Hirdetés
Hirdetés

A coach legfőbb erénye a türelem - interjú Vomberg Frigyessel

SZERZŐ: N.Zs.
2016. március 11.
Vomberg Frigyesnek már van tapasztalata a Bocuse d’Or felkészülésekben: két éve Várvizi Pétertől vette át a coach pozíciót Molnár Gábor versenyzése alatt, idén pedig Széll Tamás csapatát erősíti. A májusi európai döntőre már nagyban készülnek, a csapat az egyik nap a mise en place-t készíti elő, a másik nap időre gyakorol egy, a lyoni box tökéletes másában. Vomberget egy zárt körű sajtóeseményen csíptük el egy rövid beszélgetésre: most is ugyanolyan precizitással, nyugodtsággal és humorral áll a szakácsversenyek legnagyobbjához.
Hirdetés

Milyen újra coach szerepben lenni?

Nem lehet megszokni. Ki lehet húzni a bakancslistámról, hogy idén ide jön Magyarországra a Bocuse d’Or és ott lehetek. Ez egy nagyon nagy dolog, olyan, mint amikor először idejött a Forma-1. Csak itt nem biztos, hogy megéljük, hogy még egyszer itt lesz. A részesének lenni, ott lenni nagyon nagy dolog.

De neked azért már van egy Bocuse d’Or múltad…

Múltam? Egy év, de olyan még nem volt, hogy nálunk rendezték volna. Tamás is végigcsinálta egyszer, én is, úgyhogy a premier már megvolt.

Hogyan készültél erre a feladatra?

Annyi kellett, hogy Tamás megkérdezze, hogy akarok-e a coach-a lenni, én meg azt mondjam rá, igen. Nem számítottam rá, de persze megfordult a fejemben. Azért van a hegy, hogy megmásszuk, úgyhogy várni kell, hogy jöjjön az a hegy.
Ehhez a szerephez nagyon nagy türelem kell. Itt nem te vagy te, hanem van egy csapat, amiben csapattagként kell működni. Nekünk az a dolgunk, hogy amikor Tamással (vagy előtte Molnár Gáborral) megbeszélünk valamit mint csapat, akkor azt nekem kell betartatnom. Ha már rábólintottunk, onnantól kezdve nincs kitérő. Előtte lehet hozzátenni vagy elvenni, de utána csak az van, ami a papíron van. A coach nem főnök, ő csak a végrehajtója annak, amit előzetesen jóváhagyott egy csapat.

Molnár Gábor felkészülése alatt még rikító citromsárga matricákat használt, idén úgy látszik a narancs lesz a menő. Timer nélkül sehova.

Molnár Gábor felkészülése alatt még rikító citromsárga matricákat használt, idén úgy látszik a narancs lesz a menő. Timer nélkül sehova.


 

Ez most álmodozás, de 2017 után is vállalnál coach-szerepet?

Nehéz erre válaszolni, mert akkor megint két év el fog telni. Az idő nagyon megy. Ha el tudom látni azt a feladatot jól, akkor érdemes ebben gondolkodni, de ha valaki nálam jobban meg tudja csinálni, akkor annak kell lennie. Nem azért van egy feladat, hogy azt mindenképp egy ember lássa el, hanem azért, hogy azt valaki a legjobban végezze.

Hogy látod most a felkészülést?

Felszántjuk a pályát. Van egy feladatunk, ami nem ismételhető, úgyhogy az a dolgunk, hogy szántsunk. És fogunk is.

Szabó Kevin teljesen új szerepben van, hogyan dolgozik?

Kevin nagyon kiegyensúlyozott, precízen tud dolgozni, jó a munkabírása és tud koncentrálni. Azt kell még megtanulnia, hogy egy harmadik embert irányítson, hiszen az ő feladata lesz a harmadik segítő irányítása a versenyen. Most ezen is dolgozunk, kialakítjuk a pályát, eljátszuk azt, hogy ő a kisfőnök. Ez neki még egy kicsit idegen, de még két hónapunk van hátra, ami rengeteg idő, úgyhogy bele fog szokni.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram