Hirdetés
Hirdetés

A fővárosban még zárva a Meatology, de Balatonföldváron sülnek a debrecenik, csülkök, burgerek

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2021. július 14.
A Pataky Péter, Pataky Tibor és Berza Balázs által megálmodott Meatology a kemény munkának, a gondosan választott, kiváló minőségű alapanyagokat előállító tenyésztőknek, termelőknek, a legújabb technológiáknak és az úttörő üzleti modellnek köszönhetően a vendéglátásban hamar népszerűvé vált. A Bazilika és Haris köz után az üzletek sora folytatódott, és 2020 elején beköltöztek modern termelő konyhájukba az Ipar útra, ahol a közétkeztetésben is kipróbálták magukat a Meatology Kantin éttermükkel. Most nyáron pedig már Balatonföldváron ismerheti meg a közönség az Olive Bistro Meatology szimbiózisát.
Hirdetés
Mi újság a Bazilikánál?

A tiszalöki a húsüzemből indult Meatology csapata első üzletét, a Meatology Bazilikát 2016 novemberében nyitotta meg. A kidolgozott rendszernek és a bevált technológiáknak köszönhetően 8-10 perc szervizidővel tudnak frissen készült ételeket felszolgálni. A pandémia következtében azonban egy ideje zárva tart az anyaegység a Bazilikánál, igaz a Meatology Kantin és az új balatonföldvári üzlet nem állt le.

„Annyira forgalmas volt az üzlet a Bazilikánál, hogy többször volt olyan nap, amikor tizenötször fordultak meg az asztalok. Sosem gondoltunk arra, hogy nem nyitjuk újra. Bár közben nyíltak új üzleteink, de ez volt az elsőszülött" — mesélte Pataky Tibor.

Fotó: Meatology Facebook

Kérdés, hogy mikor tudnak valóban újranyitni, mert bár volt rá több próbálkozás tavaly nyáron és idén tavasszal is, a járványügyi intézkedések eddig keresztbe húzták a terveiket. Most már sokkal óvatosabban nyúlnak a kérdéshez, hiszen egy vállalkozás újraindítása idő- és pénzigényes. Viszont ez az átmeneti időszak sem telik tétlenül a Meatology életében.

Irány a Balaton!

2020 márciusában már teljesen készen álltak volna a franchise terjeszkedésre is két új belépővel, de jöttek a lezárások és kijárási tilalom. Mivel nyáron sokan a Balatonhoz menekülnek a városi forróság elől,  ezért sokak mellett ők is úgy döntöttek, hogy a vízparton nyitják meg legújabb üzletüket. A balatonföldvári Olive Bistro Meatology egyfajta szimbiózis. 

Fotó: Olive Bistro Facebook

„Az Olive Bistro-t gyönyörű környezetben, Balatonföldvár egyik legjobb lokációján, a kikötő kapujában, egy magántulajdonú villában találjuk. Idén tavasszal bisztróként és kis és delikátesz üzletként szeretett volna megnyitni. Az üzemeltető családban nem voltak vendéglátós ismeretek, ezért a konyhát nem merték bevállalni, végül több jelentkező után ránk esett a választás. Itt nem üzemeltetünk, csak tanácsadóként vagyunk jelen, és beköltöztünk a franchise igényekhez kialakított konyhába. A pálya az övék, a konyha a miénk.”

Meatology Go a balatoni kínálatban

Úgy döntöttek ragaszkodnak a saját bevált koncepciójukhoz. Az alap étlapjuk a Meatology Go dobozaira épül:

„Ezek lettek volna a franchise alaptermékei is, azzal a különbséggel, hogy hozzá adjuk azokat az apró pluszokat amiért megéri betérni, és étteremben élvezni az ízeket. Ez nem azt jelenti, hogy az otthoni boxok ne működnének, csak a vendéglátásban kell hozzá még egy kisebb profi „csíntevés”. De a menün szerepel azért jó néhány olyan tétel is — mint például a fish and chips vagy a borkorcsolya kencékkel kemencében sült lepénnyel — amiket korábban nem kínáltunk Budapesten.”

Fotó: Meatology Facebook
Ez a Kantin

Eközben a fővárosban a Meatology Kantinban ebédidőben teltházzal dübörögnek. Számukra ez a vendéglátás egy ismeretlenebb formája, sok a finomhangolás, kell a folyamatos fejlődés. A legfontosabb természetesen ebben az esetben is az elégedett vendég. Bár a főszerep a húsoké a kínálatban akad jó pár vega, sőt vegán fogás is. 

„A beszállítókat személyesen ismerjük és figyeljük az állattartási körülményeket is. A két legrégebbi beszállítónk a Terra Pannónia és Kövér Zoli bácsi, akinél nagyon humánus körülmények között élnek az állatok" — tette hozzá Tibor.

Új élethelyzet, új fejlesztések

Csomagolóval, sokkoló-hűtő-fagyasztó kamrákkal bővítve, elnyerve a minősített élelmiszeripari üzemi fokozatot, így alkalmassá tették a helyiséget — az  éttermek mellett — a lakosságnak szánt termékük előállítására, tárolására. Szeretnék, hogy még több helyre bekerüljenek a tiszalöki húsmanufaktúra sous vide és konfitált húsai, a Terra Pannónia érlelt Angus vágásai, a Kövér Zoli bácsi saját fejlesztésű receptje alapján készített országos hírű debreceni, a solymári chili, a miskolci Zip’s sörök, a háznak dedikált borok, pálinkák és séfjeik munkája is mindenki számára elérhetővé váljon. Ezért már több delikáteszt megkerestek, hogy idővel ott lehessenek az „arra érdemes” boltok polcain.

Fotó: Meatology Facebook

Jelenleg a járvány által életre hívott boxok fejlesztésén dolgoznak, összesen 29 termékük van, 56 specifikációval. Szezon, alapanyag (pl. kerti grill) és igény alapján folyamatosan változik a választék. A munkaerőhiány és a technológiai előnyeik arra sarkalták őket, hogy a franchise mellett a teljes HORECA szektort megcélozzák.

„A HORECA termékek szintén előtérbe kerültek. Éppen egy beszállítói megállapodásban vagyunk egy szállodával, mivel a munkaerőhiány miatt nagy segítésg lenne nekik a szolgáltatásunk. Díszdoboz nélkül, tucatjával csomagolva, de akár egyben is elérhetővé váltak a termékeink" — osztotta meg velünk Pataky tibor, a Meatology-ból.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram