Hirdetés
Hirdetés

A csopaki bor mellett egy kiváló hazai gyümölcs is megkapta az uniós oltalom alatt álló eredetmegjelölést

SZERZŐ: DiningGuide
2020. július 22.
Egy balatoni borvidékünk és egy unikális gyümölcsünk is helyet kapott e hónapban az úgynevezett OEM, vagyis az Európai Unióban elfogadott, oltalom alatt álló eredetmegjelölésű termékek között.
Hirdetés

A napokban üdvözölte a hazai sajtó a Balatonfüred-Csopaki borvidéken előállított borok elfogadását az Európai Unió oltalom alatt álló eredetmegjelölésű termékei között. Köznapi megfogalmazásban: a meghatározott területen kívül termesztett, feldolgozott és elkészített termékek nem nevezhetők csopakinak, és a készítés hagyományos eljárásai is oltalom alá esnek.

Két további minősítést is elnyerhetnek az italok és élelmiszerek az oltalom alatt álló eredetmegjelölésűeken (OEM, angolul PDO) kívül, ezek a ritkábban adományozott, szigorúbb kategóriák: az oltalom alatt álló földrajzi jelzésűek (OFJ) és a hagyományos különleges termékek (HKT jelzéssel).

Idén júliusban tehát két OEM-jelzést nyertünk el: a Balatonfüred-Csopaki borvidék oltalma a Balaton északi partjának keleti medencéjében a Csopaktól Alsóörsig terjedő partszakasz első hegyvonulatán termelt borokra vonatkozik.

És még egy büszkeség Borsodból:

Az ország északkeleti részén, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szomolya is felkerült az eAmbrosia nevű adatbázis "térképére", természetesen híresen ízletes gyümölcsével, a szomolyai rövidszárú fekete cseresznyével. Az uniónak benyújtott kérvényben a következő településeket határoztuk meg termesztési területekként: Szomolya, Ostoros, Novaj, Noszvaj, Bogács, Tard és Tibolddaróc közigazgatási határán belül történhet a gyümölcsfák nevelése.

A csopaki borok 2017 novembere, a fekete cseresznye 2017 decembere óta várta az uniós oltalom elfogadását.

A teljes lista itt megtekinthető, rá lehet szűrni a különböző országok védett termékeire.

Szomolyai rövidszárú fekete cseresznye

Forrás: MTI és Kormany.hu 12

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram