Hirdetés
Hirdetés

A bokszoló, a bíboros és a "fröccs olaszul" – Ikonikus koktélok Gianni ajánlásával

SZERZŐ: DiningGuide
2018. július 8.
Itt, a Dining Guide-on sok szó esik a koktélokról, aminek én személyesen is nagyon örülök, hiszen az olasz gasztronómiának nagyon fontos részét képezik ezek az italok. Izgalmas, ahogyan a különböző ízvilágú alkoholok találkoznak a poharakban, és olyan koktélokat hoztam el most nektek, amiknek bátran nekiállhattok otthon ti is! A kedvenc olasz klasszikusaim következnek – tartsatok velem!
Hirdetés

 

Az olasz bokszoló Amerikában

Itt van mindjárt a L'Americano. Az alaprecept szerint 4 cl Campari, 4 cl vörös vermut és egy kis szóda az összetevői. A koktélt Olaszországban készítették el először, a huszadik század elején. Neve természetesen Amerikára és a laza felszolgálási módjára utal, akkoriban ugyanis az "on the rocks" volt divatban, azaz az italokat old fashioned, talpatlan poharakban kínálták, néhány jégkockán. Van azonban ennél egy legendásabb sztorija is, miszerint a koktélt Primo Carnera, "Az amerikai" becenévre hallgató bokszoló találta fel. Ő volt az első európai nehézsúlyú, aki bajnoki címet nyert Amerikában. Viszont ez már később történt, jóval a Negroni feltűnése után. De ne szaladjunk így előre!

Autópálya és alkohol? A Miláno-Torino története

Következzen az Il Milano-Torino. Micsoda név egy koktélnak! Elmeséli az ital megszületésének történetét. De lássuk, miből is áll: 4 cl Campari, 4 cl vermut és némi Punt&Mes (szóda nélkül). Majdnem olyan, mint az Americano, tulajdonképpen ez egy variációja, ami a Milánót és Torinót összekötő autópálya átadásának ünneplésére született meg 1932-ben. A Campari és a Punt&Mes milánói, a vermut pedig torinói italok, így teljes a kép. A koktél ezt a két várost hozza össze, akárcsak az autópálya.

@boccanegrahistory Instagram

Mint egy baracknektár: Bellini

Következik a nagy kedvencem, a Bellini. 1 dl habzóbor, 4 cl fehér barack juice. A Bellinit – ezt már meséltem – Giuseppe Cipriani, a velencei Harry's Bar tulajdonosa találta fel 1948-ban, Giovanni Bellini, vagy ismertebb nevén Gimabellino kiallítása apropóján. Az italt csakis fehér barackból lehet elkészíteni, és a rostokat is fel kell használni. Éppen ezért, ha valaki barackszezonon kívül kér Bellini koktélt valamelyik bárban, jobb, ha tudja, hogy nem fog "igazit" kapni.

Bellini / imgur.com

A L'Americano és a Bellini új élete

Most pedig szóljunk néhány jó szót egy bizonyos Camillo Negroniról, aki 1919-ben Firenzében állt elő az azóta is töretlen népszerűségnek örvendő Negronival. 3 cl gin, 3 cl Campari és 3 cl vörös vermut. Három egyszerű összetevő. Negroninak azt volt a célja a Negronival, hogy adjon egy kis pluszt a ginnek, amit olyan nagyon szeretett. Állítólag úgy kezdődött, hogy megkérte kedvenc bártenderét, Fosco Scarsellit, hogy készítse el neki az Americanót kevesebb szódával és több ginnel. A többi már történelem.

Negroni / Youtube.com

Ha már szó volt arról, miért nem lehet télen Bellinit inni, beszéljünk a probléma megoldásáról is. Úgy hívják, Puccini, de aggodalomra semmi ok, senkit nem akarok operába küldeni. A Puccini 1 dl pezsgőből és 4 cl mandarin juice-ból készül, és Renato Haussmann találta ki Cortina d'Ampezzóban a Bellini pótlására.

Hogy miért is koktélozik a bíboros, arról nem szól a fáma

Il Cardinale. Komolyan hangzik, nem igaz? 4,5 cl gin, 3 cl száraz vermut és 2 cl campari. A név nem véletlen, az italt egy bíboros találta ki, aki gyakran fordult meg a római Excelsior Hotelben. Ő maga állt elő az összetevők ötletével, a bártender pedig elkészítette az italt, amelynek akkora sikere lett, hogy nevet is kapott, és azóta is nagy itáliai kedvenc.

Senkinek ne legyen hiányérzete, nem maradhat ki az ajánlásomból az Aperol Spritz sem, van azonban neki egy tágabb gyűjtőneve:

A fröccs olaszul: Lo Spritz

Egyharmad pezsgő vagy habzóbor, egyharmad likőr (Aperol vagy Campari) és egyharmad szóda. Ezekből áll össze. A spritz műfaja a Habsbourg birodalom idején született meg, Veneto tartományban, a 19. században. A Venetoban állomásozó katonák, diplomaták és hivatalnokok igen hamar megszokták, hogy szeszes italt fogyasszanak a helyi osteriákban, azonban

a helyi borokat túl nehéznek tartották, mert könnyebb sörökhöz voltak szokva.

Ezért arra kérték a helyieket, hogy "üssék fel" egy kis szódával a bort. Eredetileg ezek a spritzek tulajdonképpen fröccsök voltak, és később az olasz kreativitásnak köszönhetően került bele a Campari vagy az Aperol, a keresnyés likőrrel izgalmasabbá téve az ízek összhatását, és persze egy kicsit ütősebbé is téve a koktélt.

Köszönöm, hogy elolvastátok, és ne feledjétek:
olaszul l’enni jó!

Legyetek jók!
Gianni

A tartalom a NEFF prémium beépíthető konyhai készülékek támogatásával jött létre. További információ: NEFF Home
Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram