Muffin vagy cupcake? Nem mindegy, mert nem ugyanaz. Ellenállni egyiknek sem lehet, főleg, mikor az egykaptafa hotelreggelit kihagyva, éhesen bolyongunk az ébredező West Village-ben. A Magnoliában értetlenül néznek, mikor egyikünk muffint kér – és rámutat a csokis-mogyoróvajas cupcake-re. Na jó, akkor tisztázzuk, mi a külöbség, mert itt csak annyi látható, hogy mindkettőt helyes kis papírkosárban sütik, és az egyik krémes, míg a másik nem.
A cupcake látszólag egy olyan muffin, ami kapott egy krémkalapot. Ez úgy hangzik, mintha azt mondanánk: a zebra egy olyan ló, ami úgy született, hogy unatkoztak az utcacsíkfestők.
Nem, a cupcake nem a muffin továbbgondolt változata, ez egy teljesen új irány az extra kalóriabevitel veszélyes, de csábító útján. Az első szembetűnő különbség a látványon kívül a receptben található.
- A muffin gyakran olajjal, míg a cupcake vajjal készül – jó sokkal.
- Míg az előzőhöz egyszerre keverjük össze a hozzávalókat, addig az utóbbihoz szakaszosan adjuk, és alaposabban dolgozzuk el, hogy egynemű legyen.
- A nyers tészta pedig a muffin esetében sűrűbb.
Ha reggeliről van szó, akkor a muffin a nyerő.
Nem csak édes lehet: készül sonkás és zöldséges változatban is, a legnépszerűbb csokipasztillás vagy a gyümölcsös mellett. Általában véve kevésbé édes, így jól megy a reggeli kávénkhoz. A muffin nagyobb méretű, fogyaszthatjuk hidegen és melegen is.
A cupcake látszatra csinosabb: mindig krémmel a tetején csücsül a hűtőpultban. Ha azt gondoljuk, hogy a krém hiányában máris muffin lesz a cupcake-ből, tévedtünk.
A muffin mindennapos reggeli péksütemény, a cupcake sütemény, desszert.
Visszafogott fogyasztásuk ajánlott, különben belőlünk is muffin lesz. Így nevezik a helyiek a túl szűk farmerből kibugyanó h̶á̶j̶a̶k̶a̶t̶ bájak látványát. Megelőző és figyelmeztető jelleggel esetleg megsüthetjük a magunk muffinját farmernadrág formájú, szilikon muffinformában is.