Hirdetés
Hirdetés

A fekete fokhagyma alkímiája

SZERZŐ: diningguide
2018. május 31.
Csupán táplálék-kiegészítőként gondoltak rá még nem is olyan régen, elsősorban a Távol-Keleten. Körülbelül egy évtizeddel ezelőtt robbant be a világ gasztronómiai köztudatába ételként is, és vált világszerte trendi fine dining alapanyaggá. Ferran Adrià az elsők között használta az ElBulli konyhájában, itthon többek között az Arany Kaviárban vagy a Kollázsban kóstolhattunk már fekete fokhagymás fogásokat.
Hirdetés

Szó sincs odakozmált fokhagymáról. Ébenfekete színét és szinte zselésen puha állagát annak köszönheti, hogy magas hőmérsékleten, magas páratartalom mellett több hónapot át erjesztik. A folyamatért a sült húsokban, a pörkölt kávéban és a pirított magvakban is végbemenő Maillard-reakció felel. A lassan zajló fermentációs folyamat hatására nem csak a színe és a textúrája változik meg, hanem a fokhagyma jellegzetes íze is megszelídül: lágyan édessé, szinte gyümölcsössé válik. Karakteressége, valamint természetes édessége és finom savassága miatt ízjegyeit sokan a (kiváló minőségű) balzsamecetéhez hasonlítják.

@mery_bernardi Instagram


Olvasta már korábbi cikkünket a Maillard-reakcióról? Fehérje- és cukormolekulák forró ölelése
Japánban, illetve a szomszédos Dél-Koreában kimagasló antioxidáns-tartalma miatt a fekete fokhagyma régóta ismert egészségmegőrző szer. Manapság még szélesebb körben használják: Japánban sört, illetve energiaitalokat is ízesítenek vele.

@a_garlic_krush Instagram


A hagyományos fokhagymához képest szelídebb, lágyabb íze, valamint

gyakorlatilag egy mozdulattal pürésíthető állaga

miatt széles körben felhasználhatjuk a konyhában. Érdemes tudni, hogy kevésbé erőteljes íze miatt több kell majd belőle, mint a sima fokhagymából. Szimplán pirítósra kenve is ehetjük, emellett az ízében visszaköszönő balzsamecethez hasonlóan különösen jól illik salátaöntetekhez. A mediterrán fokhagymás majonéz, az aioli fekete változatát is elkészíthetjük vele, fűszervajként pedig jó ízű és látványos kiegészítője lehet sülteknek és grillhúsoknak is.

Könnyen kenhető @britblackgarlic Twitter


Természetes édessége miatt desszertekbe is bekéredzkedhet: a klasszikus olasz eper balzsamecettel párost is kiegészíthetjük némi fekete fokhagymával, de mousse-ként elkészítve, illetve csokoládés süteményekhez is remekül illik. Heston Blumenthal híres ham&eggs ízesítésű fagylaltja után már meg sem lepődünk azon, hogy fekete fokhagymával karakteres, enyhén sós fagylaltot is készíthetünk.

@britblackgarlic Twitter


Luxustermékről van szó: itthoni ínyencboltban vásárolva 50 grammért kb. 2000 forintot kérnek el, ennek a kilónkénti ára 34 ezer forint.
Forrásaink voltak.
 
 
 
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram