Hirdetés
Hirdetés

A Berkel-sztori: így lett műkincs egy konyhai eszközből

SZERZŐ: Szász Eszter
2023. április 20.
A holland feltaláló vagyonát örökösei elherdálták.
Hirdetés

Végső soron ennek köszönhető, hogy ma Olaszországban gyártják a világ legelegánsabb szeletelőgépét, a Berkelt, amely lehet mindennapos használati tárgy, de lakások dísze, igazi műkincs is.

Fotó: Van Berkel International

A Berkel szeletelőket a mai napig egy viszonylag szűk, hozzáértő réteg ismeri. A műgyűjtők úgy keresik a rég darabokat, mint az oldtimer autókat vagy a Vespákat, szinte rajongói klubja van. A Berkel nem csak szemet gyönyörködtető látvány, hanem finommechanikai műszer, munkájának eredménye pedig a hajszálvékonyra szeletelt sonka. A fény felé tartott szeletek szinte átlátszóak, az ízük pedig elolvad a szánkban. Kertész Mirjam, a Berkel szeletelőgépeket forgalmazó Coninvest Konyhatechnológia Kft. ügyvezető igazgatója is úgy kezdte, hogy vásárolt egy gépet. Ma egy szűk, fanatikus közösséggel tartja a kapcsolatot, magánszemélyekkel és éttermekkel. Vele találkoznak, akik ezt a tökéletes munkát végző mutatós eszközt a magukénak szeretnék tudni. 

Fotó: Van Berkel International

A történet

1898-ban egy holland élelmiszeripari mérnök, Wilhelmus Adrianus Van Berkel szerette volna rekonstruálni, ahogy az emberi kéz dolgozik a késsel, valamint segíteni a henteseknek, hogy könnyebben tudjanak húsokat szeletelni. Akkoriban még szó sem volt sonkáról, az a kiváltságosok ételének számított. 

Az első gépek Rotterdamban készültek. A találmányt, amellyel rövid időn belül óriási sikert aratott, levédette, terjeszkedni kezdett, a vagyona pedig gyarapodni. Volt, amikor már nem győzte a megrendeléseket teljesíteni, Hollandián kívül Belgiumban, Franciaországban, később Amerikában is gyártottak Berkelt. Olaszországba az olcsó bérmunka reményében érkezett, de akkor még nem tudta, hogy évekkel később ez az ország lesz a gyártó is. Halála után ugyanis az örökösök elherdálták a vagyont, eladták a gyárat, amely nagyon sok kézen ment keresztül, a második világháború után svájci, sőt jakartai tulajdonosa is volt, de mind tönkrement. Az olasz gyár tulajdonosai ekkor léptek: megvásárolták a licencet, a gyártási jogot, és a jogok az amúgy is felhalmozott tudást birtokló egykori bérmunkás alvállalkozóhoz vándoroltak. Így ma már a Berkel szeletelőképeket a legnagyobb számban Olaszországban gyártják, de néhány az Egyesült Államokban is készül.

Fotó: Van Berkel International

A mélypiros, a törtfehér és a zongoralakk fekete

Mint azt fentebb említettük, az első célcsoport a hentesek voltak, akik akkor még finoman szólva sem a mai higiéniai előírások szerint dolgoztak a nyitott piacokon. A Berkeleket nem takarították, a húsról lecsorgó vér rászáradt a gépekre, ami az egészségügyi szempontokon túl nem volt túl esztétikus. A megoldás: mélypirosra festették őket. A mai napig ilyen színű a legtöbb eladott szeletelőgép a világon, szerencsére már csak az esztétikum miatt. A mélypiroson kívül további két ikonikus színben készülnek a Berkelek, és természetesen ezeknek is történetük van. 

Az 1900-as évek fordulóján sokan költöztek faluról városba, mindennap munkások ezrei indultak a gyárakba. Ekkor nyitottak a gyorséttermek előhírnökei, a pékségek. Munkába menet ide tértek be az emberek, és kérték meg az eladót, hogy ugyan vágjon már a zsemlébe egy szelet mortadellát vagy szalámit (sonkára nem volt pénzük). Az üzletben folyamatosan szállt a liszt, amely a mélypiros Berkeleket is finoman belepte, és ahogy a vér a másik színen, por sem mutatott szépen rajtuk. A gyár így lépett, és kifejezetten a pékségek számára készítette el a Berkeleket törtfehérben. 

Fotó: Van Berkel International

A harmadik, szintén hagyományos Berkel-szín a zongoralakk fekete, amely az 1920-as 30-as évektől terjedt el. Ez volt akkoriban az iparcikkek divatszíne. Az Olivetti írógép, a Singer-varrógép a telefonkészülékek, a motorkerékpárok, az autók mind feketék voltak.

Ez a három alapszín a mai napig megmaradt, de a gyártó kívánság szerint bármilyen árnyalatra festi a gépeket. 

„Mi nemrégiben egy champagne arany árnyalatot hoztunk, ami két hét alatt elkelt. Minél különlegesebb, minél extravagánsabb, minél egyedibb, annál keresettebb a szeletelőgép” – mondja Kertész Mirjam.

Fotó: Van Berkel International

A mechanika

A Berkelek olyanok, mint egy svájci óra, a működési mechanizmusuk pedig 125 év óta ugyanaz. Áram nélkül, lendkerékkel forognak. A lendkereket kell működésbe hozni egy fogantyúval, az óra járásával megegyező irányban megforgatni, ettől indul el az egész gépezet. A sebességet mi határozzuk meg, de a kés olyan éles, hogy bármilyen lassan tekerhetjük a kart, mindenképpen tökéletesen szeletel. 

