Hirdetés
Hirdetés

A brit pubok és a francia brasserie-k hangulata egyesül a londoni Henriben

2025. március 6.
A francia belsőépítész, Dorothée Meilichzon a londoni Henrietta Hotel éttermét a igazi párizsi bisztrók hangulatát megidézve alakította át a séf, Jackson Boxer számára. A Covent Garden szívében található, 19. századi townhouse földszintjén működő Henri klasszikus francia fogásokat kínál brit csavarral és alapanyagokkal. Az étlapon olyan különlegességek szerepelnek, mint a grillezett csiganyárs vagy a borsmártásos raclette burger.
Hirdetés


Boxer konyhájának eklektikus hatásai Meilichzon enteriőrjeiben is visszaköszönnek: az art nouveau részletek harmonikusan keverednek a londoni pubokra jellemző tölgyfaburkolatokkal, illetve a bőrkárpitozással. Olyan belső teret álmodtak meg, amely ötvözi egy hagyományos brit pub laza hangulatát egy klasszikus francia brasserie eleganciájával. 

A vendégek egy kötetlen hangulatú bártéren keresztül lépnek be az étterembe, ahol harapnivalókat és aperitifeket szolgálnak fel, ráadásul egy vörös Coralito márványból készült pulton. A félhomályos enteriőrt gömbölyded sárgaréz és fodros ernyőjű asztali lámpák törik meg, amelyek a Covent Garden egykori gyümölcs- és zöldségpiacának állítanak emléket.

A mély erdőzöld szín tovább erősíti a pubok hangulatát, amelyet sötét faburkolat és bőrrel kárpitozott bárszékekkel ölelt pult egészít ki. A bejáratban századvégi stílusjegyek is megjelennek, például a gömb alakú lámpák és a rácsos tükrös panelek, amelyek segítenek vizuális folytonosságot teremteni a bárrész és az étterem fő vendégtere között.

Néhány, a klasszikus brasserie-kre jellemző art nouveau elemet is beépítettek a vendégtérbe: a padok karfáinak részletei, a homokfúvott üveggömbök és a Thonet székeket egyaránt ezt idézik meg. 

Bár az étterem alapterülete viszonylag kicsi, a tervezőnek sikerült több padot is elhelyeznie, amelyek díszesen ívelt háttámlát kaptak, és rejtett evőeszköztartóval is rendelkeznek – ezeket a praktikus elemeket mind kifejezetten az enteriőrhöz tervezték egyedi kivitelben. A bejárat közelében kisebb fülkék kaptak helyet, amelyeket kék bőrrel és bársonnyal kárpitoztak, sötét színű lakkozott kerettel. 

Ahogy a tér a hátsó, nyitott konyha felé tágul, a színpaletta is melegebbé és otthonosabbá válik: a falakat terrakotta csempék borítják, míg a nagyobb, közös étkezésre tervezett padok rozsdaszínű bársonyborítást kaptak, fényes vörös karfákkal és háttámlákkal.

A klasszikus Thonet hajlított fa bisztrószékek mellé egyedi tervezésű, márványlapos asztalok kerültek, amelyeket látványos szoknyarész tesz még karakteresebbé. A dekorációt eklektikus műalkotások és fényképek teszik még izgalmasabbá, amelyeket tükrök, illetve krétatáblák egészítenek ki. Utóbbin kapnak helyet a napi ajánlatok.

Meilichzon megtartotta az étterem eredeti, kézzel festett virágos mennyezeti freskóit is, amelyeket francia művészek alkottak meg a helyszínen, és amik finom ellenpontot képeznek a méhsejt mintázatú parketta szigorú geometriai struktúrájával.

Fotók: WeTheFoodSnobs

Forrás: Dezeen.com

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram