Hirdetés
Hirdetés

A debreceni IKON újítása: alapanyagok saját kertből

SZERZŐ: DiningGuide
2020. január 24.
Egy vidéki étteremnek könnyű is, meg nem is: közelebb vannak a természethez, mint egy nagyváros – és mégis... A sokat hangoztatott háztáji alapanyagok gyakran sajnos valóban csak hívószavaknak (és nem többnek) tűnnek. Amikor viszont olyan üdítő jelenségekkel találkozunk, mint a debreceni IKON étterem törekvése, arról szívesen hírt adunk.
Hirdetés

Ha az IKON-ban azt állítja az étlap, hogy az ázsiai jellegű lazachoz friss, bio retekcsíra jár; a ramenhez pedig helyben termett pokchoy-hajtások, azt tulajdonképpen néhány tíz méter sétára bizonyítani is tudja az étterem. Nem egy messzi tanyán, hanem az étterem hátsó udvarán hozták létre az egy-két éve tervezett, saját kertet. Nincsen szó titkos dimenziókapuról, ami az étterem végében egy zöldellő, saját univerzumba repít: a megoldás egy hidroponika alapú, saját kiskert, amelyben ehető virágok sora, mizuna, vízitorma, csírák teremnek – avagy a fine fining világában is kedvelt alapanyagok.

Frissen, helyben, bio, Debrecenben

Ha tehát az IKON nevezetes brassóiját kérjük ki, amelyet ők zöldborsóval készítenek, a tányéron szerepet kapó és a zöldborsó ízére rájátszó zöldborsócsíra helyi termesztésű. És éppen ez a becsülendő az IKON-ban: nem állítják, hogy a hústól a villáig minden helyi és szezonális darab, de felvállalják azt a törekvést, miszerint minél közelibb helyen terem egy alapanyag, lehetőleg nem vegyszeres, nagyüzemi módon, annál jobb lesz a végeredmény.

Hidroponika, Debrecen

Körömvirág, bársonyrózsa, violák teremnek összesen 360 ültetőhelyen, négy toronyban. Egyenként 4 centiméteres kosarakban teremnek az ehető finomságok, tőzeggyapotba ültetve a növényeket. Ökológiai termesztés zajlik, vegyszerek nélkül, ennek köszönhetően közvetlenül, további ellenőrzések nélkül mehetnek az IKON konyhájára.

A kert egy hazai start-up cég sikeres projektjével összefogásban, a Green Drops Farmmal valósult meg, akik ezt a világszerte terjedő termesztési módszert képviselik: termőföldek nélküli növénytermesztés, amelyet már az ókori aztékok Mexikóban és Babilóniában is alkalmaztak vízkeringetési rendszerrel, függőleges kertekben. A kőzetgyapotos termesztésnek tápanyagokban gazdag termények köszönhetők, teljesen átlátható biotermesztéssel.

Kóstolni az IKON-ban lehet!

Nemrég a megújult IKON séfjével, Thür Ádámmal beszélgettünk. Olvasta már?

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram