Hirdetés
Hirdetés

A Fragola márka már rég nem csak a fagylaltról szól — pizzáról, új éttermekről beszélgettünk a tulajdonosokkal

SZERZŐ: Noszvai Anna
2021. június 6.
A Fragola fagylaltozók hosszú évek óta stabil állomásai a nyári desszertezőknek, egész Magyarország területén. A Bartók Béla úton most nyílt az új Allegro di Fragola étterem, ami pizzával vagy például sütőben sült paradicsomlevessel, tésztákkal, pisztáciás tiramisúval tolmácsolja az édes semmittevést. A pizzájuk nápolyi tésztájú, viszont a nyújtása római jellegű, tehát vékony és roppan. Bár már korábban is jelentkeztek pizzázó egységekkel, most picit többre vágynak. A tulajdonosokkal, Tihanyi Eszterrel és Török Balázzsal beszélgettünk pizzáról, fagylaltról, olasz életérzésről és fogyasztói élményről.
Hirdetés

A fagylalt szezonális termék, de vannak törekvéseitek arra, hogy egész évben zavartalanul működhessetek: pizza, kürtőskalács, sütemények, forró csoki, kávé.

Tihanyi Eszter és Török Balázs: A kezdetektől fogva az volt a koncepció, hogy szeretnénk terjeszkedni — a fagylalttal, eleve franchise hálózatot terveztünk. Ezek mellett viszont különféle tényezők miatt rá kellett ébredjünk arra is, hogy elő kell álljunk olyan termékekkel, amik télen is működnek. Először a pizza jelent meg, aztán elkezdtek jönni az újabb igények. Eleinte csak különféle feltétekkel, tésztával bővültünk, aztán halakat, tenger gyümölcseit is kívántak a vendégeink. Persze ez önmagában még nem elég. A fagyiknál megszokott magas minőségben várták tőlünk az újításokat: mindegy hogy rákról, kagylóról, tésztáról vagy csak egy csésze kávéról van szó. Fontos annyira jó viszont ápolni a vendégekkel, hogy merjék visszajelezni a vágyaikat. Elsőként a Csévi úti üzletünkben alakult ki ez a közvetlenség.

Azért ezek mind-mind teljesen más infrastruktúrát igényelnek, mint a fagylalt.

Ehhez fel kellett nőnünk, hiszen ezzel a döntéssel teljesen más feladatokat állítottunk magunk elé. Több beszállítónk van, és állandóan versenyeztetjük őket. Ez a folyamat az összes alapanyag beszerzésénél igaz. Persze vannak, akik mindig prioritást élveznek, de a minőség egyszerűen nem játék. Kardinális kérdés, hogy mindennel teljesen elégedettek legyünk. Szerettünk volna a vendégeink szívébe újra és újra bekerülni. Jólesett, amikor először érkezett a fagylalton kívül is komolyabb szakmai értékelés a termékeinkre, mivel az egész gyarapodás a saját ízlésünk szerint alakult. Úgy, ahogyan mi szeretjük.

Szándékosan eltérő a különféle üzletek “extra” kínálata?

Nyitottak vagyunk a kérésekre, reakciókra, így a választékunk egy folyamatosan bővülő, szerves témakör. Hiányolták a sós dolgokat tőlünk: és hát olasz életérzés nincsen pizza nélkül! Valahol a koncepció és a méret miatt csak egy prémium fagylaltszelekció fér bele, de ettől függetlenül mindig a helyi igényekhez alkalmazkodunk. Például a XIII. kerületben állandóan keresték a flódni fagyit, így készítettünk ilyen fagylaltot, ami később az összes üzletben elterjedt. A Kiss János altábornagy utcai bolt egy játszótérrel szemben van, így a klasszikus gyerekek által kedvelt ízek - például a csokis keksz, málna, eper, vanília, csoki, citrom - mindig kellenek oda. Van olyan fagyink is, amit egy baráti házaspár kérésére alkottunk. A “Clarissa i Attilio”-ban mogyorós csokit rétegezünk fehér rummal és tejjel átitatott piskótával. Úgy érezzük, ez egy óriási erő: így tényleg nyitva lehetünk minden évszakban. Az ilyen fajta párbeszédeknek köszönhetjük a bővüléseinket. Más beruházást, más körültekintést, újfajta személyzetet és szakembereket igényelnek, de mindig érdemes volt meglépni őket.

A szezonalitás problémája fontos kérdés a csapat szempontjából is.

A munkaerővel nálunk több ember foglalkozik, de anélkül, hogy Eszter rábólintana, nem veszünk fel senkit. Az embereinket próbáljuk több feladattal megbízni, lekötni. Figyelünk arra, hogy kiteljesedett pozícióban érezze magát nálunk, mindig találjon izgalmakat, ezért néhány évenként változzanak a szerepek, hogy mindenki tudjon fejlődni. A gyártási részen ez ugyanúgy fontos. Igyekszünk arra törekedni, hogy a kollegák megtalálják a boldogságukat, ami összetett feladat, hiszen ehhez jó csapat, közérzet és versenyképes fizetés is kell. Nyilván akik nagyon odateszik magukat, figyelnek és magas minőségben hozzák amit kell, azokkal szeretnénk minél több ideig együtt dolgozni. A hangulaton addig dolgozunk, ameddig kell. Ebben is más a Fragola. 

Fotó: Fragola

Egy ilyen méretű vállalkozásnál valóban sokféle készséget kell összeegyeztetnetek. Mennyire tudtok foglalkozni a hálózat egy-egy tagjával?

Minden üzletnek van egy egyedi karakterisztikája, közönsége, ritmusa, látogatottsága, vágya, nyitottsága, kultúrája, igénye. Abból az imidzsből szeretnénk kijönni, hogy a Fragola nem csak egy fagyizó, hanem egy jó hangulatú étterem, közösségi tér, fórum is. Egy "feelinget" szeretnénk közvetíteni, nem csupán az ízeken, hanem a légkörön keresztül is. Elérni, hogy mikor valaki nálunk tölt egy kis időt, különféle konkrétumok nélkül, boldogan távozzon.

Miben látjátok a következő mérföldköveteket? 

Nekünk nagyon fontos a természetesség: ez mindenben igaz, mi magunk sem vagyunk maníros emberek. Maradandó értéket szeretnénk teremteni a gasztronómiában és az általános fogyasztói kultúrában, megtanítani az embereket arra, hogy keressék a jó minőséget, a friss, és különleges alapanyagokat, amit a szervezetünk teljes értékűen tud használni. Ezzel kapcsolatban épp kialakulóban van egy dobozos termékcsaládunk, hamarosan a közönség találkozik a Fragola fagylaltokkal a polcokon is, mert szeretnénk, hogy ízeinket haza is lehessen vinni. A pontos részletek még tárgyalás alatt állnak. 

Fotó: Fragola

Apropó, különleges alapanyagok, igények. Egy gluténmentes egységet is üzemeltettek. 

Mivel egyre több az ételintoleranciával küzdő ember, a Csévi úton két üzlet van egymás mellett. A gluténmentes pizzákat és ételeket kínáló “Dolce Farina Niente” és a legendás Fragola terasz. Az előbbit nem csak gluténérzékenyeknek ajánljuk, hanem másfajta intoleranciákhoz, és diétázóknak is. A gluténmentes pizzát saját lisztkeverékből készítjük, és speciális eszközzel nyújtjuk, különben szakadna a tészta. Kikísérleteztük a legjobb technológiát. Kaphatóak száraztészták, borok, sütik, illetve rövidesen a gluténmentes Free pékséggel is indul egy együttműködésünk kenyérrel és pékáruval. Pár hét múlva nyílik a Pozsonyi út 52-ben a Fragola Mare! Itt lesz minden ami hal és persze a klasszikus olasz delikát termékek is.

Fotó: Fragola

Milyennek látjátok most a Fragola franchise jövőjét?

Szerethetőnek, emberközelinek, megújulónak. A tradíciók csak úgy maradhatnak életben, ha újítunk rajtuk. Szeretjük az innovációt: nem csak gasztronómiai értelemben. Új koncepcióink is vannak kulturális szereplők és élmények bevonásával. A társadalmi élet színterévé szeretnénk válni: olyan pontokká, ahol mindig lehet egymáshoz fordulni ötletekkel, tervekkel, legyen szó kultúráról vagy bármiről. Fontos nekünk a jótékonyság, a filantrópia, mindig gondolunk a kulturális mecenatúrára. Koncerteket szervezünk fiatal művészekkel, és támogatjuk a számunkra értéket teremtő alapítványokat. Az új éttermünkben, az Allegro di Fragolában Autistic Art képek vannak a falon. Hátha valaki egy finom vacsora közben meglátja őket, és egy új kapcsolat alakul ki ebből a pillanatból!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram