Hirdetés
Hirdetés

A citrom és a meringue csókja: Autentikus citromos pite recept Mentonból

SZERZŐ: Méhész Zsuzsa
2019. február 20.
Szombat óta C-vitaminban úszik Menton, azóta tart a városban rendezett híres citromfesztivál. A mulatság messze van – egy klasszikus helyi citromos pite recepttel hozzuk közelebb a citromkultuszt!
Hirdetés

Szombat óta C-vitaminban úszik Menton, azóta tart a városban rendezett híres citromfesztivál. Mielőtt bárki azt gondolná, hogy látott ő már ilyet, feldíszített gondoláktól a mazsorettekig, polgármesteri megnyitótól az illatgyertyás-kézművesszappanos sátrakig, melyek túlázatott portékáit nyilvánvalóan mindenki igyekszik a fesztivál ideje alatt elpasszolni, hogy minél kevesebbet kelljen belőlük az utolsó napon a puttonyos autóba visszapakolni, szólunk: itt egy kicsit más a lépték.

Húsz nap, kétszáz művész, negyedmillió látogató, 140 tonna citrom, 400 fős szervezőbrigád, 20 000 normaóra előkészítő munka. Hogy senkinek ki ne menjen egy pillanatra sem a fejéből: Menton a citromról szól, és nem csak a konyhában. Világosan erezett fáját a helyi asztalosok kimondottan szeretik. Illóolaja az illatszakértők állandó, kedvelt, a frissesség érzetét keltő alapanyaga. A 18. századtól kezdve a keringés bizonyos betegségeit és a hajósok, kalózok, felfedezők rettegett, halálos kórságát, a skorbutot is sikeresen gyógyították vele. (A skorbut vérzéssel, gyulladással járó súlyos hiánybetegség, melyet az egykori hosszú hajóutakon a nem megfelelő, egyoldalú táplálkozás következtében fellépő C-vitamin hiánya okozott.)

Kép: Office de Tourisme de Menton

Mentonban igazi slow programnak számít a citruskertek látogatása. A különc zseni, Voltaire óta tudjuk, hogy a kert a tevékeny élet, az alkotó energia metafórája, „a munka pedig jó arra, hogy messze tartson tőlünk három nagy bajt: az unalmat, a bűnt, a szükséget.” (Voltaire: Candide) A város környéki citrusligetet a 16. században telepítették, 450 citrom-, narancs-, és olajfa mellett 800 trópusi és szubtrópusi növény társulása gyönyörködteti azt, aki felsétál a l'Annonciade-dombra. A növényekbe könnyű beleszeretni, a kirándulás folytatható a hihetetlen Val Rahmen botanikus kert lótuszai és szent fája irányába, vagy a három Michelin-csillagos Mirazur melletti Maria Serena pálmakert főnixpálmái és karobfái közt is.

Kép: Office de Tourisme de Menton

Mentonban okosan használják az adottságaikat, mindenbe megpróbálják belecsempészni az Alain Ducasse és Paul Bocuse által is nagyra tartott helyi citromot. Ott van a legjobb kulináris intézménynek számító helyeken, a Fauchon és a Ritz cukrászdájának süteményeiben. Aki Mentonban jár, egy dolgot ki nem kerülhet: a helyi limonádét és a citromos pitét. Íme, egy autentikus mentoni citromos pite recept – még ha eredeti citromot nem is sikerül beszereznünk a Francia Riviéráról!

Autentikus citromos pite recept Mentonból

A pitetészta hozzávalói:
250 g liszt
100 g vaj, hidegen, felkockázva
100 g cukor
2 tojás sárgája
pár kanál hideg víz
egy csipet só

A citromkrém hozzávalói:
150 ml friss citromlé (2 nagyobb citrom)
2 citrom reszelt héja
10 g kukoricakeményítő
100 g cukor
80 g  vaj
2 tojás + 1 tojás sárgája

A tojáshab hozzávalói:
3 tojásfehérje
1 csipet só
80 g porcukor

Elkészítése: a tészta hozzávalóit gyorsan összedolgozzuk. A vajnak nem szükséges teljesen elolvadni, a kis vajdarabkák sütés közben buborékokat képeznek és különösen omlóssá teszik a tésztát. Az összegyúrt tésztát lefedve hűtöben pihentetjük legalább egy órán át. a tojásfehérjét verjük habbá a sóval.

A citromkrémhez a citromlevet, a cukrot és a citrom reszelt héját keverjük össze, majd hagyjuk 5 percig állni. Ezután szűrjük le. Egy edényben keverjük el a keményítőt egy kevés vízzel, majd adjuk hozzá a tojásokat. Jöhet a cukros citromlé hozzá. Állandó keverés közben gyenge lángon besűrítjük. A vaj a legvégén kerül hozzá.

A tojásfejhérjét verjük habbá egy csipet sóval és a porcukorra.

A pihentetett tésztát nyújtsuk kereke, hogy beleférjen egy kb. 25 cm-es piteformába. A széleit nyomkodjuk hozzá a forma széléhez, villával megszurkáljuk az alját, és 180 fokos előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve hűlni hagyjuk. Beletöltjük a citromkrémet, a tetejére kanalazzuk a tojáshabot. A langyos sütőbe 2 percre tesszük vissza, hogy a tojáshab teteje egy picit karamellizálódjon. Vigyázzunk, nehogy odaégjen!

Olvassa el cikkünket magáról a citromfesztiválról is!

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram