Hirdetés
Hirdetés

A dinnyék Kobe-marhája: A japán Yubari King kultusza

SZERZŐ: DiningGuide
2020. augusztus 17.
Egy dinnye mind fölött: dédelgetett, becézgetett sárgadinnye, aranyárban, a Yubari King.
Hirdetés

Műalkotásként kezelik, 100 napig dédelgetik sárgadinnyéiket a yubari gazdák, hogy aztán a legmagasabb piaci áron értékesítsék őket. Tavaly a szokásos év eleji aukción rekordot jelentő 5 millió japán jenért, közel 14 millió forintért kelt el egy pár Yubari King. De honnan ez a gyümölcskultusz, és hogyan lehet ilyen drága egy dinnye?

A gyümölcsök pezsgőjeként is definiált Yubari King kétféle Kantalup dinnye keresztezéséből született hibrid, a piacon húszféle picit eltérő változata létezik. Küllemre mind tökéletesen kerek, héjuk hálós mintája az ókori japán porcelán vázákat idézi, lédús húsuk puha narancssárga, ízük mézédes, fűszeres, kevés ananászos utóízzel. 

Yubari dinnye

A Japán nemzeti kincsévé nemesült gyümölcsökért Hokkaido szigetéig kell utaznunk, gondolatban meg sem állunk egy Yubari nevű kisvárosig. Az 1940-es években még szénbányászatból éltek itt az emberek, de amikor a 80-as években bezárták a bányákat, a városka kezdett elnéptelenedni és a turizmus fellendítéséről, film fesztiválvárossá válásról szőtt álmaik is lassan a semmibe vesztek. A teljes gazdasági ellehetetlenüléstől való félelmükben jött az ötlet, hogy ebből a kutyaszorítóból egy módon szabadulhatnak ki: dinnyetermesztéssel. Ma már több mint száz család megélhetését biztosítják az itt termesztett különleges sárgadinnyék.

És hogy miért ilyen drágák a dinnyék? A szigetországban köztudottan magas a gyümölcsök ára, a luxuscikknek számító Yubari dinnyéket különlegesen nagy odafigyeléssel, energia- és pénzbefektetéssel termesztik. Emellett a magas ár magyarázata a japán kultúrtörténetben és a szokásrendszerben keresendő. Itt az ünnepekhez kötődő ajándékozásnak a messzi múltban gyökerező rítusa van: az ajándéknak királyinak kell lennie, szimbolizálva a az ajándékozó, vagy adományozó jólétét, ami fontos a japánoknak, a Yubari King dinnyék pedig ízvilágukban és esztétikai minőségükben is hozzák a tökéleteset.

Yubari dinnye ajándékba

Nagy részüket, mintegy 80 százalékukat éppen ajándék gyanánt vásárolják és fadobozkákban adják át, vagy küldik el a megajándékozottnak, párosával csomagolva, a T-alakban vágott szárukkal együtt és szalaggal átkötve, vagy igényesen felmatricázva. Egy hivatalos tanúsítványt is mellékelnek hozzájuk arról, pontosan hol, melyik kertészetben termett a dinnye és mikor a legkedvezőbb a fogyasztása. 

A különleges ínyencségeket a hűvösebb éghajlat miatt üvegházakban, magasított ágyásokban termesztik, az érési folyamathoz alkalmazkodva folyamatosan szabályozva a levegő és a talaj páratartalmát. A magokat speciális, magas vulkáni hamu tartalmú termőföldbe ültetik, de a gyümölcsök nem érintkezhetnek a talajjal, felkötözik őket. Virágzás után csak a legszebb kis terméseket hagyják megérni, minden tőn kizárólag egyet. 

Kultuszt teremteni a dinnyék köré

A hosszú érési folyamat 100 napja alatt ezek extra figyelmet, törődést kapnak: az optimális öntözés alatt azt értik, hogy minden tövet külön locsolnak és a gyümölcsöket fehér papírtölcsérrel védik, később pedig egyenként becsomagolják őket. A farmerek több pár fehér pamutkesztyűt is elhasználnak a dinnyék masszírozására, amitől elnyerik csodás gömbölyded formájukat és selymes tapintásukat. A kézi szüreten aztán ollóval vágják le a terméseket a tövekről.

A kifinomult technológiának köszönhetően egész évben tudnak szüretelni, a minimum 600 grammos, maximum másfél kilós gyümölcsök íze, állaga és külalakja télen-nyáron kiváló minőségű. Édességfokukat négy szinten osztályozzák, kiszűrve a kevésbé és a túl édes példányokat. 

Az évi első gyümölcsaukciókon rendre rekordokat döntögetnek az eladási árak, általában a vendéglátósok vásárolják fel extrém magas áron a dinnyéket, de a kereskedőknél 30-40 ezer forintnak megfelelő japán jenért is találunk belőlük, a piacokon pedig szeletekben is árulják őket, így jóval olcsóbban kóstolhatva az élményt. 

Yubari gazdasága az egzotikus kultuszgyümölcsöknek köszönhetően évtizedek óta stabil, Hokkaidón a mezőgazdaságból származó nyereség mintegy 97 százaléka származik a dinnyetermesztésből. A dinnyéket nem csak nyersen fogyasztják, fagylaltot és karamelles cukorkát is készítenek belőlük, sőt még sushihoz is felhasználják.

Forrásaink: 1, 2, 3

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram