Hirdetés
Hirdetés

A francia topséf szélmalomharca folytatódik a Michelin-kalauz ellen – Csalódottságát fejezte ki Sébastien Bras

2019. augusztus 22.
Jó ideje nem okozott ennyi izgalmat a nemzetközi gasztronómiai színtéren a franciaországi Michelin-kalauz kiadása. A mai vezető cikkünkben taglalt francia csillagvesztések története Sébastien Bras sztorijával lehet csak teljes.
Hirdetés

Ahogyan arról már a mai vezető cikkünkben is szó volt, az idei francia Michelin-csillagos éttermek kihirdetése a vártnál jóval több meglepetést okozott. Amellett, hogy három, tavaly még háromcsillagosra értékelt étteremtől idén megvont egy-egy csillagot a Michelin, az új kiadásban a kalauzból korábban étterme eltávolítását kérő Sébastien Bras is szerepel. A csaknem húsz éven át tartott három helyett azonban az étterem idén csak két csillagot érdemelt ki a kalauz ítészeitől.

Emlékszünk még?

A francia topséf 2017 szeptemberében jelentette be, hogy a továbbiakban nem kíván szerepelni a kalauzban. Sébastien Bras a három Michelin-csillagot még édesapjától, Michel Bras-tól "örökölte meg", amikor bő tíz évvel ezelőtt átvette tőle a Laguiole-ben található Le Suquet étterem vezetését. A fiatalabb Bras az állandó megfelelési kényszerből fakadó stresszel indokolta elhatározását. A Michelin Guide legmagasabb kitüntetését jelentő három csillagról is hajlandó volt lemondani, ha az étterem többé nem szerepel majd a számára csak felesleges feszültséget okozó kalauzban.

Hirdetés

A Finedininglovers magazin az idei francia kalauz megjelenése előtt készített interjút a séffel, aki a tavalyelőtti döntésére egyértelműen pozitívan tekint vissza. Elmondása szerint a csaknem két évtizedes szüntelen nyomás alól felszabadulva azóta sokkal kötetlenebbül tud dolgozni.

A Michelin-kalauz 2018-ban tekintettel is volt Bras kérésére, és az étterem tavaly tényleg nem szerepelt a kalauzban.

Az idei kiadásban azonban újból felbukkant a Le Suquet, a korábbi három helyett azonban csak két csillaggal.

A Michelin Guide ezzel a lépésével tehát egyértelműen cáfolni próbálja azt a kalauz közleménye szerint egyébként is csak "városi legendának" tartott történetet, miszerint a csillagokat csak úgy vissza lehet adni. Főleg úgy, hogy az étterem változatlan koncepcióval, teljes mértékben a korábbi keretek között folytatja tovább a működését. A Michelin már többször is hangoztatott álláspontja szerint ugyanis a kalauz elsősorban nem a séfek, hanem a vendégek számára készül.

Sébastien Bras a közösségi médiában közzétett nyilatkozatában csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy határozott kérése ellenére újból szerepel a kalauzban.

Az étteremkalauz nemzetközi igazgatója, Gwendal Poullennec pedig a következőt üzente a díjazott séfeknek: „Ne gondoljanak ránk túl sokat. A titok nyitja épp a szabadságban rejlik.”

Források: 1, 2

Olvassa el a témába vágó mai vezető cikkünket is!

Olvasta már korábbi cikkeinket a témában?

 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram