Hirdetés
Hirdetés

A dél-afrikai borászok minden reménysége a külföldi fogyasztókban van

SZERZŐ: DiningGuide
2020. augusztus 4.
Dél-Afrika szőlészetei és borászatai a koronavírus okozta krízishelyzet nagy vesztesei, az egyetlen dolog az elemzők szerint, ami megmentheti az ágazatot, ha a külföldi fogyasztók helyi borok vásárlásával támogatják őket.
Hirdetés

Egymillió dolgozó aggodalmát fejezte ki a legendás dél-afrikai borász, Johann Krige, akinek már a nagyapja is szőlőtermeléssel és borászattal foglalkozott. Aarról beszélt, hogy a koronavírus helyzet miatti alkoholos italokra, köztük a borokra is vonatkozó szabályozás ellehetetleníti az ágazatban dolgozók egy jelentős részét, és jövőre több kisebb, de nevesebb pincészet is tönkre mehet, ha az exportra kerülő borok eladási adatai világszerte nem hoznak értékelhető számokat. 

„Három éve a szárazság sújtott minket, most pedig ez a vírus, a borágazat szakértőinek a véleménye szerint akár tizennyolcezer ember munkáját is veszélyeztetheti a kialakult áldatlan helyzet. Nyolcvan borászat és háromszázötven borszőlő termelő család mehet jövőre tönkre, ha nem tudják értékesíteni a termékeiket” - állítja a Kanonkop borászat tulajdonosa.

Hirdetés

Az angol Telegraph azt írja, hogy a vírus terjedése márciusban éppen akkor érte el az országot, amikor javában tartott a szüret. Szerencsére a termelőknek és a borászatoknak még volt ideje és lehetősége arra, hogy az idei termést bepalackozzák, de aztán a kormány a koronavírus terjedésének megállítása, illetve mérséklése érdekében az egész országban betiltotta az alkoholos italok mindennemű kereskedelmi forgalmazását. 

Cape Townhoz (Fokvároshoz) közeli szőlészet

A kereskedelmi tilalom múlt héten másodjára is hatályba lépett, amikor a járványhelyzetre való tekintettel a hazai borkereskedelemet újra befagyasztották, így a borágazat képviselői egyedül az exportra kerülő kereskedelmi bevételekre számíthatnak, és abban reménykednek, hogy a fogyasztók országuk termékeit preferálják majd az üzletekben történő vásárláskor és a vendéglátóhelyeken való fogyasztás alkalmával is.

Míg más államokban, így hazánkban is engedélyezve volt az alkoholos italok árusítása a veszélyhelyzet alatt, addig Dél-Afrika kormánya ezen termékek exportját és importját is betiltotta. Noha a tilalmat május elsején az exportra kerülő termékek esetében feloldották, a szállítás a viharok és a vírushelyzet hozta egészségügyi szabályozás, valamint más logisztikai problémák miatt (a friss áruk kivitele elsőbbséget élvezett) akadozott és sok esetben a borok nem, vagy csak késve kerültek a piacra.

„A szőlészetek és a bortermelők egy része már a helyi mezőgazdasági kamarához folyamodott segélyért. Csak az mentheti meg az ágazatot a teljes összeomlástól, ha a termelők és forgalmazók mihamarabb bevételhez jutnak. Abban reménykedünk, hogy a külföldi fogyasztók meghallják a segélykiáltásunkat, és a vásárlásukkal támogatnak minket” – tette hozzá a borász.

Forrás.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram