Hirdetés
Hirdetés

A Franziska már fogalom: a budai brunch bázis most egészséges tortákat készítő műhellyel bővül

SZERZŐ: Noszvai Anna
2021. szeptember 23.
„Nem lehet szimplán csak kivenni egy alapanyagot, és berakni helyette a mentes megfelelőjét, mert a sütés valódi kémiájához az összetevők szoros együttműködésére van szükség."
Hirdetés

Fotók: Andrusch Virág

Horváth Franciska az egyetemi évei alatt csábult be a konyhába. A sütés – és sütizés – szerepe már akkor fontos szerepet játszott az életében és szenvedélyéből hamar komoly projektje kerekedett. Desszertműhelyében, az Organic Dessert Boxban csinosan csomagolt, mindenmentes energia golyó dobozokat készített egyedi megrendelésre. Finom és egészséges falatjaira már akkor is nagy volt az érdeklődés, így édességei egy év után valódi otthonra leltek: így született a Budai Vár tövében a Home of Franziska.

Horváth Franciska / Fotó: Andrusch Virág

Franciska sokat járt külföldön. Az ott tapasztaltak nagyban formálták a vállalkozásáról való elképzelését, így a reggeliző étlapon fellelhető smoothie bowlok, avokádós toastok, zabkásák, Benedict-tojások és vegán smoothie-k főként egészséges alapanyagokból készülnek. A brunch fogások és desszertek jellemzően gluténtól, tejtől és hozzáadott cukortól mentesek. A gabona lisztet mandula-, kókusz-, zabliszttel helyettesítik, az édesítéshez kókuszvirág cukrot, agavet, xilitet, termelői mézet, valamint gyümölcsöket használnak. Az állati eredetű tej helyett házilag készített növényi tejjel sütnek.

Fotó: Andrusch Virág

“A kezdetektől az egészségtudatos vonal volt fókuszban, azóta is ebbe az irányba fejlődünk. Amikor 2018 nyarán megtaláltuk ezt az üzlethelyiséget, már nagyban gondolkoztunk. Itt korábban egy klasszikus, magyaros étterem volt. A hely mérete és adottságai lehetővé tették, hogy ne csak az édességekkel foglalkozzunk, hanem a brunch felé is nyithassunk. A legtöbben azóta is erről ismernek minket, persze ebben is igyekszünk tartani a paleo, vegán vonalat. Több lábon állunk” – meséli a tulajdonos a kezdetekről.

Pár hét múlva nyit a cukrászműhelyünk, ami továbbra is a mentes süteményekre, azon belül pedig kifejezetten a rendelésre készített tortákra fókuszál. Ez egy új épületben lesz, amit sikerült a közvetlen szomszédságukban megszerezniük. Az esküvői torták világában még mindig nagy a hiány mindenmentes termékekből, hiszen vastag vajkrém réteg nélkül nehéz jó struktúrájú emeletes tortákat összehozni.

“Egyre többen kerestek nálunk az esküvőjükre klasszikus, emeletes tortákat. Igaz, hogy már egymás után nyílnak a jó mentes helyek Magyarországon, de ebben a témakörben úgy éreztük, van még egy niche, amit megpróbálhatunk kielégíteni. Ez mindenképpen egy kreatív fejlődési út lesz, bővítjük a csapatot is, és hamarosan megkezdődik a kísérletezési folyamatunk. Az egészségtudatos szemlélettel történő gyártásnak is megvannak a nehézségei."

"Nem lehet szimplán csak kivenni egy alapanyagot, és berakni helyette a mentes megfelelőjét, mert a sütés valódi kémiájához az összetevők szoros együttműködésére van szükség.

Ugyanígy, függetlenül attól, hogy csak dekorációként szolgálnak, a cukordíszek sem férnek bele ebbe az egészségtudatos irányzatba. Egyelőre rusztikus, bohémabb, két-három szintes tortákkal és természetes virágokkal tervezünk. Télre már szeretnénk előállni az első kollekciónkkal, hogy lehessen foglalni hozzánk a jövő évi eseményekre.”

Egy új időszak mindig izgalmas. Nem csak átvitt értelemben: az őszi étlap alapanyagaiban többször is felbukkannak a lehulló falevelekkel asszociált, melengető, fűszeres ételek. Az egyre hűvösödő reggeleken nemsokára elérhető lesz a sütőtökös, dióvajas smoothie bowl, a körtés-kardamomos vegán zabkása és persze az erdei gombák is előtérbe kerülnek a sós ételeknél. A szezonalitás változatossága gyönyörködtet. Ettől függetlenül gyakran már eleve kisebb étlappal terveznek nekifutni az adott idénynek, mivel a vendégek egyre több fogást követelnek vissza, ezzel folyamatosan bővítve az elengedhetetlen kedvencek listáját. Az igény a gyarapodásra azonban nem csak a (törzs)vendégek részéről született meg.

“Szeretnénk nyitni még egy helyet, de egyelőre keressük a megfelelő lokációt. Nekünk alapvetően Buda a közönségünk, nagyon szeretjük Vízivárost és a Duna közelségét, de nyitottak vagyunk Pestre is. Folyamatosan érezzük a nyomást, hiszen állandó érdeklődés övezi a Franziskát, most viszont a tortaműhely nyitásával kicsit talán fellélegezhetünk. Ezt egy nagyon komoly előrelépésnek gondolom szakmailag is, mivel sokkal könnyebbé, kiszámíthatóbbá teszi a tervezést. A műhelyünkben például kamrakompatibilis deli finomságokat is készítünk. Ilyenek a magvajaink, a csokis mogyorókrém és a házi granolák, ezenkívül hidegen préselt dzsúszokat is készítünk, amiket palackozva is árulunk. Igyekszünk a saját polcainkat töltögetni.”

Home of Franziska

Budapest I. kerület, Iskola utca 29.
Nyitvatartás: H-P: 7.30-18.00, Sz-V: 9.00-16.00
Az étterem weboldala, Facebook-oldala és Instagramja
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram