Bárhol is éljünk a világban, reggelizni erősen ajánlott, hiszen a felkelés után bevitt tápanyagok felkészítik a testünket a napi teendők elvégzésére és energiával látnak el minket munkánk során. Kínában a testi-és lelki egészség irányába tett első lépés, hogy az éjszaka során megpihent és ezáltal lehűlt belső szerveket a reggel elfogyasztott meleg ételek, víz vagy tea segítségével átmelegítsük, hogy beinduljanak az egészséges anyagcsere folyamatok. Így tehát egy hideg narancslé vagy egy szendvics nem tekinthető megfelelő napindítónak a kínai orvoslás szerint, hiszen ezek nem esnek igazán jól a belső szerveinknek és nehezebb őket a gyomornak megemészteni, ahogyan halad előre a nap.

“Reggelizz úgy, mint egy király…”
A kínai reggeli fogásai első pillantásra megterhelőnek tűnhetnek az európai gyomor számára, érdemes azonban tenni egy próbát akkor, ha minél jobban meg akarjuk ismerni a helyi szokásokat. A cél nem az, hogy degeszre együk magunkat már a reggeli órákban, az viszont biztos, hogy meg tudjuk találni azokat a fajta ételeket, amelyek megfelelnek a célnak: melegen készülnek, megfelelő mértékben laktatóak és ízletesek is egyben.
A legnépszerűbb reggeli fogások között található a kínai stílusú, töltött gőzgombóc, a bao (vagy más néven baozi), amelyet előszeretettel fogyasztanak büfékben és éttermekben, de alkalmas arra is, hogy a reggeli rohanás közben, munkába menet is ehető legyen. Töltelékként választhatunk sertés vagy marhahúst, illetve vékonyan szeletelt zöldségeket is. Töltelék nélkül fogyasztott változatát mántou-nak hívják, amely más néven párolt zsemleként ismert és leginkább Észak-Kínában elterjedt.
A nap minden szakában népszerű fogás - így reggeliként is - a hússal, rákkal vagy zöldségekkel töltött tésztagombóc, a jiǎo zi, amelyet újév alkalmával is megtalálhatunk az ünnepi asztalon. Reggeli formájában nem csak önmagában, hanem wonton levesként is fogyasztható és a nagyobb városokban - mint Peking vagy Sanghaj - a legelterjedtebb. Az átlátszó levest ízesíthetik hínárral, chilivel vagy omlett formában tojással is.
Az európai zabkása megfelelőjeként is értelmezhető a congee (zhōu, 粥)avagy a kínai stílusú rizskása, amelyet sok vízben addig párolnak, amíg a rizs teljesen puhává és átlátszóvá nem fő. Ízlés szerint lehet édesen vagy sósan is fogyasztani, a rizs önmagában semleges ízének köszönhetően. A sós változat esetében népszerű hozzávalók a savanyított zöldségek, a húsok mint a marha, a sertés, a tofu, vagy a tenger gyümölcsei, illetve a főtt tojás. Az édes verziót fekete rizzsel, mogyoróval és vörös babbal tálalják.

Meghökkentőnek tűnhet reggelire egy tál búzából vagy rizsból készült tésztát, vagy tésztával gazdagon megrakott levest enni, de Kínában ezek is népszerű fogásnak számítanak. A legismertebb és legízletesebb ezek közül a Wuhan városból származó hideg-száraz tészta. A tésztát általában al dentérefőzik, majd ízletes szezámolajjal addig forgatják, amíg megfelelő mértékben lehűl. Mindezek után forró vízben langyosra főzik és szezám mártással, savanyúsággal, mogyoróhagymával és chili olajjal leöntve tálalják.

Különösen ízletes fogás - és nem utolsó szempont az sem, hogy gyorsan hozzájutunk akkor is, ha éhesen kelünk reggel - a jianbing, amely egy sós, töltött palacsinta. A palacsinta tésztát tojással, újhagymával, korianderrel, édes szója pasztával és chiliszósszal teszik ellenállhatatlanná.
Abban az esetben, ha nagy figyelmet fordítunk a reggeli alkalmával a megfelelő mennyiségű protein bevitelére, sem kell aggódni, hiszen a teában főzött tojás (chájīdàn 茶鸡蛋) megfelelhet a célnak. Nevéhez hűen a tojásokat tealevelekkel és illatos fűszerekkel - csillagánizzsal, édeskömény maggal, fahéjjal és szecsuáni borssal - ízesített levesben főzik meg. Az eredménye egy ízletes, jellegzetes sötétbarna és márványos színű tojás lesz, ami igazi kuriózumnak számít egy hagyományos tojásrántotta helyett.
Az édesszájúaknak kedvez a meleg szójatej a bő zsírban sütött tésztarudakkal (dòujiāng yóutiáo, 豆浆油条), amely egy remek módja annak, hogy jól lakjunk a reggeli órákban. A tésztarudakat a szójatejbe mártogatva, vagy magába a szójatejbe helyezve is ehetjük, ízlés szerint.

Meleg italok, amelyekkel jól indul a nap
Testünk, belső szerveink felmelegítése érdekében nem árt, ha a reggeli órákban valamilyen meleg folyadékkal kísérjük a finom falatokat. A nyugati világ nagy részével ellentétben Kínában a kávé fogyasztása reggeli mellé nem olyan elterjedt.
Ha az a célunk, hogy az emésztésünknek és keringésünknek kedvezzünk, akkor nincs más hátra, mint inni egy pohár meleg vizet. A kínai orvoslás szerint a meleg víz nem csak segít a belső méregtelenítés támogatásában, de megfázás esetén segíthet a belső szerveinknek is a gyógyulásban. Továbbá javíthatja az emésztésünket és ha túl esszük magunkat, enyhítheti a gyomrunkban keletkező diszkomfort érzetet is.
A meleg víz elfogyasztásának egy élvezetesebb módja a teázás. Ha egy nehéz nap előtt koffein töltetre van szükségünk, válasszunk egy ízletes zöld teát a hagyományos reggeli mellé. A zöld teának a kávéval szemben számos, az egészségre jótékony hatása van. Többek között segít a stressz mérséklésében, csökkenti a koleszterinszintet, a magas vérnyomást és a szervezetünkben található gyulladást, valamint hosszú távon a memóriánkat is javítja. Természetesen a zöld teát a nap bármely szakában fogyaszthatjuk, így Kína-szerte ebéd mellé is gyakran felszolgálják az éttermekben.
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.