Nyár elején mi is hírt adtunk róla, hogy megújult a Bori Mami, illetve a Belváros téren megnyitották a Portéka névre hallgató kávézó-reggeliző-delikát-borbár hibridet, ahová immár áthelyezték az étterem reggelijeit és ahová be lehet ugrani egy croissantért, házi szörpért, izgalmasabb borért az esti baráti összejövetelhez. Most végre beugrottunk a gyöngyösi Portékába, ahol egy Gianni Frasi kávé mellett beszélgettünk és fel is mértük, hogy miket találunk a polcokon.
Hiába egységben gondolkodunk, egyértelműen két etapra lehet bontani az ízléses, takaros helyet: a kuckózós "bortékán" át vezet az út a csemegék és a pult felé. A kialakítás abszolút kortárs, mustárszín bársonyos székek, fa felületek, edison égők és kisebb méretű asztalok fogadnak. Ha máshonnan nem, Olaszországból ismerhetjük, hogy ezeken az asztalokon kényelmesen megfér egymás mellett a reggeli mokkás pohár, a focaccia/cornetto, ha lemegy a nap, akkor pedig a bor/prosecco is.
Mindkét hangulatra felkészültek a Portékában, reggel 09:00-22:00-ig főzik a Gianni Frasi csúcskávét és poharazzák a válogatott borokat, pezsgőket, champagne-okat. Sándor Béla, a hely egyik tulajdonosa még a világjárvány közepén sem szeretne leállni a fejlesztésekkel.
"Tartja a mondás, hogy „ami nem fejlődik, az pusztul”. Most kell igazán a lendület, és az elhivatottság, amikor a feltételek abszolút nem adottak, tehát folyamatos tervezésekben vagyunk. Régi álmunk vált valóra ezzel a kávézóval, a következő tervek közt pedig egy kávépörkölő üzem szerepel, de ez még a jövő zenéje." — mondja rendíthetetlenül.
Ennyire ne szaladjunk előre, inkább csak pár lépéssel, a delikátüzletig, ami egy kicsit rusztikusabb hangulatú, fa polcainak, a gyönyörű Berkel szeletelőnek köszönhetően. A kávéillat egyből a pulthoz vezet, de érdemes időzni a polcoknál is. Mogyorókrémtől haladunk a Maldon són át egészen a hidegen sajtolt olajakig. Prémium halkonzervek, olívabogyók, ajvár, pesztó, szárított paradicsom és olasz kézműves száraztészták sorakoznak egymás mellett. Csupa olyan terméket látni a polcokon, ami jól jöhet egy otthoni reggelihez, ebédhez is. A borok terén pedig helyben fogyasztható palackokól, poharazott tételekről és elviteles árakról mesél az itallap. Bőven találni magyar (azon belül is helyi) portékákat is, de egyelőre sok a magas minőségű, de import termék. Béla viszont mindent megtesz, hogy ezek a közeljövőben legalább egálban legyenek:
"Több kistermelővel is kapcsolatban vagyunk, mi több, a zászlónkra is tűztük, hogy felkaroljuk őket. Nagyon szeretném, ha még több termelővel dolgozhatnánk együtt, partneri viszonyban, de sajnos kénytelen vagyok végig nézni, ahogy egyre inkább megfogyatkoznak a környéken. Az aktuális gazdasági helyzetben sokan nem tudnak talpon maradni, az őstermelőknek, a családi vállalkozásoknak most igazán nehéz az érvényesülés. Hisszük, hogy össze kell tartani, segíteni kell egymást."
A világ egyik legelismertebb kávéja gőzölög előttünk és ha megéheznénk, kellemes olasz mortadellát hajtogatnak, vagy lágy mogyorókrémet kennek a friss croissant-ba. De vajon kiknek szól ez az igényes találkozóhely?
"A Portékát a gyöngyösieknek és a környéknek csináltuk. Napközben kávézni, este egy jót borozni. Nekem mindig nagyon érzékeny kérdés, hogy mit szól a város, a helyiek és bízunk benne, hogy hamar megszeretik. A törzsvendégeink, vagy a belföldi gasztroturisták már most szívesen kávéznak itt, vagy válogatnak a borok közül." — adta válaszul a Bori Mami és immár a Portéka egyik első embere.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.