Szombat óta C-vitaminban úszik Menton, azóta tart a városban rendezett híres citromfesztivál. Mielőtt bárki azt gondolná, hogy látott ő már ilyet, feldíszített gondoláktól a mazsorettekig, polgármesteri megnyitótól az illatgyertyás-kézművesszappanos sátrakig, melyek túlázatott portékáit nyilvánvalóan mindenki igyekszik a fesztivál ideje alatt elpasszolni, hogy minél kevesebbet kelljen belőlük az utolsó napon a puttonyos autóba visszapakolni, szólunk: itt egy kicsit más a lépték.
Húsz nap, kétszáz művész, negyedmillió látogató, 140 tonna citrom, 400 fős szervezőbrigád, 20 000 normaóra előkészítő munka. Hogy senkinek ki ne menjen egy pillanatra sem a fejéből: Menton a citromról szól, és nem csak a konyhában. Világosan erezett fáját a helyi asztalosok kimondottan szeretik. Illóolaja az illatszakértők állandó, kedvelt, a frissesség érzetét keltő alapanyaga. A 18. századtól kezdve a keringés bizonyos betegségeit és a hajósok, kalózok, felfedezők rettegett, halálos kórságát, a skorbutot is sikeresen gyógyították vele. (A skorbut vérzéssel, gyulladással járó súlyos hiánybetegség, melyet az egykori hosszú hajóutakon a nem megfelelő, egyoldalú táplálkozás következtében fellépő C-vitamin hiánya okozott.)
Mentonban igazi slow programnak számít a citruskertek látogatása. A különc zseni, Voltaire óta tudjuk, hogy a kert a tevékeny élet, az alkotó energia metafórája, „a munka pedig jó arra, hogy messze tartson tőlünk három nagy bajt: az unalmat, a bűnt, a szükséget.” (Voltaire: Candide) A város környéki citrusligetet a 16. században telepítették, 450 citrom-, narancs-, és olajfa mellett 800 trópusi és szubtrópusi növény társulása gyönyörködteti azt, aki felsétál a l'Annonciade-dombra. A növényekbe könnyű beleszeretni, a kirándulás folytatható a hihetetlen Val Rahmen botanikus kert lótuszai és szent fája irányába, vagy a három Michelin-csillagos Mirazur melletti Maria Serena pálmakert főnixpálmái és karobfái közt is.
Mentonban okosan használják az adottságaikat, mindenbe megpróbálják belecsempészni az Alain Ducasse és Paul Bocuse által is nagyra tartott helyi citromot. Ott van a legjobb kulináris intézménynek számító helyeken, a Fauchon és a Ritz cukrászdájának süteményeiben. Aki Mentonban jár, egy dolgot ki nem kerülhet: a helyi limonádét és a citromos pitét. Íme, egy autentikus mentoni citromos pite recept – még ha eredeti citromot nem is sikerül beszereznünk a Francia Riviéráról!
Autentikus citromos pite recept Mentonból
A pitetészta hozzávalói:
250 g liszt
100 g vaj, hidegen, felkockázva
100 g cukor
2 tojás sárgája
pár kanál hideg víz
egy csipet só
A citromkrém hozzávalói:
150 ml friss citromlé (2 nagyobb citrom)
2 citrom reszelt héja
10 g kukoricakeményítő
100 g cukor
80 g vaj
2 tojás + 1 tojás sárgája
A tojáshab hozzávalói:
3 tojásfehérje
1 csipet só
80 g porcukor
Elkészítése: a tészta hozzávalóit gyorsan összedolgozzuk. A vajnak nem szükséges teljesen elolvadni, a kis vajdarabkák sütés közben buborékokat képeznek és különösen omlóssá teszik a tésztát. Az összegyúrt tésztát lefedve hűtöben pihentetjük legalább egy órán át. a tojásfehérjét verjük habbá a sóval.
A citromkrémhez a citromlevet, a cukrot és a citrom reszelt héját keverjük össze, majd hagyjuk 5 percig állni. Ezután szűrjük le. Egy edényben keverjük el a keményítőt egy kevés vízzel, majd adjuk hozzá a tojásokat. Jöhet a cukros citromlé hozzá. Állandó keverés közben gyenge lángon besűrítjük. A vaj a legvégén kerül hozzá.
A tojásfejhérjét verjük habbá egy csipet sóval és a porcukorra.
A pihentetett tésztát nyújtsuk kereke, hogy beleférjen egy kb. 25 cm-es piteformába. A széleit nyomkodjuk hozzá a forma széléhez, villával megszurkáljuk az alját, és 180 fokos előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve hűlni hagyjuk. Beletöltjük a citromkrémet, a tetejére kanalazzuk a tojáshabot. A langyos sütőbe 2 percre tesszük vissza, hogy a tojáshab teteje egy picit karamellizálódjon. Vigyázzunk, nehogy odaégjen!
Olvassa el cikkünket magáról a citromfesztiválról is!
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.