Hirdetés
Hirdetés

A cél nem a tökéletes, „csupán" a nagyon jó: A Tapassio étteremben tapasoztunk

SZERZŐ: Boros Márta
2020. február 12.
„Csupán nagyon jót szeretnénk csinálni, nem tökéleteset” – mondja Kártyás Mihály a Tapassio egyik tulajdonosa, aki egy hónappal ezelőtt nyitotta meg Vermes Áronnal közösen éttermüket a Hercegprímás utcában, közel a Bazilikához. Mi pedig kíváncsiak voltunk a város új tapasbárjára!
Hirdetés

„Csupán nagyon jót szeretnénk csinálni, nem tökéleteset” – mondja Kártyás Mihály a Tapassio egyik tulajdonosa, aki egy hónappal ezelőtt nyitotta meg Vermes Áronnal közösen éttermüket a Hercegprímás utcában, közel a Bazilikához. Mi pedig kíváncsiak voltunk a város új tapasbárjára!

A tapasbár ötlete már évekkel ezelőtt megfogalmazódott a két tulajdonos fejében. Miután mindketten neves helyeken gyűjtöttek tapasztalatot, úgy Budapesten, mint külföldön, hátuk mögött hagyták a neves szállodák és éttermek világát és létrehozták saját kis ékszerdobozukat a város szívében. Célkitűzésük, a világban már népszerű sharing-élmény terjesztése, miszerint a minifogásokat az asztalok közepén tálalják és remélik, hogy ezzel közösségi élményt is növelik. 

Hirdetés

A tapas eredetileg ugyan a spanyol gasztronómia jellegzetessége, ami természetesen megtalálható az étlapon és Selgado Garcia Jose Maria spanyol származású séf gondoskodik az autentikus ízekről. Emellett viszont az étterem nem csak spanyol tapasokat kínál, hanem igyekszik minden igényt kielégíteni, így kerültek az étlapra az olasz séfnek, Alessandro Smanionak köszönhetően hamisítatlan olasz fogások is. A magyar választékról pedig Kovács András sous chef gondoskodik.

Kártyás Mihály, aki korábban a Kollázs éttermet vezette kalauzolt végig minket a vacsorán és mesélt arról, hogy nem csak az ételekkel, de a hangulattal is szeretnének élményt nyújtani, azt szeretnék, hogy mindenki jól érezhesse magát, legyen külföldi, magyar, legyen az ebéd vagy vacsora célja baráti vagy akár üzleti. 

A vacsorát az Iberico sonkaválogatással kezdtük, és megkóstoltuk a hely egyik különlegességét is a Joselito sonkát, ami a tapas-tálak legfontosabb hozzávalóját, a ma ismert legjobb sonkát. 

Fotó: Dining Guide

Ezután érkezett a csípős, paradicsomos feketekagyló. És valóban, semmi cicoma, semmi fennhéjázás, csupán jó alapanyagok és gazdag ízek jellemezték. 

Fotó: Dining Guide

A fogások ezután sorra érkeztek. Nem hagytuk ki a meleg kóstolófalatok közül a Gnocchi Alla Sorrentinát, ami klasszikusan készült és érződött rajta az, amit az étterem szeretne mutatni. Egyszerű étel, jól elkészítve. 

A hal és tenger gyümölcsei közül megkóstoltuk a Pulpo Gallego-t, ami polip, burgonya, olivaolaj és paprika. Ez az étel sem több, ami. A polip friss és jól van elkészítve, az ízkombináció pedig bevált.

Ezután vagyis inkább ezek mellé következett a tokaszalonnába göngyölt királyrák, humusszal. Amire szintén nem lehet panasz.

A magyaros tapasok közül a vörösboros marhapofát kóstoltuk, ami csak tálalásban különleges, ugyanis egy fél üvegben tálalják, de ízeiben hagyományos, szinte abbahagyhatatlan. Köretként patatas bravas-t ettünk, ami a spanyol tapas-bárak kedvelt eleme, és itt sem csalódtunk benne, kellemes körete volt a marhapofának. 

Természetesen a desszerteket sem hagytuk ki, a tiramisu kétféleképpen is szerepel a kínálatban, hagyományos és „mindenmentes” formában. Nem csalódtunk. A hagyományos tényleg hagyományos, bár nem egy bonyolult édesség mégis érződik, hogy olasz kéz nyúlt hozzá, a „mindenmentesen” készült pedig egy jó alternatíva lehet. 

Ami pedig egy üdítő pontja a desszerteknek, az a „Cherries Jubilée” vaníliafagylalttal, hiszen hozzá mertek nyúlni egy klasszikushoz. 18 éven felül ajánljuk, hiszen az alkohollal nem spórolt a séf. 

Budapest tapasbárjai között egy üde színfolt a Tapassio. Érdemes minél nagyobb társasággal érkezni, hogy minél több tál, tányér és íz kerülhessen az asztalokra, és indulhat is a falatozgatás spanyol módra!

Árak: hideg ízelítők 900-8900 Ft, 950-1750 Ft, húsételek 1200-2500 Ft, halak és tenger gyümölcsei 950-2500 Ft, magyar ízek 950-3450 Ft, desszertek 1200-1750 Ft

Tapassio

Cím: Budapest V. kerület, Hercegprímás utca 13.
Nyitvatartás: V-Cs 12:00-23:00, P-Sz: 12:00-00:00
Az étterem weboldala
Az étterem Facebook-oldala

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram