Hirdetés

„A parafadugósat vedd meg, az a jó bor!” – hányszor hallottuk ezt, mintha a parafadugó egyfajta minőségi kategória lenne, a csavaros tetővel záródó üvegek pedig eleve silányabb minőséget jelentenének. A parafa valóban hagyományosabb, de tényleg ilyen egyenes kapcsolat van a csomagolás és a minőség között?

Hirdetés

A boros világban állandó viták tárgya a parafadugó-kérdés. A tradicionalisták szerint egy üveg bor nem is igazi nélküle. Ugyanezt vallják nem meglepő módon a parafadugókat forgalmazó cégek is. Mindeközben a csavaros változatnak is kialakult a tábora: vannak, akik egyszerűen praktikus okokból szívesebben emelik le ezt a polcról. Kinyitni a világ legegyszerűbb dolga, nem kell hozzá dugóhúzó, nem szakad be és nem kell a nyelvünk hegyéről szedegetni a borban elázott, apró parafadarabkákat. Ezek mind elég profán indokok.

Ám egy neves ausztrál borászat most egészen meglepő gondolattal állt elő, nevesen azzal, hogy a bor érési folyamatainak is kedvezőbb a csavaros zárás. Chester Osborn, a borvilág egy különös, igen karizmatikus figurája, Ausztrália egyik vezető pincészete, a d’Arenberg borásza  is ezt állítja.

„A csavaros kupakokkal lezárt palackokban egy picit lelassulnak a folyamatok. Pont úgy, mint egy hűvös pincében. Sok bort megvizsgáltunk, és azt látjuk: a lassú változások jót tesznek nekik. A saját boraimat annyira lassan érlelem, amennyire csak lehetséges.”

A d’Arenberg mind a hetvenkét boránál mellőzték  parafadugót, és ez semmiféle összefüggésben nincs a minőséggel vagy az árral. Még azon palackok is csavaros tetejűek, melyeket 150 dollárért árulnak.

Osborn érvelésének igazsága akkor derülhetne ki, ha ugyanazt a bort kétfajta módon palackoznák, és össze lehetne hasonlítani őket. Amíg ez nem történik meg, a borszakértők vitája nem fog eldőlni.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS