Hirdetés
Hirdetés

A CNN (is) imádja a magyar süteményeket: 3 magyar édesség a világ 50 legjobbja között

SZERZŐ: diningguide
2021. február 1.
A CNN Travel kicsit kibővítve újrapublikálta egy 2018-as anyagát, ami a világ - szerintük - legfinomabb süteményeiről szól. Jen Rose Smith, a cikk szerzője 9 éven át utazott és kóstolt, 50-es válogatása pedig olyan édességsztárokat vonultat fel, mint a brownie, a baklava, a tarte tatin és a tiramisù. Hab a tortán, hogy a világklasszisok között három magyar desszert szerepel.
Hirdetés

A CNN Travel online hasábjain mindig elismerés megjelenni, az ország imázsát is feltétlenül építi.

A válogatás nyertesei holtversenyben Franciaország és az Amerikai Egyesült Államok 6-6 édességgel, Olaszországból pedig ugyanúgy három desszertet választottak ki, mint tőlünk, magyaroktól. Ők a cannolival, a főzött fagylalttal és a tiramisùval büszkélkedhetnek a CNN szerkesztői szerint.

A világ 50 legfinomabb desszertjét összeválgató listára felkerült három magyar különlegesség:

  • Esterházy-torta
  • Kifli
  • Rigójancsi

Krémes tortánkról, az Esterházyról úgy írnak, hogy Bécstől Szarajevóig számos cukrászdában megtaláljuk. A cikkben a mandulát emelik ki csonthéjas összetevőként, és igaz, hogy variálható még akár mogyoróval is, de mi sűrűbben találkozunk a diós Esterházy verziókkal. Nem azért, mert ez volna a kizárólagos "eredeti", ugyanis az első receptúra balladai homályba vész. Az sem tisztázott, hogy hány lappal, hány emelettel készül. A Magyar Élelmiszerkönyvben dió és mandula ugyanúgy szerepel.

Kicsit félresikerült a listán a kifli elnevezés, hiszen a leírás egyértelműen a hókiflire utal, amit dióval, mákkal, lekvárokkal töltünk. Kiemelik a kajszibarack- és a szilvalekvárt, illetve a kedves félhold formát is. Az omlós tésztát borító porcukorréteg is tetszik a CNN újságírójának. Sajnos az illusztrációjuk sem a hókiflit ábrázolja.

Talán a Rigójancsi leírása a leghívogatóbb: mesél a csokoládé mousse-ról, a könnyed piskótáról, a "ragasztó" kajszilekvárról is, sőt röviden megemlíti a sütemény legendáját Clara Ward hercegnő és a magyar cigányprímás románcával.

Egy olasz cukrász-blogger prezentálásában:

Forrás.

A CNN ajánlotta már a Gerbeaud dobostortáját is:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram