Hirdetés
Hirdetés

A grillezés nagymestere: Asador Etxebarri

SZERZŐ: Égető Eszter
2016. november 16.
San Sebastiantól egyórányi autóútra, egy hegyek között fekvő, álmos baszk kisvárosban található az a régi kőépület, amelyben az idei San Pellegrino-lista 10. helyezettje, az Asador Etxebarri étterem található. A békés környezet csendjét csak a templomharangok kongása és a birkák bégetése töri meg – valljuk be, hogy néha pusztán csak ennyiért is képesek lennénk egy nagyobb […]
Hirdetés

San Sebastiantól egyórányi autóútra, egy hegyek között fekvő, álmos baszk kisvárosban található az a régi kőépület, amelyben az idei San Pellegrino-lista 10. helyezettje, az Asador Etxebarri étterem található. A békés környezet csendjét csak a templomharangok kongása és a birkák bégetése töri meg – valljuk be, hogy néha pusztán csak ennyiért is képesek lennénk egy nagyobb utazást tenni. Itt azonban ez csak mellékkörülmény: a fő attrakció a világ tizedik legjobb étterme. Hogy hogy kerül egy ilyen eldugott helyre? A válasz a lehető legegyszerűbb: Victor Arguinzoniz, az étterem séfje itt született. Évekig dolgozott egy fűrészüzemben, mielőtt apjával és nagybátyjával közösen megvették, majd felújították az éttermet. Autodidakta módon tanult meg főzni, és ha annyit mondunk, hogy él-hal a grillezésért, akkor nem mondtunk semmit: ahogy ő grillez, az már művészet. Sokak szerint az Extebarri a világ legjobb grillétterme. Minden fogás grillen készül, még a desszertek is. Arguinzoniz maga tervezte és építette a konyha minden szegletét, különös tekintettel a spéci grillezőhelyekre, és még arra is odafigyel, hogy melyik fogáshoz milyen fajta fával tüzeljen: nem mindegy ugyanis, hogy tölgy-, alma-, naracs- vagy olajfa tüzén sül az étel.
A séf friss hozzávalók iránti elkötelezettségét nemcsak saját konyhakertje mutatja (ilyen másoknak is van), hanem az is, hogy saját csirkéi és kecskéi mellé nemrégiben nyolc bivalyt is vásárolt, hogy a saját kecsketej és chorizo kolbász mellett a bivalymozzarellája se gyári zacskókból kerüljön a tányérokra.
Hogy a napi menü éppen mi legyen, a földhöz, az óceánhoz vagy a tűzhöz kapcsolódjon, azt az dönti el, hogy szezonálisan éppen mihez lehet a legfrissebben hozzájutni.
A degusztációs menü fontosabb fogásai a hatalmas, lédús Palamós rákok és a saját chorizóból készült tatár, de ha à la carte rendelünk, akkor megkóstolhatjuk a főnök kedvencét, a grillezett angolnát is.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram