„Ami a személyes preferenciáimat illeti, több olyan magyar étterem is van, amelyek szerintem már régóta megérdemelnék a csillagot. Nem szeretek találgatni, de bízom benne, hogy a kör bővülni fog – mind az ajánlott, mind a csillagos éttermek tekintetében. Azt szoktam mondani, hogy legalább öt, de inkább tíz olyan magyarországi éttermet fel tudnék sorolni, amelyek, ha Olaszországban, Franciaországban vagy Spanyolországban lennének, valószínűleg már Michelin-csillagot kaptak volna.” – mondta kérdésünkre Gerendai Károly.
Egy Michelin-csillag
Az egy Michelin-csillagot azok az éttermek érdemlik ki, akik kiváló minőségű alapanyagokból készítenek magas minőségű ételeket és konzisztensen tudják tartani ezt a szintet. A Kalauz szerint érdemesek egy megállóra, mert kivételes érkezési élményt kínálnak.
Magyarországon jelenleg hét étterem birtokolja ezt az elismerést:
Costes Restaurant, Babel Budapest, Borkonyha Étterem, Essência Restaurant - Tiago & Éva, 42 Restaurant & Bar, Rumour by Rácz Jenő és a SALT Budapest.
„A magyar gasztronómia rengeteget fejlődött az elmúlt években (...) Az biztos, hogy már megvan az a kör Magyarországon, amely bőven megérdemelné a Michelin-csillagot. Különösen örülnék, ha az egyik legfontosabb mentorom, Bicsár Attila munkája kapna nemzetközi elismerést, amit a Sauska 48 konyhájával tesz, lenyűgöző. Nagyon drukkolok neki és sok másik pályatársamnak is.” – mondta Sárközi Ákos.
Az elmúlt hetek esélylatolgatásai, saját tapasztalatok, a szerkesztőségi munka, és a Dining Guide Top100 Étteremkalauz értékelése mentén a Dining Guide a következő éttermeket tartja a legesélyesebbnek egy Michelin-csillag elnyerésére:
A Pajta, a Sauska 48, az Arany Kaviár, az Alkimista Kulináris Műhely és új belépőként akár a Fiktív Restaurant.
Vannak azonban olyan éttermek is, amelyek más országokban - akár Ázsiában, vagy Európában máshol, pl. Olaszországban, vagy Franciaországban - már esélyesek lehetnének az elismerésre:
Ilyenek az Alelí, Bistro Sparhelt, IKON Debrecen, morzsa, Spago Budapest by Wolfgang Puck, és a Virtu.
„Nem rejtem véka alá a véleményemet, azt érzem, hogy én, amíg ebben a szektorban dolgozom, addig mindig is vágyni fogok a csillagra. Nem feltétlenül azért, mert ez státusszimbólum lenne, vagy azért, mert ne hinnék abban, hogy Michelinen kívüli vendéglátásban ne lehetne nagyszerű konyhát vinni. Én hiszek a Michelin-csillag eszméjében, abban, hogy ez visszaigazol, és segít abban, hogy a lehető legmagasabb minőségben dolgozhassak egy olyan konyhában, aminek a stílusában hiszek.” – mondta Mészáros Ádám, a balatonfüredi Bistro Sparhelt séfje.
Két Michelin-csillag
Két Michelin-csillag jár azoknak a helyeknek, melyek a kalauz szerint megérdemelnek egy külön kitérőt is. Magyarországon két étterem, a budapesti Stand és a tatai Platán Gourmet birtokolja ezt a címet.
2024-ben a 42 Restaurant-ot tartjuk két Michelin-csillagra esélyesnek.
Michelin-ajánlott éttermek
A csillagok mellett a kalauz felsorakoztatja azokat az éttermeket is, melyeket figyelemre méltónak tart. Ma Magyarországon a következő éttermek rendelkeznek ajánlással:
Fricska 2.0, Lokal 47, Spago, Felix, Végállomás Bistro, Nobu, Vígmolnár, Rutin, Sauska 48, White Salon, Natura Hill, Bobajka, Platán Bisztró, Clarisse, Csopaki Resti, Horgonyzó, UMO, Tati, Zelna, Moszkvatér, füge, Góré, Piac 42, Avalon, 67 Sigma, Hoppá!, Rókusfalvy Birtok, Konyhám, Kővirág, Flava, Villa Kabala, Lamareda, IKON Debrecen, Costes Downtown, Stand25, Pajta, Textúra, Arany Kaviár, MÁK, St. Andrea, Neked Főztem, ONYX Műhely, Öreg Prés, Zincenco Kitchen, Graefl Major, Zip's, Noon, Alkimista Kulináris Műhely, Kreinbacher Birtok, Botanica, Hosszú Tányér, Tihanyi Vinarius, Rézmozsár.
2024-ben a Dining Guide a következő éttermeket tartja a legesélyesebbnek az ajánlásra:
Alelí, Bilanx, Esca, Goli fire hearted kitchen, Hilda, Iszkor, Kollázs Brasserie & Bar, Nightingale by Beefbar, N28 Wine and Kitchen, Petrányi Borterasz, Rosenstein Vendéglő, Szaletly, Teyföl Restaurant, Virtu, Zazie Bistro.
Bib Gourmand éttermek
A Bib Gourmand minősítés azokat az ár-érték arányban kiemelkedő minőségű ételeket kínáló helyeket jelöli, ahol egy meghatározott összegből (ez Európában általában harmincöt euró körül mozog) elkölthető egy kivételes minőségű, háromfogásos, előételt vagy levest, főételt és desszertet tartalmazó menü.
Jelenleg Magyarországon hat étterem rendelkezik ezzel a minősítéssel: Anyukám Mondta, Kistücsök, morzsa, Bistro Sparhelt, Casa Christa, Macok.
2024-ben a Dining Guide a következő éttermeket tartja a legesélyesebbnek az Bib Gourmand minősítés elnyerésére:
Iszkor, N28 Wine and Kitchen, Platán Bisztró, Zazie Bistro, ZEN Eatery.
Zöld Michelin-csillag
A Zöld csillag 2020-ban debütált, és azok éttermek nyerhetik el, akik valamilyen más minősítésben már bekerültek a Kalauzba, és a kiemelkedő minőségű gasztronómiai koncepció mellett sokat tesznek a zöld, fenntartható, etikus vendéglátásért.
Magyarországon jelenleg négy étterem rendelkezik Zöld Michelin-csillaggal:
Graefl Major, ONYX Műhely, SALT Budapest, Villa Kabala
„Mindenkinek borzasztóan drukkolok, hiszen ha idén több elismerést osztanak ki, az valahol azt is fogja jelenteni, hogy kollektíve előrébb tartunk. Pártatlan vagyok ebben a kérdésben, de az utóbbi időben amennyi rálátásom van, a Natura Hill nagyon megy előre, izgalmas lenne, ha kapnának valamit.” – mondta Tóth Szilárd, a Salt Budapest séf-tulajdonosa.
2024-ben a Dining Guide a következő éttermeket tartja esélyesnek:
Natura Hill, Iszkor.
Az eredményekkel a díjátadót követően jelentkezünk, minden résztvevőnek sok sikert kívánunk!
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.
