Hirdetés
Hirdetés

A Cinque Terre meghódítása

SZERZŐ: Ted Aprajev
2014. július 31.
Liguria tengerpartján a meseszép városok látványa sem tudta eltéríteni Aprajevet. A viharos tenger sem állta útját, hogy végigkóstolja a vidék ínyencségeit.
Hirdetés

Liguria tengerpartján a meseszép városok látványa sem tudta eltéríteni Aprajevet. A viharos tenger sem állta útját, hogy végigkóstolja a vidék ínyencségeit.

Lerici látkép harangtoronnyal

Lerici látkép harangtoronnyal


Lericibe érve kissé elbizonytalanodik ez emberfia, mert autóval nem könnyű eligazodni, még navigációval sem, de végül is út nyílik a város felett karéjba rendeződő hegyoldalba, amelyen megközelíthető a Doria Hotel. Annak is a legfelső erkélyes szobáját foglaljuk el, így a teljes Lerici öböl nyújtózik kéjesen előttünk.
A szoba aprócska, az erkéllyel szinte egyméretű, ami pontosan jelzi a fontossági sorrendet, a szoba éjszakai tartózkodásra alkalmas, de a többi időt a szobán kívül kell tölteni. Mondjuk egy bőséges reggeli a teraszon indításképpen, szemben a félóránkénti harangszó forrásával, a kecses harangtoronnyal, majd meredek lépcsőkön leereszkedve a kikötőbe, a nyugodt víztükrön korcsolyázó napsugarak játékát figyelni, nem mellékesen friss acciughet kóstolni. Helyben is volnánk, hiába a bőséges reggeli, ha közben az idő is észrevétlen múlik, delet harangoznak, vagy pontosabban fél delet, amit a vastag, egész órát jelző kondulás utáni vékonyabb csilingelés jelez.

Ideje indulni, még az olajos-citromos, tenger-sós szardínia ízzel a szájban felszállni az éppen trombitáló hajóra, a fedélzeten hátunkat a korlátnak vetve az égbolton hirtelen zord felhőket kergető szélbe tartani borotválatlan arcunkat: irány Porto Venere.
A korcsolyázó napsugarak után kékes szürkeség, a kékek-zöldek minden lehetséges, néhol halovány lilába forduló változatai, tarajos hullámok, didergő angolok, csapkodó albatroszok, büszke meredek parton, magányos, dacos épület, út nem vezet oda, gyanakodva, hüledezve kémlelik a hajó utasai, miként kerülhetett oda. A hajó orra belecsapódik egy széles, kövér hullámba, részben kettészeli, másrészben vele emelkedik, ekkor villan egy pillanatra a meredek hegybe faragott ösvény, ami kiutat kínál a magányos épületből. Aztán a horizonton közeledő kikötő, enyhet adó öblével, az éles szürkeségben világító színes parti házaival: Porto Venere.
Porto Venere

Porto Venere


Hamarosan továbbállunk, de először is minden kikötőben kipróbáljuk a Ligur- tenger legváltozatosabb adományát a szerdellát, nyersen, marinálva, fűszerezve, mindig egy kicsit másképp ízesítve. Porto Venere egyébként az előjáték az igazi Cinque Terre falvaihoz képest, de „acciughe” vonatkozásában teljes értékű.
Riomaggiore

Riomaggiore


Rio Maggiore az első Cinque Terre állomás, a tenger haragos, de itt-ott mintha a nap sugara is megcsillanna a tarajos hullámokon. Meredek lépcsősoron kaptatunk felfelé, hogy erőfeszítéseink jutalmául elénk tárulhasson a dülöngélő színes ceruzákhoz hasonló, egymáshoz tapasztott épületek látványa.
Riomaggiore, La Lanterna étterem

Riomaggiore, La Lanterna étterem


Nem részletezem a falu kulturális értékeit, azokról számosan jelentek meg már tudósítások, mi, ahogy ígértem a szardella felhozatalt vizsgáljuk, ennek megfelelően a La Lanterna étterembe indulunk sietve, ahol mértékadó híresztelések szerint a legjobb acciughet lehet kapni, de, ha már ott vagyunk, akkor a vongole spagettit is kipróbáljuk. Kint ülünk a teraszon, ahonnan szép kilátás nyílik a tenger felé, a belső helységben kizárólag japánok étkeznek, amit jó jelnek veszek, mert ők igen csak járatosak a nyers halak világában. Mi sem csalódunk, egyrészt szardellánk friss, illatos, olvadós, tengersós, gyümölcsös-borsos ízekkel vetekedő olajos, helyi vastaghéjú citromos költemény.
Riomaggiore, La Lanterna étterem

Riomaggiore, La Lanterna étterem

Cikkünk jövő héten folytatódik!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram