos palackja, de a hétköznapi szórakozás jegyében nem csak ehhez hasonló egyedi palackokat vásárolhatnak meg a vendégek, 20 tétel pohárral is elérhető.

Fotó: Gündüz Attila

A champagne-ok mellé Lutz Lajos, a Bocuse d'Or Akadémia tagja álmodta meg az ételeket. A Párisi Passage és a Párisi Udvar executive séfje a klasszikus francia konyha, a grande cuisine tanítványa, így igazán testhezálló számára az Étoile ételeinek megálmodása is. Személyisége azonban itt is átsugárzik az ételeken: a francia ízek mellett a séf nagy kedvence, a japán gasztronómia is eszünkbe juthat.

Fotó: Gündüz Attila

Fotó: Gündüz Attila

Olyan „csipegetnivalókat” kóstolhatunk az Étoile-ban, mint az osetra kaviár blinivel, tejföllel és vajjal, de ázsiai marhatatárral is szerepel a kínálatban. A Lutz Lajos által összeállított ételkülönlegességek, falatkák sorát pedig titkos szívügye, a desszertek világa zárja: az édesszájúak igazi francia macaronválogatást kóstolhatnak.

Párisi Passage

Cím: Budapest V. kerület, Ferenciek tere 10.
Az étterem weboldala

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram