Hirdetés
Hirdetés

A szicíliai padlizsános, ami dögösebb, mint a pásztorpite: timballo vagy timpano Stanley Tuccitól

SZERZŐ: DiningGuide
2021. október 20.
Mi is voltaképpen az a timpano avagy timballo?
Hirdetés

Stanley Tucci Jr. amerikai színész, író, és producer. Fiatal korától kezdve színészkedett és változatos mellékszerepeket játszott, ismertté azonban akkor vált, amikor Meryl Streeppel mellett szerepelt olyan filmekben, mint Az ördög Pradat visel (2006) és Julie & Julia (2009). 1996-ban azonban Tucci a Big Night című film jóvoltából, amelynek főszereplője, társszerzője és társrendezője volt, megismertette a világgal családja egyik nagy kulináris hagyományát. Az 1950 -es évek Amerikájában játszódó filmben Tucci egy olasz bevándorlót alakít, aki szakács testvérével együtt egy olasz éttermet vezet nem messze New Yorktól. Az étterem felvirágoztatása érdekében egy különleges vacsorát rendeznek, amelyre meghívják a híres énekest, Louis Primát is. Ennek az ámulatos lakomának a középpontjában pedig egy timpano szerepel. De mi is voltaképpen az a timpano?

A timpano vagy timballo, esetleg timbale lényegében egy óriási dobszerű pite, bár ez azért nem fedi a teljes valóságot. Ez egy olasz sült étel, amely tésztából és rizsből vagy burgonyából áll, emellett pedig tartalmaz egy vagy több egyéb összetevőt is, ami lehet sajt, hús, hal, zöldség vagy akár gyümölcs is. A timbano fajtái voltaképpen régiónként különböznek. Néha gombásmártást vagy egy gazdag sajtmártást használnak, de a legkonzisztensebben használt összetevő talán a Béchamel.

Hirdetés

Szicíliában általában a tészta és a padlizsán kettőse jelenik meg, de a különleges variációk közé tartozik például a timballo Alberoni, amely makarónit, garnélarás mártást, gombát, vajat és sajtot kombinál. A sütési idő függ a serpenyőtől, de az összetevőktől is, így nagyjából érdemes egy-két órát szánnunk rá. Aztán pihentetni kell egy jó ideig. Hagynunk kell kihűlni, mielőtt egy szeletet vágnánk a közepéből. Így, ha szerencsénk van nem fog se össze, se szétesni, a rétegek épek maradnak.

A filmben is látható, Tucci családi receptje alapján készült timpano provolone sajttal és szalámival gazdagon, főtt tojással, egy maroknyi pecorino romano reszelékkel és húsgombóccal teljes. A Big Night megjelenése óta eltelt negyed évszázad alatt az timpano kultikus étel lett: jelzője mindennek, ami a jólétet mutatja, na meg a kulináris élvezeteket. Tucci új könyvében, a Taste-ben kifejti, hogy a timpano számára egy igazi karácsonyi fogás, aminek receptjét még az apja hozta magával Calabriából, amikor Amerikába emigrált.

A négy Emmy-díjas Tucci a járvány idején a közösségimédia sztárjává is vált az olasz gasztrokultúra népszerűsítése révén. Tucci korábban sem titkolta rajongását a konyhaművészetért, aminek kiváló mementója a vele készült 2021-es gasztronómiai sorozat, a Stanley Tucci: Searchin for Italy című hatrészes CNN széria, amely Tuccit követi, ahogy végig kóstolja Olaszország különböző ismert térségeinek klasszikus ízeit.

A pandémia lezárásának első hónapjaiban az amerikai születésű, de olasz gyökerekkel rendelkező színész megmutatta Instagram-követőinek, hogyan kell igazi Negronit készíteni. Majd annyira ráérzett a social media világára, hogy sorra mutatott be újabb és újabb klasszikus koktélokat, sőt néhány videóban még főzött is.

A mixerkedés, aminek az Instagram hírnevét köszönheti, annyira népszerűvé tette, hogy júniusban partnerségre lépett vele a Tanqueray gin, így grapefruit martinijét már a márka promóciójában készítette. Tucci, mint kiderült nem is teljesen kezdő a bartender szakmában, hiszen 19 éves korában csaposként dolgozott, ahol szerzett némi tapasztalatot.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram