Hirdetés
Hirdetés

A gasztronómia a fejünk felett lebeg, majd elfogyasztjuk: Üdv az Alineában!

2018. szeptember 17.
Egy igazán fűtött lelkű gasztrorajongónak az Alinea nem egy légies hangzású női név, hanem nagybetűs gasztroúticél. A háromcsillagos élményért át kell szelni az óceánt, és Chicago felé venni az irányt – Grant Achatz birodalmába.
Hirdetés

Az Egyesült Államok egyik leginkább kísérletező kedvű éttermében a fogások nem feltétlenül tányéron érkeznek: ballonként lebegnek az asztal fölött, vagy avantgárd festményként vásznon kelnek életre a vendégek szeme előtt. A World’s 50 Best Restaurants listáján jelenleg a 34. helyen jegyzett Alinea egyik legismertebb fogásával, a festővászonra “hintett” desszertről már írtunk korábban, most pedig ugorjunk fejest az étterem étlapjába!

A desszert a fejünk felett lebeg

Az ehető, zöldalmás luftballon lufi ötlete az Alinea executive-chefjétől, attól a Mike Bagele-től ered, aki egész életművéből épp erre, a 2012-ben született kreációjára a legbüszkébb. Az évek óta Grant Achatz mellett dolgozó séf keze az Alinea több klasszikus fogásában is tetten érhető. Elmondása szerint itt valami olyat tudott alkotni, amihez foghatót korábban még senkinek sem sikerült: a fej felett lebegő desszerttel szó szerint magasabb szintre tudta emelni a gasztronómiát.

Fotó: www.alinearestaurant.com

A héliummal töltött lufi könnyedén úszik a levegőben, miközben a vendégek az aszalt almából készült száránál fogva tartják a kezükben. A lényeg, vagyis a ballon egy igen rugalmasra főzött, alma ízesítésű cukormasszából készül. Evőeszközökkel itt nem sokra megyünk, sokkal inkább gyermeki énünkre, illetve egy nagy adag játékosságra lesz szükségünk. Hiszen ki tudna komoly arckifejezéssel megenni egy lebegő légballont? Bár erre vonatkozóan természetesen nincsen semmiféle előírás, a desszertet úgy érdemes elfogyasztani, hogy először kiszívjuk lufiból a héliumot, majd nekifoghatunk a ballon anyagának...

“Gyökeresen” más elgondolás

A salátaleveleket, illetve a fűszernövényeket a megszokottól gyökeresen más módon tálalják az Alineában. Ezt értsük ismét szó szerint, ugyanis gyökerestül, némi termőfölddel együtt kerülnek az asztalra.

Paradicsomleves @Alinea Facebook / Fotó: Christian Seel

Achatz elmondása szerint a koncepció apropóját az adta, hogy sokan az Alinea konyhájáról először egy tudományos laboratóriumra asszociálnak. Ezzel a fogással pedig épp azt akarták demonstrálni, hogy a gyökereik őket is a természethez, illetve a termelőkhöz kötik.

Hozzá pedig friss saláta. FRISS saláta. @Alinea Facebook / Fotó: Christian Seel

A gondosan összeválogatott salátafélék és fűszernövények levelét sós-borsos vízzel permetezik le felszolgálás előtt, azt a hangulatot idézve meg, amikor egy eső után a veteményesben sétálunk. A vendégek egy olló segítségével maguk vághatnak a zöldekből, és ízesíthetik vele az „asztali veteményessel” együtt felszolgált paradicsomlevest.

“Comfort food” Grant Achatz értelmezésében

Bár ezek a fogások tavaly ősszel mutatkoztak be, valószínűleg egy ideig még el fognak időzni az Alinea étlapján. A két, igazi közönségkedvencnek számító amerikai desszertet egyszerre szolgálják fel, és annak ellenére gyermekkori emlékeket idéznek meg mindenkiben – úgy értjük: az angolszász országokban élőkben –, hogy a tökös pite például átlátszó.

Hirdetés

Az átlátszó sütőtökös pite és sült pillecukor

A zselatinnal készült pite átlátszó színe senkit se tévesszen meg: legalább annyi íz szorult bele, mint a klasszikus verzióba. Miután vákuumban alacsonyabb forrásponton kinyerik a sütőtökös pite esszenciáját, zselatinba töltik, amely tökéletesen megőrzi a jellegzetes aromákat.

https://www.instagram.com/p/Bah6xcNhsTE/?hl=en&taken-by=grant_achatz

A pitével egy időben egy másik, igencsak nosztalgikus desszertet, a tábortüzek emlékét idéző, sült pillecukrot is felszolgálnak. És persze nem az Alineában lennénk, ha a csokoládé ganaché-sal töltött pillecukor nem egy még parázsló bükkfahasábon érkezne az asztalhoz...

Bárány, de miért 86? Hát, ezért

Bárány 86 – Edsel Little / Flickr

A háromféle módon elkészített bárányhúst 86 különféle alapanyagból álló ízarzenál egészíti ki. A sakktáblát idéző kompozícióban érkező apró falatkák közül pedig mi magunk választhatjuk ki, hogy pontosan melyekkel együtt akarjuk elfogyasztani a bárányt...

Olvassal el már korábbi cikkünket is az Alinea modern festménynek beillő desszertjéről!

Forrás.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram