Hirdetés

Nagyon úgy tűnik, hogy elindult egy folyamat, amelyben a “Csak ön után” szokásrendszerét valami sokkal praktikusabb, nemektől és a régimódinak bélyegzett udvariasságtól mentes rend váltja fel. Változó világ, változó éttermi játékszabályok

Hirdetés

Ha elegáns helyre lépünk be, hirtelen eszünkbe jutnak olyan illemszabályok is, melyeket egyébként nem mindig gyakorlunk. A férfi megy előre, de a nő választja ki az asztalt – és azt is, hogy az asztalnál hol szeretne ülni. A kiszolgálás az óramutató járásával azonos irányú, és mindig mindig a hölgyeké az elsőbbség. Azaz, csak volt…

A genderkérdés elérte az éttermeket is. Ha a New York-i modern művészeti múzeum, a Whitney bisztrójában kezet szeretnénk mosni, mielőtt hozzálátnánk a Cavatelli salátánkhoz (már csak a kilátás kedvéért is érdemes megnézni ezt a kávézót a nyolcadik emeleten),

hiába keressük a női vagy a férfi mosdót, csak nemsemlegeset fogunk találni. A legtöbb helyen kerülik a „hölgyeim és uraim” kifejezést, és a nők kivételezett szerepe a kiszolgálásban is kezd ódivatúvá válni.

Ahol a gendersemlegesség már a koncepció része

A szerviz minden eleme a nőket részesítette eddig előnyben: a tányérok érkezésétől az italok kitöltéséig. Chicago egyik új éttermében, a minden ízében légiesen modern Tied House-ban azonban véget vetettek ennek a szokásnak. A kiszolgálás elegáns és profi, a minőség kiváló, a gendersemlegesség pedig a koncepció része.

Az étterem nem úttörő ebben, csak követi a mára egyre erősödő trendet.

Finoman, észre sem vehetően – az új generáció szokásaihoz és elvárásaihoz igazodva.

A kiszolgálás egyszerűen ülésrend szerinti. Az asztal körüli székek számozottak, az első általában a konyha vagy a bejárat felé néz. Az óramutató járása szerint történik a rendelés felvétele és a szerviz is.

A székek számozása korábban is megvolt, de a női rendelések székszáma mellé még járt egy F (female=nő) megjegyzés is, így mondjuk a 2F-4F-7F tányérok élveztek elsőbbséget, a férfiaké ezután következett. Nos, az F mostantól elhagyandó a Tied House-ban (és a többi, hasonló helyen), így a  pincérnek nem arra kell emlékezni, mit rendeltek a nők, hogy azután ezeket a tányérokat adja először az asztalra. Elég, ha a sorrendet megjegyzi. Ez leegyszerűsíti és gyorsabbá is teszi a teljes folyamatot.

A felszolgálók először furcsának tartották az új rendet. Gondoljuk csak el, besétál egy pár, a férfi ül le az egyes székre, emiatt először őt szolgálják ki, aztán a partnerét. A személyzet kezdetben tartott attól, hogy a vendégeknek ez nem fog tetszeni – de eddig még senki nem reklamált.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS
Tovább olvasok