Természetesen az évek során kicsit változtak a modellek, a külalakjuk, olyan funkciókat is beiktattak, amelyek a pengét és a kezünket is védik. Ami nem változott, az a gyártási mód. A mai napig kézzel rakják össze a Berkeleket az olaszországi gyárban.

A mechanikája miatt nincs is, ami tönkremenjen benne, ezek a gépek akkor sérülnek, ha leejtik őket vagy ráejtenek egy nehéz tárgyat. Érdemes 15-20 év után felújítani, és persze rendszeresen karbantartani őket. 

A penge olyan, mint egy szamurájkard, hajszálvékonyra szeleteli nem csak a sonkát, a húst, a sajtot vagy bármilyen carpacciót, de a zöldséget is. Luxuséttermekben kínálnak olyan polip carpacciót, amelyhez a polipot lefagyasztott tömbként szeletelik hajszálvékonyra. A pengét egyedül a paradicsomhéj gyilkolja. 

Hirdetés

A lendkerekes gépek pengéje sosem forrósodik fel a súrlódástól, és nem égeti meg a terméket, amit vágunk vele. Az elektromos készülékeik képesek a terméket a lehető leggazdaságosabban felszeletelni. Egy értékes sonka esetében nem mindegy, hogy mennyi a leeső maradék a végén…

Fotó: Van Berkel International

Régi modell, új modell

A régi modelleket a mai napig gyártják, kisebb ráncfelvarrásokkal. Ahogy az autók esetében is, minél régebbi, 15-20 éves egy Berkel, annál értékesebb. Egy régi, százéves vagy annál régebbi, különleges szeletelőgép már 30 ezer euróba is kerülhet. Míg egy új, lendkerekes Berkel szeletelőgép ára 5-6000 eurónál kezdődik, addig egy különleges kiadású, limitált szériás, bizonyos évfordulókra, akár egy művész által megfestett, dizájnolt sorszámozott darab ára csillagászati összegekre is rúghat. Ezeket szinte azonnal elkapkodják, majd az évek során folyamatosan értékesebb lesz, hiszen ezekből nem készül több. 

A Coninvest bemutatótermében egy körülbelül 100 éves, felújított gép áll – meséli Kertész Mirjam. A cég már antik darabokkal is foglalkozik, vagy itthon talált régi darabokat küld ki a Bottega del Restauro-hoz restaurálásra Pármába, vagy megrendelésre hoz egy-egy különleges modellt, vagy évjáratot.

Fotó: Van Berkel International

„Mi a legnagyobbal dolgozunk, Pármában. Itt található talán a legnagyobb antik Berkel-szeletelőgép-gyűjtemény. Tőle vesszük a felújított darabokat, ez a restaurátor 10 év garanciát ad egy általa felújított gépre, eredetiségi bizonyítvánnyal. Az évjáratot csak hozzávetőlegesen lehet behatárolni, mert nincsenek rajta évszámok, csak sorszámok, de a régi gyártási könyvekből, regiszterekből tudják, hogy az adott sorszám melyik gyártási évre utalhat” – magyarázza Kertész Mirjam. 

Aki Berkel-fan, egyre fanatikusabban keresi a különlegességeket, a régi és a felújított változatokat is, sőt van, aki nem is használja, csak beállítja a nappalijába és gyönyörködik benne. 

A mélypiros a favorit

Az itthoni, de a nemzetközi eladásokból is egyértelműen látszik, hogy a legkelendőbb szín a mélypiros, a vevők 90 százaléka ezt keresi, de az igazi fanatikusok a kézzel festett, extravagáns modelleket választják. A férfiak egy része a feketét kedveli. 

Kertész Mirjam azt is elmondta, hogy meglepő módon nem a neves éttermek, inkább magánszemélyek érdeklődnek a Berkel iránt és vásárolják is meg, 4 vevőből három magánember. Tipikus ügyfélköre a 40 és annál idősebb férfi, ha hölgy vásárolja, általában a férjét vagy férfi hozzátartozóját szeretné meglepni vele. Fiatalok is vágynak rá, csak általában nem engedhetik meg maguknak. Az a tapasztalat, hogy ezt a tárgyat egy bizonyos kor fölött kezdik értékelni. 

Fotó: Van Berkel International

Berkel és a művészet

A márka 120 éves évfordulóját Milánóban egy különleges kiállítással ünnepelték, ahol a modellekre ennek a 120 évnek a történelmét festették rá. A Coninvest Kft. – akkor még egészen kicsi forgalmazóként – meghívást kapott a megnyitóra a moszkvai, a párizsi, a berlini, a svájci, a bécsi, a londoni és a tokiói képviselők mellett.

Akkor az egyik gépre, az élezőt fedő kockára a művész a Rubik-kockát festette rá, a gép alá pedig a berlini fal mását építette. A Rubik kocka lehulló darabjai pedig a falat rombolták szét. 

Fotó: Van Berkel International

„Azóta is sajnálom, hogy akkor még nem tudtuk magunknak megengedni, hogy megvegyük és hazahozzuk Magyarországra. 33 ezer euróért kínálták” – meséli Kertész Mirjam.

Idén, a 125 éves évfordulóra pedig egy szintén limitált szériás, aranylemezekkel díszített és arannyal festett Berkel készült, amelyre a Milánói Dóm cirádáit, szobrait és jelképeit is rátették. Elsőre kicsit bizarrul hangozhat, de érdemes megnézni, mert szép alkotás. Készült már az olasz zászló színeiben, ez jelenleg az miskolci Avalon Park reggeliztető helyiségét díszíti, és természetesen mindennapos használatban is van.

Fotó: Van Berkel International

A cikk a Coninvest Konyhatechnológia Kft. szakmai támogatásával született.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram