A Finedininglovers felmutatta a tavalyi év nemzetközi receptkedvenceit a Google-kereséseink szerint. A dalgona coffee tört az élre, megelőzte a kovászos karanténpékek Google-aktivitását is. A kinézetre valóban étvágygerjesztő kávéalapú édesség eredetileg Koreából származik, a dalgona egy cukorka, amit kávé mellé szoktak felszolgálni, ám ezzel a névvel illették az Instagram és a Pinterest kávéhabjait. A szóban forgó desszertet annyira tökéletesen lehet megörökíteni, hogy egy mobilos fotóval is
azt az érzést kelthetjük ismerőseinkben, hogy profi baristák vagyunk — a varázslat pedig pont addig tart, amíg el nem olvassuk a hab receptjét és elkészítési módját.
Csupán három komponensből áll: víz, cukor és instant kávé kell hozzá, valamint egy habverő.
A kézművességre felesküdt édesszájúak akár kézi habverővel is elkészíthetik a mokkaszínű felhőket, így legalább valós munka kerül bele, ha már valódi feketét sosem láttak. A habot tehéntejre vagy magtejre kell halmozni, de már kész kávéra is púpozhatjuk, mi több, a habot magában is el lehet fogyasztani.
Manapság, amikor termőterület szerint szelektált, többféle pörkölésű kávék tekintetében is el vagyunk kényeztetve, valamint a mesteri kávégépek is nagyban hozzájárulnak, hogy egy korty után is olasz piazzára képzeljük magunkat, elég furcsa lieblingnek tűnik a dalgona. Abban bizonyára megegyezhetünk, hogy
egy kávérajongó vagy egy állandó kávéfogyasztó csakis "vészhelyzet" esetén iszik instant kávét — most mégis újra vonzó opciók lettek a granulátumok. Olyannyira, hogy a tengerentúlon érezhetően megugrott az eladásuk is.
Az internet népének és a food trendek követőinek azonnal beindult a fantáziája, kísérletezésbe kezdtek, hogy ha instant kávéval működik a recept, akkor mással is menni fog. Így történhet meg, hogy az évtized egészséges favoritja, a matchapor is a dalgona közelébe került.
A tökéletesen kemény állag elérése érdekében tojásfehérjével vagy tojás nélkül aquafabával (a csicseriborsó keményítős leve) készítik a zöld matcha habot. Kiegészítve esetleg csipet fahéjjal, szerecsendióval. A különböző ízesített vagy kifejezetten gyümölcshabok persze egyáltalán nem új találmányok, a klasszikus cukrászat is régóta használja őket — az új generáció viszont időről időre rácsodálkozik az evidenciákra, különösen, ha dekoratív alapanyagokról, fogásokról van szó.
A Google összesítése szerint 2020-ban a 10 legkeresettebb recept (nemzetközileg):
- dalgona coffee
- ekmek (török réteges édesség, sok mézzel)
- kovászos kenyér
- pizza
- lahmacun (török bárányhúsos pizza)
- sörös kenyér
- banánkenyér
- pita
- klasszikus francia briós
- naan kenyér (indiai lepénykenyér)
A kovászos kenyér egyáltalán nem meglepetés, ahogy a világ egyik legkedveltebb étele, a pizza sem ad okot gyanakvásra. Egyértelmű, hogy a viszonylag egyszerűbben elkészíthető, házias, világszerte ismert kenyérfélék viszik a prímet, legyen szó keleti, klasszikus francia vagy éppen mediterrán receptúrákról. A dalgona viszont ott púposkodik a lista élén — hamisan néz le a kenyerekre, hiszen hiába sorakoznak utána a legelemibb táplálékunk variációi, az Instagram filteres valósága győzedelmeskedett.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.