Műalkotásként kezelik, 100 napig dédelgetik sárgadinnyéiket a yubari gazdák, hogy aztán a legmagasabb piaci áron értékesítsék őket. Tavaly a szokásos év eleji aukción rekordot jelentő 5 millió japán jenért, közel 14 millió forintért kelt el egy pár Yubari King. De honnan ez a gyümölcskultusz, és hogyan lehet ilyen drága egy dinnye?
A gyümölcsök pezsgőjeként is definiált Yubari King kétféle Kantalup dinnye keresztezéséből született hibrid, a piacon húszféle picit eltérő változata létezik. Küllemre mind tökéletesen kerek, héjuk hálós mintája az ókori japán porcelán vázákat idézi, lédús húsuk puha narancssárga, ízük mézédes, fűszeres, kevés ananászos utóízzel.
A Japán nemzeti kincsévé nemesült gyümölcsökért Hokkaido szigetéig kell utaznunk, gondolatban meg sem állunk egy Yubari nevű kisvárosig. Az 1940-es években még szénbányászatból éltek itt az emberek, de amikor a 80-as években bezárták a bányákat, a városka kezdett elnéptelenedni és a turizmus fellendítéséről, film fesztiválvárossá válásról szőtt álmaik is lassan a semmibe vesztek. A teljes gazdasági ellehetetlenüléstől való félelmükben jött az ötlet, hogy ebből a kutyaszorítóból egy módon szabadulhatnak ki: dinnyetermesztéssel. Ma már több mint száz család megélhetését biztosítják az itt termesztett különleges sárgadinnyék.
És hogy miért ilyen drágák a dinnyék? A szigetországban köztudottan magas a gyümölcsök ára, a luxuscikknek számító Yubari dinnyéket különlegesen nagy odafigyeléssel, energia- és pénzbefektetéssel termesztik. Emellett a magas ár magyarázata a japán kultúrtörténetben és a szokásrendszerben keresendő. Itt az ünnepekhez kötődő ajándékozásnak a messzi múltban gyökerező rítusa van: az ajándéknak királyinak kell lennie, szimbolizálva a az ajándékozó, vagy adományozó jólétét, ami fontos a japánoknak, a Yubari King dinnyék pedig ízvilágukban és esztétikai minőségükben is hozzák a tökéleteset.
Nagy részüket, mintegy 80 százalékukat éppen ajándék gyanánt vásárolják és fadobozkákban adják át, vagy küldik el a megajándékozottnak, párosával csomagolva, a T-alakban vágott szárukkal együtt és szalaggal átkötve, vagy igényesen felmatricázva. Egy hivatalos tanúsítványt is mellékelnek hozzájuk arról, pontosan hol, melyik kertészetben termett a dinnye és mikor a legkedvezőbb a fogyasztása.
A különleges ínyencségeket a hűvösebb éghajlat miatt üvegházakban, magasított ágyásokban termesztik, az érési folyamathoz alkalmazkodva folyamatosan szabályozva a levegő és a talaj páratartalmát. A magokat speciális, magas vulkáni hamu tartalmú termőföldbe ültetik, de a gyümölcsök nem érintkezhetnek a talajjal, felkötözik őket. Virágzás után csak a legszebb kis terméseket hagyják megérni, minden tőn kizárólag egyet.
Kultuszt teremteni a dinnyék köré
A hosszú érési folyamat 100 napja alatt ezek extra figyelmet, törődést kapnak: az optimális öntözés alatt azt értik, hogy minden tövet külön locsolnak és a gyümölcsöket fehér papírtölcsérrel védik, később pedig egyenként becsomagolják őket. A farmerek több pár fehér pamutkesztyűt is elhasználnak a dinnyék masszírozására, amitől elnyerik csodás gömbölyded formájukat és selymes tapintásukat. A kézi szüreten aztán ollóval vágják le a terméseket a tövekről.
A kifinomult technológiának köszönhetően egész évben tudnak szüretelni, a minimum 600 grammos, maximum másfél kilós gyümölcsök íze, állaga és külalakja télen-nyáron kiváló minőségű. Édességfokukat négy szinten osztályozzák, kiszűrve a kevésbé és a túl édes példányokat.
Az évi első gyümölcsaukciókon rendre rekordokat döntögetnek az eladási árak, általában a vendéglátósok vásárolják fel extrém magas áron a dinnyéket, de a kereskedőknél 30-40 ezer forintnak megfelelő japán jenért is találunk belőlük, a piacokon pedig szeletekben is árulják őket, így jóval olcsóbban kóstolhatva az élményt.
Yubari gazdasága az egzotikus kultuszgyümölcsöknek köszönhetően évtizedek óta stabil, Hokkaidón a mezőgazdaságból származó nyereség mintegy 97 százaléka származik a dinnyetermesztésből. A dinnyéket nem csak nyersen fogyasztják, fagylaltot és karamelles cukorkát is készítenek belőlük, sőt még sushihoz is felhasználják.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.