Hirdetés
Hirdetés

A császár kedvenc helyei – Karl Lagerfeld emlékére

SZERZŐ: Méhész Zsuzsa
2019. február 21.
Stílus, allűrök, különcködés. Összetéveszthetetlen karakter. Ikonként milyen legyen az ember, ha nem azonnal felismerhető? Nehéz lesz a divatvilágot elképzelni Karl Lagerfeld nélkül.
Hirdetés

A 85 éves korában elhunyt mester több mint három évtizedig vezette az ikonikus Chanel-házat, nem csak a divat, hanem a popkultúra ikonikus alakjaként is. A hozzá hasonló emberek még életükben mozdulatlanná és tökéletessé dermednek, akikről nehéz elképzelni, hogy hibáznak, hogy reggel kilöttyintik a kávét a szőnyegre, és mondanak egy cifrát.

Mintha Karl császár számára az olyan alapvető funkciók, mint az evés, póriasnak számítottak volna. Annak ellenére, hogy semmiféle értelemben nem volt falstaffi figura, tévedhetetlen stílusához kizárólag makulátlan helyek passzoltak. Városok, szállodák, éttermek, ahol innentől már csak az emlékét idézhetjük meg, és nem fog felbukkanni hűvös méltóságot sugárzó alakja.

Lagerfeld a divatházak kreatív vezetése mellett saját márkás hotelláncot is létrehozott, és részt vett több étterem, luxusszálloda és privát klub arculatának megalkotásában is. Ő maga fegyelmezetten és tudatosan étkezett, reggelente fehérjeturmixszal tartotta formában magát. Kávét és alkoholt egyáltalán nem fogyasztott. A divattervezők azon csoportjába tartozott, akik – mint Giorgio Armani, a Bulgari vagy a Versace márkák – sikeres kirándulást tett a vendéglátás területére is. Különleges egyéniségét pótolni nem lehet.

Karl Lagerfeld kedvenc helyei következnek a World of Karl weboldal alapján.

Kikötői kedvenc Saint Tropez-ban: Le Senequier

Ez itt Saint Tropez szíve, ahol bár szívesen töltötte idejét Karl Lagerfeld, egy teánál vagy egy pohár friss gyümölcslénél többet általában nem rendelt.

www.sainttropez.com

A yachtkikötő bájos belső öblére néző kávéház reggel nyolctól éjjel kettőig nyitva tartó teraszán lehetőség nyílik megfigyelni az itt élőket és az erre járókat. Akik vagy nagyon könnyeden franciák, vagy épp feltűnően igyekeznek, mert nagyon szeretnének azok lenni. Az egykori miniszterelnök, Jacques Chirac is itt töltötte legszívesebben az idejét. A remek kávén és utcai életképeken kívül egyszerűbb reggelit és pazar villásreggelit, ebédet és akár a késő estébe nyúló vacsorát is el lehet itt költeni. 1887 óta létezik, de mostani vezetője, Thierry Bourdoncle a régi világ eleganciáját és eredetiségét hozta vissza a tengerparti sétányra.

Nem éppen trattoria hangulatban: La Gioia & VIP Room

„Szeretem ezt az éttermet, az olasz konyháját és a teraszt. Nem csak a finom ételeket, hanem a hangulatát. Jean Roch barátságos és kedves személyisége is hozzátesz ehhez az élményhez” – mondta a kávéháztól csak pár lépésre lévő étteremről egykor a mester.

www.gioiarestaurant.com

Tengerpart és crudité: Club55

Még mindig Saint Tropez-ben járunk. A legszínesebb, leginkább kozmopolita beach club halételei és friss, szezonális zöldségből, magvakból, mártogatókból álló úgynevezett crudité táljai messze földön híresek. Ez a kínálat közel állt a madárétkű mester ízléséhez.

Karl Párizsa: Café de Flore

Kívül csupaüveg, magas ablakok követik a tipikus, párizsi sarokház ívét, és választják el a teraszt a klasszikus kinézetű belső tértől. Pasztellszínek és pirossal kárpitozott padok, reggelente korszerűtlenül a napilapokat olvasgató figurák. Ez is Karl Lagerfeld világa volt.

Cafe de Flore / Wikipedia.com

Forrásunk volt.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram